Hogyan lehet átvészelni a párkapcsolati krízist? 8 tanács, amit érdemes megfogadnod

Borítókép: Hogyan lehet átvészelni a párkapcsolati krízist? 8 tanács, amit érdemes megfogadnod Forrás: Unsplash/Charlie Foster
Amikor úgy érezzük, hogy a kapcsolatunk válságba került, minden apró tettnek nagy jelentősége lehet - akár pozitív, akár negatív irányban. De hogyan lehet újra életet lehelni egy olyan kapcsolatba, ami kihűlni látszik? Elmondjuk!

Bármilyen kapcsolatról legyen szó, mindig két emberen múlik: az időnket, energiát, és sokszor akár önmagunk meghaladását is kívánhatja egy-egy élethelyzet. Duplán igaz ez akkor, amikor egy párkapcsolat kerül válságba. Mi azonban azt mondjuk, ragadd magadhoz az életed irányítását – itt van néhány tanács, amit érdemes megfogadnod, ha éppen nem látod a kiutat!

1. Tudd meg, hogy megmenthető-e a kapcsolat!

Az első és legfontosabb dolog az, hogy légy őszinte: kérdezd meg magadtól, valóban szeretnéd-e tovább folytatni a közös utatokat? Közösek-e a céljaitok, hasonlít-e a világnézetetek, látsz-e mindkettőtök számára fejlődési lehetőséget a kapcsolatban? Ha nincs még gyereketek, gondold át, jó szülők lennétek-e együtt, tudnátok-e egy egységéként működni a nevelés során. Fontos, hogy sorra vedd a párod pozitív és negatív tulajdonságait is, és tedd tisztába, hogy melyiken tudsz felülemelkedni, együtt élni vele, és melyiken nem.

2. Beszéljetek a problémákról!

Az egyik ok, ami miatt sok kapcsolat nem tud fejlődni – így aztán leépül –, az az, hogy nincs megfelelő kommunikáció – sőt, néha szinte semmilyen érdemi kommunikáció sincs. Amikor konfliktusaitok vannak, nyitottnak és őszintének kell lennetek egymással, de fontos, hogy nem egymást vádolva! Mindenki a saját érzéseire fókuszáltan elmondhatja azt, hogy mi, hogy érinti, persze, lényeges, hogy ez kölcsönös legyen.

3. Nézd a dolgokat a másik szemszögéből is!

Egy kapcsolati válság kellős közepén hajlamosak lehetünk megsérteni egymást, és olyan dolgokat tehetünk, amikkel csak tovább rontjuk a helyzetet. A kibékülés sem megy mindenkinek zökkenőmentesen, főleg, ha mindketten azt gondolják, a másik tévedett. Veszekedés helyett vitázzatok, azaz sértegetés és feszültséglevezetés helyett az érveiteket ütköztessétek, és a probléma megoldására fókuszáljatok, ne a sérelmeitek felsorolására. Nézzétek meg a helyzetet egymás szemszögéből is, mert közelebb vihet a megértéshez és ezáltal a megoldáshoz is.

Forrás: Unsplash/Eric Ward

4. Beszéld ki!

Nem azt mondjuk, hogy kivétel nélkül kérd ki mindenki tanácsát, de ha van olyan barátod, aki már eddig is segített tisztán látni a nehezebb élethelyzetekben, most is érdemes beszélned vele. Még csak tanácsot sem kell kérned tőle, mert minden ember más, de ha elmondod a gondjaitokat, lehet, hogy olyan perspektívát mutat neked, amire eddig nem is gondoltál.

5. Romantikázzatok!

Tudjuk, sokszor nehéz a rohanós hétköznapokba és a zsúfolt hétvégékbe romantikát csempészni, de fontos, hogy töltsetek egymással minőségi időt. Szervezzetek közös programokat, menjetek el a kedvenc éttermetekbe, egy rövid kirándulásra, moziba, látogassátok meg a közös barátaitokat. Már az egészen apró dolgok is segíthetnek abban, hogy kiszálljatok a mókuskerékből.

6. Határozzatok meg néhány szabályt!

Egy másik hasznos stratégia lehet, ha felállítjátok a határaitokat. Persze, ehhez mindkettőtöknek tudnotok kell, hol vannak a határaitok. Mondjátok el egymásnak, hogy ki, mikor érezné jól magát, mit vár el a másiktól, mi az, ami bántja, valamint azt is, hogy mik az igényeitek. Lehet, hogy te már attól sokkal jobban éreznéd magadat, ha néha kapnál egy meglepetés csokit, a párod pedig örülne, ha néha megmasszíroznád a hátát. Vegyétek végig, hogyan tehetitek egymás életét könnyebbé úgy, hogy közben nem alkudtok meg, „csak” kompromisszumot köttök.

Forrás: Unsplash/Priscilla Du Preez

7. Adjatok egymásnak időt!

Annak ellenére, hogy a pároddal kapcsolatban éltek, természetes igény, hogy szükségetek van különlétre, saját programokra is. De az idő és a tér más szempontból is fontos: az is előfordulhat, hogy egy-egy vita után úgy érzitek, jobb elvonulni, egyedül lenni kicsit. Adj ennek teret, hogy lenyugodjanak a kedélyek, mert nem attól fog rendeződni egy probléma, hogy azonnal megtörténik az összeborulás.

8. Mutasd ki a háládat!

Főleg akkor eshetünk abba a hibába, hogy mindent természetesnek veszünk, ha már régóta együtt vagyunk a párunkkal. Amikor kiviszi a szemetet, amikor kinyitja az ajtót neked, amikor megszerelte a csöpögő csapot, öleled meg, mondd meg neki, hogy nagyra értékeled. Természetesen, ugyanezt elvárhatod te is, és kommunikáld is felé, hogy neked is jólesik, ha hasonló visszajelzéseket kapsz tőle. Ezek az apróságok egészen nagyot lendíthetnek a kapcsolaton.