Kinél maradjon a közös kutya szakítás után?

Borítókép: Kinél maradjon a közös kutya szakítás után? Forrás: Getty Images
Összeköltözés, közös kutya, talán hamarosan a gyerek is jöhet – de mi történik, ha a második stádiumban szétmentek? Kivel marad a hű négylábú, aki mindkettőtökhöz kötődik?

Ez a cikk az Éva magazin egyik korábbi számában jelent meg először.

Bár Ausztráliában már kezd kialakulni az a joggyakorlat, hogy a megegyezésre képtelen exek bíróság elé vihetik az ügyet, így végzés mondja ki, hogy kinél marad a közös kutya, itthon még kénytelenek vagytok per nélkül megegyezni a sorsáról. A kutyátoktól mindketten hatalmas érzelmi támogatást kaptatok a közösen töltött idő folyamán, és ő semmit nem várt cserébe. Most megérdemli, hogy az ő érdekeit is figyelembe véve oldjátok meg ezt a nem könnyű helyzetet.

A négylábú kedvenceket borzasztóan megviseli, amikor az imádott gazdik között szakításra kerül a sor. Saját sebeitek nyalogatása helyett minél gyorsabban döntést kell hoznotok a kutyus jövőjét illetően. Kinél maradjon? Milyen szabályok mentén kellene kialakítani a gondozását? Milyen felállásnak örülne ő, ha el tudná mondani?

Érdemes mérlegelni a következőket

  • Ki tölt több időt otthon, kinél lenne az eb kevesebbet egyedül? Nem lenne ideális választás az a gazdi, aki napi 12 órát dolgozik, és folyamatosan kutya-sitterekre bízza a sétáltatást is. A kutya boldogságához sok közös játékra van szükség, és ehhez bizony idő kell.
  • Érdemes őszintén végiggondolni, melyikőtökhöz ragaszkodik jobban az állat.
  • Ki van abban a helyzetben anyagilag, hogy a felmerülő nagyobb költségeket is állni tudja?
  • Milyen lenne számára új környezete, kinél lenne elég hely neki?
  • Melyik megoldás okozná a legkevesebb stresszt neki? A kutyák nem tolerálják túl jól, ha megváltozik a környezetük és felborul a napirendjük. Ilyenkor gyakran megbetegszenek vagy legyengülnek, szemmel láthatóan szorongani kezdenek.
  • Ha több kutyusotok is van, elsőre jó ötletnek tűnhet, hogy az egyik ide, a másik oda költözik. Az állatok közötti érzelmi kapocs azonban sokszor erősebb, mint azt feltételezzük, így ha el akarjuk kerülni, hogy akár éhségsztrájkba kezdjenek, inkább tartsuk őket egy alomban.

Egyikőtöknél marad

Ha a fentiek mérlegelése után az körvonalazódik, hogy a kutyának jobb lenne az egyikőtöknél, akkor ezt a megoldást érdemes választani – még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy az egyik félnek gyakorlatilag két szakítást kell elviselnie…

Közös szabályok

Akár a közös felügyelet mellett döntötök, akár csak időnként vállalod be a kutyát, amíg volt párod elutazik, nagyon fontos a következetesség. A szabályok legyenek mindkét helyen ugyanazok: ha az egyik lakásban tilos a kanapéra tennie a mancsát, muszáj, hogy ezt a másik gazdi is megkövetelje tőle. A napi rutinban is meg kell próbálni minél jobban az „eredeti” keretrendszer megtartására törekedni, mert a kutya ennek labilitására is stresszel reagál. Az ételek tekintetében is fontos az állandóság az ebek érzékeny emésztési rendszere miatt. Mindkét gazdi ugyanannak a márkának a kutyatápjával, nagyjából hasonló mennyiséggel, ugyanabban az időpontban etesse a továbbra is közös kedvencet.

Ha Dr. Dolittle tolmácsolná a kedvenced gondolatait, így hangzanának.