Egy csodálatos könyv, ami segít a párkapcsolati fájdalmak enyhítésében

Borítókép: Egy csodálatos könyv, ami segít a párkapcsolati fájdalmak enyhítésében Forrás: Getty Images
A lángoló, szenvedélyes szerelem felől a lassú kihűlés, kiégés vagy épp árulás felé araszolni általános és fájdalmas emberi léttapasztalat, szinte mindannyian átélünk hasonlót életünk során. Erről szól ez a csodálatos regény.

Pár nappal ezelőtt láttam először (!) A szív hídjai című 1995-ös Clint Eastwood-filmet, és felmerült bennem, hogy tényleg, mi történt volna, ha ez a két sorsszerűen találkozó középkorú ember mégis együtt marad. Hogyha a valóságot vesszük alapul, sok illúziónk nincs. A lángoló, szenvedélyes szerelem felől a lassú kihűlés, kiégés vagy épp árulás felé araszolni általános és fájdalmas emberi léttapasztalat, szinte mindannyian átélünk hasonlót életünk során.

A párkapcsolatok ugyanakkor nem egy légüres térben lebegnek. Minden viszony emberi résztvevőkkel zajlik, akik a saját múltjukkal, jelenükkel, tapasztalataikkal, elvárásaikkal alakítják, építik vagy rombolják, szakítják vagy foldozzák az önmagukat és a másik embert összekötő láthatatlan szálakat.

A párkapcsolati-házassági problémák valódi megértése, kibeszélése, pláne megoldása nem mindig megy könnyen, sőt. Igazolódni látszik a közhely, hogy egyedül és pláne kommunikáció nélkül nem megy. Vannak módszerek, hogy elejét vegyük ennek a szomorú erodáló folyamatnak, és arra is, hogy megpróbáljunk segíteni rajta, ha már nyakunkon a baj, mert nem kapcsoltunk időben. A sokféle terápia mellett természetesen hatékony étrendkiegészítő lehet az irodalom is: olyan emberekről hallani, olvasni, történetükben elmerülni, akik hasonló cipőben járnak, mint mi, már önmagában felérhet a fél egészséggel.

Könyves sorozatunk utolsó részében olyan regényt ajánlunk, amit egy válságba jutott házasság tanulságos hat évét osztja meg. Reméljük, legalább valakinek segítünk vele, hisz – a Talmudot idézve, bocsánat a fellengzősségért – „aki megmenti egy ember életét, az egy egész világot ment meg.”

Kattints a képre, és vásárolj a könyvhónap keretén belül kedvezményesen!

Colleen Hoover: All your Perfects – Minden tökéletesed

Quinn és Graham megtapasztalta egymásban a hatalmas szerelmet: fiatalon találkoznak, randizgatnak, szerelmeskednek, övék a világ. Hogyan lehet túlélni ezt a mindent felülíró, szinte transzcendens érzelmi tapasztalatot? Hisz az emberről hamar lekerül az esküvői fátyol, jönnek a szürke hétköznapok, sorjáznak a rossz emlékek, a hibák, a titkok, aztán érkezik a trauma, amivel az egyik fél képtelen megbirkózni. Ezek az életszerű „rosszak” nagyon könnyen végzetes módon állnak két ember közé, ellökve őket egymástól. Vajon Quinn és Graham is erre a sorsra jut?

A regény idő- és értékszembesítő módon szerkesztett, azaz fejezetenként ugrál ide-oda a tökéletes múltban és a sivár jelenben, így mutatva meg, hogyan erodálódik a szikrázó szerelem önfeledt csacsogása teljes kommunikációs kudarccá. Az életben sajnos vannak olyan dolgok, amikre nincs megfelelő gyógymód, amikre nem veheted be a leszarom-tablettát, hogy csak úgy éld tovább a világodat, és a Minden tökéletesed házaspárja épp egy ilyen kiúttalannak tűnő helyzetben találja magát. Lehetséges feldolgozni azt, amire nagyon vágyunk, de nem kaphatjuk meg? Túl tudunk lépni rajta, vagy az elszakadás lehet az egyetlen megoldás?

A Minden tökéletesed (furcsa fordítása ellenére) igazán szívszaggató olvasmány, és még azokat az olvasókat is megríkathatja, akik a regénybeli házaspárnál szerencsésebb helyzetben vannak. Akik pedig átélték, amit Quinn és Graham, vállalják be nyugodt szívvel, hogy mindvégig csorognak majd a könnyeik.

Kattints a képre, és vásárolj a könyvhónap keretén belül kedvezményesen!

Mik azok a könyvek, amiket idén még beszerezhetsz? Galériánkból kiderül!