Erre vigyázz, ha dicsérsz másokat, mert könnyen visszafelé sülhet el!

Borítókép: Erre vigyázz, ha dicsérsz másokat, mert könnyen visszafelé sülhet el! Forrás: Canva (Cecilie_Arcurs)
Mi baj lehetne egy ártatlan bókból? Nagyon is sok, ha nem ismered annak a személynek a körülményeit, akit éppen dicsérsz! Elmondjuk, hogyan dicsérhetsz jól!

Nem mondunk azzal újdonságot, hogy egy ember sokkal több annál, ahogy kinéz, de manapság ritka az, hogy valaki a teljes figyelmével ajándékoz meg minket. A kultúránk gyakran a külsőségekre helyezi a fókuszt, és a közösségi média erre csak rásegít.

Amikor a bók visszafelé sül el

David Fessell terapeuta sok olyan klienssel találkozott, akiknek az életére egy látszólag ártatlan bók jelentős hatással volt. Az egyik alkalommal egy evészavaros lánnyal dolgozott együtt, aki elmesélte neki, hogy kamaszkorában egy rossz időszakon ment keresztül, és emiatt hetekig szinte alig evett. Érthető módon vesztett a súlyából, és amikor egy ismerősével találkozott, az megdicsérte, hogy jól néz ki. A kliens ebből azt a következtetést vonta le tudat alatt, hogy ha vékony, többen és jobban figyelnek rá, azaz jobban szeretik.

Forrás: Canva (Keira Burton)

Szintén torzulhat az önkép egy dicséret hatására, ha például az elfoglalt szülő nem ad rendszeresen visszajelzéseket a gyerekének, majd amikor a gyerek jó osztályzatot kap, hirtelen az egekbe emeli. Ebből a gyerek azt szűrheti le, hogy akkor érdemel figyelmet és szeretetet, ha jól teljesít, és el is érkeztünk a maximalizmus bölcsőjéhez.

Hogyan dicsérjünk jól?

A dicséret akaratlanul is fájdalmat okozhat, mert a külső jegyekre összpontosít, ahelyett, hogy az átfogó képet nézné az emberről. Állj meg, és gondolkodj el egy pillanatra – szeretnéd, ha az értéked egy külső mérce szerint ingadozna? Gondold át, mi teszi a barátaidat értékessé a számodra? Emberként nő-e az értékük, ha többet érnek el a munkában? Ezért szereted őket?

Ha a válaszod erre egyértelműen nem, akkor ne alkalmazz kettős mércét, vagyis magadhoz is úgy viszonyulj, ahogy a barátaidhoz! Tény, hogy a teljesítmény és a megjelenés dicsérete már reflexszerű lett a társadalmunkban, de jó, ha tudatos maradsz.

Forrás: Canva (Mix and Match)

Visszatérve a fenti példánkhoz, amikor azt látod, hogy valaki lefogyott, és bókolni szeretnél, vegyél egy mély levegőt, és egyszerűen kérdezd meg, hogy érzi magát! Hallgasd meg a válaszát, figyelj rá, és ha épp a problémáiról mesél, akkor ne a súlyával foglalkozz! Ha viszont a diétáját hozza szóba, nyugodtan megdicsérheted, de ne hangsúlyozd túl, mert az értékünk mércéje nem a külsőnk!

Ha szokásoddá teszed, hogy kérdezel és figyelsz, tudni fogod, mire van szüksége igazából a másiknak. Amikor egész emberként látjuk egymást, az érzéseinktől árnyalva, teljesen máshogy fogunk kapcsolódni. Mindannyian szeretnénk, hogy valóban lássanak, meghalljanak és megértsenek minket.

Galériánkban találsz 6 bókot, amit minden férfi szívesen hallana!