Mikor lehet kártékony az igazmondás a kapcsolatban? Van, amikor a füllentés a helyes út

Borítókép: Mikor lehet kártékony az igazmondás a kapcsolatban? Van, amikor a füllentés a helyes út Forrás: pexels/Andrea Piacquaido
Tényleg mindig igazat kell mondani a párunknak? Nem biztos, hogy minden helyzetben ez a legjobb megoldás – állítja a pszichológus. Pozitív érzelmekkel ugyanúgy megbánthatunk valakit, mintha negatív érzelmet fejezünk ki. De hol az igazság? Mikor jó kimutatni az érzéseinket, és mikor szerencsésebb, ha megtartjuk magunknak?

Mutassuk ki az érzéseinket, vagy sem?

Susan Krauss Whitbourne, a Massachusetts-i Amherst Egyetem pszichológia professzora szerint az őszinteség hívei gyakran hangoztatják, hogy az érzelmeket mindig ki kell fejezni, legyen az boldogság vagy éppen düh. Ennek azonban két oldala van: miközben a harag kinyilvánítása javíthatja a közérzetet, vitához is vezethet, ami ellentétes azzal a céllal, hogy az őszinteséget kapcsolatépítő eszközként használjuk. De nemcsak a negatív, hanem a pozitív érzések is okozhatnak feszültséget: a boldogság és az öröm is okozhat problémát, ha azzal éppen megbántunk valakit. Például megkönnyebbülést, akár örömöt is érezhetünk amiatt, hogy a hétvégén nem megyünk a párunk szüleihez, miközben ő nagyon is várta az alkalmat.

Egy tanulmány szerint az érzelmi megtévesztés és az őszinteség közötti egyensúly megtalálása kulcsfontosságú. A kutatás során azt vizsgálták, hogy az érzelmeink és azok kommunikálása hogyan hat a párkapcsolatokra. Azt egyértelműen kijelentették, hogy ha erősebb haragot kommunikálunk, mint amit érzünk, azt a másik érzékeli, és manipulatívnak éli meg. Ilyen helyzet például az, amikor a párod nem ad fel valamit a postán, és bár nem vagy annyira mérges emiatt, mégis dühösen kommunikálsz, hogy legközelebb ne forduljon elő. Ez azonban nem szerencsés a kutatók szerint, mert akaratlanul is érzi a másik, hogy nem vagyunk őszinték.

Forrás: pexels/Andrea Piacquaido

Amikor a dühöt jobb elrejteni

Egy holland kutatás az érzelmek kifejezésének hatását munkahelyi környezetben, szerződéskötések alkalmával vizsgálta. Arra jutottak, hogy amikor valaki dühös volt, de mégis boldogságot kommunikált, azt észrevette a tárgyalópartner, és rendszerint jobb ajánlatot kapott, mint az, aki valóban boldog volt.

A szakemberek szerint ennek az lehetett az oka, hogy a leplezett dühöt is érzékelték a tárgyalópartnerek, azaz tudták, mikor nem volt elégedett - annak ellenére, hogy elégedettséget színlelt -, és mindezt úgy értékelték, hogy áldozatot hozott a másik, amit meg akartak jutalmazni. Habár, munkahelyi környezetben rövid távon, alkalmanként lehet előnyös ez a fajta viselkedés, a szakember szerint a párkapcsolatokban nem működőképes.

Az érzelmek ilyesfokú elrejtése negatívan befolyásolhatja a kapcsolatot, mert ezzel azt az üzenetet is közvetíthetjük, hogy nem játszunk nyílt lapokkal, ráadásul még egy-egy helyzet kimenetelét is rossz irányba befolyásolhatjuk. Összefoglalva, az őszinteség jó irány, de a pozitív és a negatív érzések kifejezésekor fontos figyelembe venni a kapcsolat minőségére gyakorolt ​​lehetséges következményeket. Tehát mérlegelj, és lásd a különbséget a valódi és a bántó őszinteség, valamint a manipulatív és a másik védelme miatti füllentés között.