4 jel, hogy a titok, amit őrzöl, túl nagy teher: itt ideje felszabadítanod magadat!

Borítókép: 4 jel, hogy a titok, amit őrzöl, túl nagy teher: itt ideje felszabadítanod magadat! Forrás: pexels/Adrienn
Nagy horderejű titok lehet, ha tudod, hogy egy barátodat megcsalja a párja, ha anyagi gondjaid vannak, vagy ha volt egy célod, amibe többeket is beavattál, de nem sikerült elérned. Elmondjuk, hogyan tudod eldönteni azt, hogy mi a jobb: elmondani vagy magadban tartani a titkot.

Akár a saját, akár más titkát őrzöd, ha belső konfliktust okoz, az annak a jele, hogy túl nagy ahhoz, hogy cipeld. Habár a titkok őrzése a tapasztalataink elkerülhetetlen része, a jóllétünkre komoly hatással lehet. A Personality and Social Psychology Bulletinben megjelent új tanulmány 4 fontos tényezőt vett számba, ami alapján meghatározhatjuk, hogy egy-egy titok számunkra túl nagy, vagy még viselhető.

A titok hatására elszigetelődsz

Az egyik kulcsfontosságú tényező, ami hozzájárul a titkolózás terhéhez, a titok napi hatása az életedre. Ha a titok miatt a napjaidat átszövi a stressz, a szorongás, a bűntudat, sőt, akár az elszigeteltség, akkor az annak a jele, hogy túl nagy a teher. Sőt, a látszat fenntartása érdekében tett erőfeszítéseink is kimerítők, ugyanis az, hogy ne szóld el magadat, folyamatos éberséget kíván. Ez mentálisan és lelkileg is megterhelő.

Egy titok miatt az is előfordulhat, hogy olyan változtatásokat kell eszközölnöd az életedben, amikre másként nem lenne szükség. Például lehet, hogy kerülnöd kell egy bizonyos embert, társaságot, helyet, vagy rendszeresen és következetesen hazudnod kell valakiknek azért, hogy megőrizd a titkot. Ez viszont hiteltelenné tesz saját magad előtt, és könnyen azt érezheted, hogy elszakadtál a valódi énedtől. Ezért, amikor azon agyalsz, hogy felfedd-e a titkot, a következőket vedd számításba:

Milyen hatással van rám a titok?

Milyen hatással van a napjaimra?

Hozhat-e megkönnyebbülést a hétköznapokban az, ha felfedem?

Forrás: pexels/Anna Shvets

A titok megváltoztatja kapcsolataidat

Az, ahogyan a titkok megőrzésével kapcsolatban érzel, kihat a kapcsolataidra is. Különösen akkor, ha egy hibádat titkolod, mert ez kihathat az önbecsülésedre, és az önfelfogást is megnehezíti, továbbá mások pozitív véleménye sem fog számítani, hiszen tudod, hogy ők nem ismerik a titkodat.

Az emiatt keletkezett szakadék következtében nemcsak magadat nem fogod hitelesnek érezni, hanem azt sem, amit mások mondanak rólad, így óhatatlanul eltávolodsz azoktól, akik nem ismerik a titkodat. Ha például a pákapcsolatodban nem osztasz meg egy kényes információt magadról, az azt jelenti, hogy nem bízol a párod támogatásában, ami könnyen odavezethet, hogy róla is azt gondold, hogy titkol előled valami, amivel egy ördögi kört hozol létre.

Egy egészséges kapcsolatban elengedhetetlen a nyílt kommunikáció, mert a titoktartás terhe rátelepszik a kapcsolatodra, és az intimitást is tönkreteszi. Ha azon gondolkozol, hogy elmondod-e a titkodat a párodnak, vagy épp a barátodnak, szeretteidnek, a következő kérdéseket tedd fel magadnak:

Milyen hatással van ez a titok a kapcsolatomra?

Milyen hatással lenne a másikra, ha megtudná a titkomat, lényeges-e a kapcsolat szempontjából, hogy ismerje?

Lehetséges, hogy jobban kezelné a titkom felfedését, mint azt gondolom?

Újra és újra késztetést érzel, hogy felfedd a titkot

A titok felfedésére irányuló külső nyomás tovább súlyosbíthatja a titoktartás terhét. Késztetést érezhetsz a titkok felfedésére bűntudat, vélt vagy valós elvárások, valamint társadalmi kötelezettségek miatt is. Például, ha azt látnád, hogy a legjobb barátod párja az exével ül egy kávézóban, nagy eséllyel kötelességednek éreznéd, hogy elmondd neki. Nemcsak azért, mert nem akarod, hogy a sötétben tapogatózzon a barátod, hanem akár azért is, mert egy a baráti társaságotok, és neked is kellemetlen lenne így velük lenni.

Forrás: pexels/Anete Lusina

Az érzés, hogy fel kell fedned a titkot, veszélyeztetheti az autonómia érzését. Az emberek nagyra értékelik a személyes információk feletti befolyásukat, és azt, hogy kivel osztják meg azokat. A titok felfedésére irányuló vélt vagy valós külső nyomás viszont sértheti ezt az autonómiát, ami szorongáshoz is vezethet. Amikor ilyen érzésekkel küzdesz, gondold át a következőket:

Miért volt fontos számomra eddig ezt a titkot megtartani?

A saját érdekemben fedném fel, vagy kizárólag mások kedvéért?

Mit éreznék, ha felfednék valamit, amit még nem állok készen megosztani?

Félsz a következményektől

A titok felfedésének következményei szintén hozzájárulhatnak a teherhez. Aggódhatsz a lehetséges következmények miatt, például félhetsz a kellemetlen beszélgetésektől, az elutasítástól, de attól is, hogy a jó hírneveden csorba esik. Ilyenkor kérdezd meg magadtól:

Mitől érzem nagyobb biztonságban magamat: ha elmondom, vagy ha továbbra is titokban tartom a titkot?

Mi lehet a megfelelő időpont és hely arra, hogy elmondjam?

Mennyit vesz el ez a titok most az életemből?

Mi lenne, ha képes lennék kezelni a nyilvánosságra hozatal következményeit?

Fontos megjegyezni, hogy nem minden titok ártalmas, és előfordulhat, hogy néhány titok valakit véd. De ha nem erről van szó, akkor a legjobbat akkor tesszük, akkor tudunk igazán őszinte kötődést kialakítani másokkal, ha meg tudjuk mutatni a hiteles énünket – titkok nélkül.

Galériánkban 9 rémes titkot hoztunk a kifutók világáról!