Az elhallgatott kérdések hatalma: ha a kapcsolat elején vagytok és még sincs rendben valami

Borítókép: Az elhallgatott kérdések hatalma: ha a kapcsolat elején vagytok és még sincs rendben valami Forrás: Getty Images
Érezted már úgy, hogy ígéretesnek indult az ismerkedés, de most azt látod, nem tart sehová, nem haladtok egyről a kettőre? Ezeket a kérdéseket érdemes tisztáznod – nem csak magaddal.

Ahhoz, hogy megértsd, miért rekedt meg az ismerkedési folyamat, muszáj kicsit mélyebbre ásni, és megvizsgálni, mik a te igényeid, határaid, és ehhez képest mi az, amit tapasztalsz. Természetesen azt se hagyd ki a képletből, hogy mi a helyzet a másik oldalon! Az ismerkedés egy folyamat, és időbe telik, mire kialakul a kötődés. Ha azt veszed észre, hogy elakadtatok vagy bizonytalan vagy, ne félj kommunikálni erről!

Mik a céljaitok?

Az első és legfontosabb kérdés, amit fel kell tenned magadnak az, hogy mi a célod: nem mindegy, hogy a közös programozás és időtöltés a cél, vagy egy olyan kapcsolat, amiből később együttélés, akár házasság is lehet. Egy kapcsolat akkor működik jól, ha mindketten azonos irányba haladtok, és hasonlóak a céljaitok, ha viszont eltérő elképzeléseitek vannak akár a közeljövőt illetően is, akkor garantált a stagnálás, majd a leépülés.

Nyíltan kommunikáltok?

Habár alapvető, mégis sokan elfelejtkeznek arról, hogy nyílt és őszinte kommunikáció nélkül egyetlen emberi kapcsolat sem tud működni. Kérdezd meg magadtól, hogy valóban azt kommunikálod-e, amit érzel, kifejezed-e az érzelmi igényeidet, és nyitott vagy-e arra, hogy a másikat is meghallgasd. Ha más mozit néztek, de nem adjátok egymás tudtára, lehetetlen, hogy elmélyüljön a kapcsolat.

Forrás: Unsplash/Priscilla Du Preez

Mennyire vagytok konfrontatívak?

Az ismerkedés korai szakaszaiban jellemzően inkább arra törekszünk, hogy elkerüljük a konfliktusokat és a kellemetlen beszélgetéseket. Természetesen, a gyakori konfrontáció senkinek sem jó, de ahhoz, hogy egy kapcsolat mélyülhessen, elkerülhetetlen, hogy olyan dolgokról is beszéljetek, amik adott esetben kényelmetlenek. Első körben kérdezd meg magadtól, hogy te vállalod-e ezeket a helyzeteket, vagy inkább kihúzódsz belőlük? Ha folyamatosan a komfortzónában tartózkodtok, az nagy eséllyel gátolja a kapcsolat fejlődését.

Hasonlít-e az értékrendetek?

Gondold át, hogy közel áll-e az értékrendetek, hasonlít-e a világról alkotott elképzelésetek! Mik a közös pontjaitok, vannak-e olyan dolgok, amiket közösen szerettek csinálni, és az az idő, amit együtt töltötök, mindkettőtök számára kielégítő-e. Fontos, hogy legyenek közös kapcsolódási pontok, amik lehetővé teszik, hogy építsétek a kapcsolatot.

Mennyi énidőre van szükségetek?

Természetes, ha az első néhány hétben minél több időt szeretnétek egymással tölteni, de ha az ismerkedés során teljes szimbiózisban léteztek, az hosszú távon nem a kapcsolat fejlődését fogja szolgálni. Egy egészséges kapcsolatban fontos az egyensúly a közös és az énidő között. Kérdezd meg magadtól, hogy mennyi együtt töltött időre van szükséged, és milyen gyakran érzed azt, hogy jobb lenne egyedül, majd adj ennek hangot. Természetesen, a másik oldal igényét is vedd figyelembe, és kössetek kompromisszumot.