Így találd ki, hogy mit és hol akarsz dolgozni! – 15 útmutató kérdés

Borítókép: Így találd ki, hogy mit és hol akarsz dolgozni! – 15 útmutató kérdés Forrás: europress
Új munkát, munkahelyet keresel, vagy épp csak megfogalmazódott benned a gondolat, hogy érdemes lenne továbblépni? Ez szuper! De biztosan tudod, hogy mit akarsz?

A napokban egy karrier coaching alkalmával tettem fel a kérdést az egyik kedves ügyfelemnek, hogy „milyennek képzeli el a következő munkahelyét”. Hozzáfűztem, hogy tegyen félre minden jelenlegi tudást, ismeretet, és ezzel felejtse el a már folyamatban levő próbálkozásait, meghallgatásait is: vagyis próbálja meg a mindentől független vágyait kifejezni. A lehető legpozitívabb választ kaptam a kérdésemre, amire egyáltalán nem számítottam.

Így szólt: „szeretném, ha kicsit olyan lehetne számomra, mint egy második otthon!”.

Ekkor tudtam, hogy Gabiban valami elkezdett átértékelődni, és hogy innentől kezdve egészen máshogy áll majd a kereséshez. Elmeséltem neki, hogy szerintem miért fontos, hogy pontosan tudatában legyünk az igényeinknek, mielőtt, vagy mikor elkezdünk új állás után nézni. Hiszen miért is akarnánk olyasvalamit csinálni, amihez nem értünk, nincs kedvünk, vagy amihez csak halvány affinitásunk van? Ezzel az írással most titeket is arra szeretnélek buzdítani, hogy mielőtt belevágtok, tegyétek fel magatoknak a helyes kérdéseket, tisztázzátok magatokban az elvárásaitokat, az igényeiteket, és nem utolsó sorban képzeljétek el, hogy milyen kritériumok teljesülésére van szükségetek ahhoz, hogy a megpályázott állások szinkronban legyenek a jövőbe vetett vágyaitokkal, elképzeléseitekkel!

Íme néhány jól irányított kérdés, amit érdemes feltennetek magatoknak, majd őszintén megválaszolnotok, mielőtt bárhova is jelentkeznétek!

Forrás: europress

1: Folytasd a mondatot! „Olyan emberekkel szeretnék együtt dolgozni, akik...”

2: Mi a legfontosabb számomra egy munkahelyen?

3: Kell, hogy hasznosnak érezzem magamat és a munkámat?

4: Szeretek egyedül/csapatban dolgozni? Melyiknek mik az előnyei és a hátrányai számomra?

5: Mi volt az, ami az eddigi helyeken szimpatikus volt, és mi az, ami nem?

Forrás: pinterest

6: Mi az, amit már semmilyen körülmények között nem vállalnék be?

7: Hogy állok a munkaidő, időbeosztás kérdéséhez? Mennyire vagyok ebben rugalmas? Tudnék esetleg otthonról dolgozni, vagy mindig más helyszínen?

8: Mennyi szabadidőre van ténylegesen szükségem, ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan élhessek?

Forrás: europress

9: Mik a főbb szempontjaim, amik alapján döntök, és miben tudok kompromisszumkész lenni?

10: Fontos számomra, hogy részt vegyek valami nagy ügyért folyó munkában?

11: Képes lennék egyedül, önállóan elegyengetni egy vállalkozást? Ha igen, hogyan; mik a pontos terveim?

12: Kész vagyok arra, hogy új dolgokat lássak, ismeretlen dolgokat fogadjak be és sajátítsak el?

13: Hajlandó vagyok tanulni, vagy más egyéb áldozatot hozni egy pozícióért?

14: Milyen a viszonyom az állandósággal, a rutinnal és a monotonitással?

15: Mi lenne számomra a „leglegleg”, az álom munka? Mit tehetek ma érte, hogy közelebb kerüljek hozzá?

Forrás: europress

Miután megválaszoltad ezeket a kérdéseket, esetleg többet is, ami időközben felmerült benned, készíts cselekvési tervet!

Hol fogsz keresgélni, milyen csatornákon, platformokon keresztül? Milyen "szűrőket" használsz majd, amiket össze tudsz egyeztetni az igényeiddel? Mik lesznek azok a helyek, ahova soron kívül is beadod a jelentkezésedet? Hogyan fazonírozod át az önéletrajzodat? Hogy készülsz fel egy interjúra, hogy a legjobb önmagadat add? Miként lépsz majd túl az esetleges sikertelen próbálkozásokon, és hogyan tartod magad formában? Hogyan állsz ki magadért és képviseled majd az érdekeidet, valamint hogyan tudsz nemet mondani, amikor arra van szükség?

Ha mindezekre előre fel vagy készülve, és tudod rájuk a választ, csak akkor vágj bele az aktív keresésbe! Ekkorra már remélhetőleg összeállt, de legalábbis kirajzolódott a kép, hogy mire van igazán szükséged, és az is kiderült, mik az erősségeid, és mibe kéne még energiát fektetned.

Jó felkészülést, bízz magadban, és hajrá!