Folyton elfelejtesz valamit? 7 dolog, ami a feledékenység mögött állhat

Borítókép: Folyton elfelejtesz valamit? 7 dolog, ami a feledékenység mögött állhat Forrás: pexels/Andrea Piacquaido
Egyre több az ADHD-vel diagnosztizált felnőtt, különösen a nők körében, de nem csak ez zavar okozhat memóriaproblémákat. A hatékony kezelése nagymértékben függ a kiváltó októl, éppen ezért jobb, ha utánajársz!

Jennifer Gerlach pszichoterapeuta nem emlékszik olyan időszakra sem a magánéletéből, sem a praxisából, amikor ennyit hallott volna az ADHD-ról. Egyre többen ismerik fel, hogy az összpontosítással és az impulzivitással kapcsolatos, régóta fennálló nehézségeik nem személyes kudarcok, hanem tudják, hogy a problémának neve is van, és van segítség. A figyelemzavarnak azonban számos forrása lehet, és bár a most következő lista nem teljes, de a leggyakoribb okokat bemutatja.

Kielégítetlen szükségletek

A Maslow-féle piramis a szükségleteink hierarchiája, ami szerint akkor tudunk igazán koncentrálni, ha a fizikai, a kapcsolati és a biztonsággal kapcsolatos szükségleteinket kielégítjük. Ezek a szükségletek annyira nélkülözhetetlenek, hogy ha nem elégülnek ki, a memórián elhalványulhat, és koncentrációzavarral küzdhetünk.

Trauma

A traumatikus események megtapasztalása felkészíthet bennünket a fokozott éberségre, de ha túl nagy a trauma, az destrukív, és olyan térbe helyezhet, ahol nehéz hosszabb távú célokra összpontosítani. Ezen túlmenően a szemkövetést használó kutatások kimutatták, hogy a poszttraumás stresszel küzdők figyelme gyakran a potenciális fenyegetésekre koncentrálódik, ami megnehezíti az aktuális feladatra való összpontosítást. A traumatikus esemény átdolgozása tehát szükséges ahhoz, hogy visszanyerjük a fókuszt.

Depresszió

Ellentétben a depresszió sztereotípiájával, amely egy szomorú állapotot jelent, a depresszió összetett neuropszichiátriai állapot, amely gyakran kognitív tüneteket okoz. A depresszió megnehezítheti az egy dologra való hosszú távú összpontosítást, akadályozhatja a hétköznapi feladataink elvégzését és a döntések meghozatalát is, különösen akkor, ha valaki egy aktív depressziós epizód közepén van.

Forrás: pexels/Andrea Piacquaido

Szorongás

A stresszhez hasonlóan a szorongásos zavarok is a figyelemelterelők lehetnek. Ráadásul az, hogy nem tudsz összpontosítani, kifejezetten zavaró, ami még több szorongáshoz vezet, így létrejön egy ördögi kör. A szakember szerint a pszichoterápia és a mindfulness-tréning segíthet a szorongásos zavarokkal küzdőknek elkerülni a ciklust.

Bipoláris zavar

A koncentrációs nehézségek gyakoriak a bipoláris zavarban szenvedőknél, függetlenül attól, hogy az egyén depresszióban vagy mániás szakaszban van. Az MRI-t használó kutatások eltérő agyi aktivitási mintákat mutattak a koncentráció során a bipoláris zavarral élők és a diagnózis nélküli egyének között. A bipoláris zavar okozta koncentrációs nehézségeken általában mentális szakemberek tudnak segíteni.

Fizikai betegség

Számos fizikai betegség társul kognitív zavarokkal, a pajzsmirigyproblémáktól kezdve a neurológiai betegségekig. A fizikai okok kizárása érdekében minden esetben indokolt az orvos felkeresése, ha memóriazavar, koncentrációs probléma merül fel, különösen, ha ezek a tünetek újak.

Pszichózis

Habár a pszichózis nem a figyelemzavarok leggyakoribb oka, a koncentrációs problémák jelen vannak a pszichózisban szenvedőknél és azoknál, akik pszichotikus rendellenességekben, például skizofréniában szenvednek. A korai pszichózisban a kognitív tünetek – beleértve a koncentrációs képességek megváltozását – kizárhatják a pszichotikus tünetek teljes megjelenését. Azoknak a kamaszoknak és fiatal felnőtteknek, akiknél először jelentkeznek jelentős koncentrációs nehézségek, orvosi vizsgálatra van szükségük, különösen, ha ez más tünetekkel, például személyiségváltozással, paranoiával vagy hallucinációval jár.

Galériánkban bemutatunk néhány memóriatrükköt, hogy ne legyél feledékeny!