Így maradj pozitív álláskeresés közben - 5 tanács

Borítókép: Így maradj pozitív álláskeresés közben - 5 tanács Forrás: europress
Ugye te sem akarsz lelombozódni egy-egy sikertelen interjú után, ha még egy tucat van előtted? Van néhány ötletünk, hogyan maradj pozitív az álláskeresés ideje alatt.

A legtöbb karrier coachingra érkező ügyfelem arról számol be, hogy hosszas keresgélés után már nem csak a munkaerőpiacba, hanem sokszor az önmagába vetett hite is kezd meginogni. Ez pedig egyáltalán nem jó, és azt mutatja, hogy mennyire megerőltető és embert próbáló időszak számunkra az álláskeresés, attól függetlenül, hogy épp csak váltani szeretnénk, vagy a megélhetésünk függ attól, hogy napokon belül lesz-e munkánk.

És hogy miért visel meg bennünket a pályázás, interjúzás? A válasz pofonegyszerű: újra és újra elutasításokkal nézünk szembe, millió és egy oka van, amiért nem felelünk meg valahol, elveszünk az e-mailek és az információk tengerében, kevésnek érezhetjük magunkat más pályázókkal szemben; és ha mindez még nem is igaz, és rajtunk teljesen kívül eső okok miatt nem jön össze a felvétel, egy idővel elhisszük magunkról, hogy nem vagyunk elég jók, hiszen, amint azt az ábra mutatja, nem kellünk sehova. Innen már csak néhány lépcső választ el minket azoktól a téves gondolatoktól, hogy „talán le kéne adnunk az igényeinkből”, vagy „lehet, hogy öregek vagyunk már ehhez”, vagy hogy „talán meg kéne elégednünk valami egyszerűbbel”. És ugyan valóban sokszor szükséges fejlesztenünk, vagy szakmailag gatyába ráznunk magunkat, nem szabadna hanyatlani hagynunk a kedvünket, torzulni hagyni a személyiségünket, vagy depresszióba fordulnunk egy olyan dolog miatt, ami nem is igaz.

Éppen ezért most mutatok néhány ötletet, hogy miként maradhatunk pozitívak egy ilyen folyamat kellős közepén, amikor már majdnem ott tartunk, hogy feladjuk az egészet és elfogadjuk, hogy nekünk nem jár új. Igen is jár, fel a fejjel, kitartás!

Forrás: europress

1. Ne vedd túlzottan magadra!

Ha minden egyes interjút magadra veszel, jobban és többet sérülhetsz mint gondolnád! Ne agyald túl, hogy vajon mit miért mondott a felvételiztető, hiszen egyáltalán nem biztos hogy ugyanazt gondolta/értette alatta, amit te! Egy ilyen szituációban mindannyian újak vagytok egymás számára, tehát hidd el, semmi nem a személyed ellen irányul első fokon: hiszen nem is ismernek! A legtöbb döntéshozó objektíven fog választani, az elé tárt és számára ismeretes információk és tudásanyag alapján. Csak később ismerhetnek meg igazán, ha már a csapat része vagy, addig a személyiségeddel maximum jó benyomást tehetsz, de nem kerülhetsz vele fölényes pozícióba a többi pályázóval szemben. És ez igaz mindenkire, aki megpályázta az adott pozíciót.

2. Légy tisztában vele, mennyit érsz!

Tudd és ne felejtsd el, hogy milyen értékes vagy! Emlékezz a sikereidre, azokra a munkában elért dolgokra, amikre igazán büszke lehetsz! Ha erre mindig emlékezteted magad, akkor nagyobb az esélye, hogy nem fogsz önsajnálatba esni, még akkor sem, ha épp egy rosszabb széria van mögötted a keresésben.

Forrás: europress

3. Beszélj róla!

Az nem jó, ha magadban tartod, ami miatt izgatott vagy, vagy el vagy kenődve! Meséld ki magadból a tapasztalataidat a barátaidnak, családodnak, és hagyd hogy támogassanak, ha más nem tanácsokkal, tippekkel! Fogadd el az építő kritikát is, esetleg a felajánlást, hogy átnézik az önéletrajzodat! Több szem többet lát, ettól még nem kell megváltoztatnod, viszont jó lehet más szemszögből is rátekinteni a pályázati anyagunkra.

4. Iktass be szünetet!

Ha hosszú ideig mást sem csinálsz, mint állásajánlatokat böngészel, pályázol és interjúzol, meg van az esélye, hogy teljesen bele fogsz csavarodni. Tudom, hogy most az a legfontosabb, hogy új munkát találj, de az nem visz előrébb, ha egy belefáradt, kiégett személyt ismernek meg benned a találkozókon! Lassíts le, jönni fog a lehetőség a maga idejében! Addig is, tarts egy-két napot, amikor feltöltődsz: sportolj, takaríts, alakítsd át a lakásod, vagy találj egy új hobbyt! Teljesen mindegy mit csinálsz, de legyen meg az egészséges egyensúly a keresés és a magaddal való törődés között!

5. Dicsérd meg magad!

Ezt csomószor elmondom az ügyfeleimnek, és jó néhányszor leírtam már nektek is, nem véletlenül: hiszen úgy tűnik számomra, hogy erről kimondottan könnyen megfeledkeztek. Nem baj, ha nem téged választottak ki a folyamat végén – semmi sem történik véletlenül – légy büszke arra, hogy több száz, vagy több ezer pályázó közül benn voltál az utolsó körben! Persze ezt úgysem úgy fogod megünnepelni, mintha te nyerted volna el az állást, de legalább egy vigaszdíjat biztosíts magadnak: mondjuk egy zenehallgatós kádban ücsörgést egy kis csokifagyival!

Tipp: Engedd el és ne görcsölj! Vedd be a „leszarom” tablettát és úgy menj el a következő interjúra! Persze azért készülj fel a cégből, ne érkezz információk nélkül! Tekints úgy az interjúra, mint egy sima beszélgetésre egy ismeretlen emberrel! Legyen az a célod, hogy minél jobban megismerjen, te pedig főleg a munkahelyéről érdeklődj! Ha eddig mindig féltél, vagy izgultál kávét/teát/vizet kérni, most ne tedd! A kávézás oldja a hangulatot, akár még egy beszélgetést is elindíthatsz a kedvenc kávézódról, amit szépen át lehet vezetni a komolyabb témákra! A lényeg: azzal az érzéssel gyere ki, hogy „jót beszélgettünk”!