4 ok, ami miatt sokan szakítanak majd, ha véget ér a kijárási korlátozás

Koronavírus,szakítás,járvány,lélek Forrás: Getty
Az összezártság próbára teszi a párkapcsolatokat, hiszen kegyetlenül szembesít minket a magunk és a társunk nehezebben tolerálható tulajdonságaival. Nem terelhetjük a figyelmünket randikkal, mozizással, kirándulásokkal, sőt,a barátokkal sem ülhetünk le egy kávéra, hogy ventilláljuk nekik a szerelmi problémáinkat. Nem kizárt, hogy hamarosan megszületik a karantén-szakítás fogalma, ami kifejezetten a koronavírus időszakhoz kötődik majd.

1. Már éppen elkezdődött a szakítás folyamata, de a karantén miatt mégis együtt maradtatok
Vannak helyzetek, amikor az adott körülmények között az tűnik a leginkább racionálisnak, ha a konfliktusok ellenére is együtt maradnak a párok. A karantén miatt nehéz lakást és költöztetőt találni, sokan épp ezekben a napokban veszítik el a munkájukat. Ilyenkor számos pár ad új esélyt a kapcsolatának. A külső okok miatt egymáshoz kényszerített viszonyok azonban nem maradnak hosszú távon életképesnek, mert az emberek alapvetően nem változnak, és ha csak racionális megfontolások miatt maradnak a párok a felmelegített kapcsolatokban, azoknak azonnal vége lesz, amint megváltoznak a külső körülmények.

2. Nem értetek egyet abban, mennyire kell komolyan venni a vírusveszélyt
Mekkora a megfelelő távolság a szülőkkel, a barátokkal, hogy mennyire zárkózzunk be? Eltérő nézetek esetén nagy lesz a konfliktusok intenzitása, hiszen amikor az egyik fél nézőpontja fenyegetést jelenthet a másik egészségére, akkor felmerül a kérdés – mennyire vagyok én fontos neked? Miért nem hordod a maszkot, kesztyűt, ha utcára lépsz, miért nem mosol kezet, miért kockáztatod, hogy mindketten megfertőződjünk és megfertőzzünk másokat? Eközben a másik fél is rosszul érzi magát ebben a helyzetben, mert az lehet a megélése, hogy a párja a kelleténél erőszakosabban igyekszik őt kontrollálni.

3. Egyikőtöknek viszonya van, és a másik rájön
Oké, ehhez nem kell karantén, minden megcsalás veszélyezteti a hivatalos kapcsolatot, de járvány idején nehezebb fenntartani a bűnös viszonyt, hiszen nehezebb alibit találni ahhoz, hogy a félrelépő fél elmenjen otthonról. Aki túl sokat jár el sétálni, aki túl sokszor akar a szupetrmarketbe menni vagy éppen egyedül sétálni, az sokkal könnyebben lebukhat, mint "békeidőben". Az állandóan pittyegő telefonok, a suttogva bonylított hívások is rizikót jelentenek.

4. Rájöttök, hogy valójában már nem egymást akarjátok
Karanténban rekedve jobban belegondolnak a párok abba, hogy valójában mit is akarnak az élettől. Ezekben a nehéz időkben szükségszerűen szembesülnek azzal, vajon igazi társuk-e másik, vagy csak a "lendület" viszi tovább a kapcsolatukat. Nem ugyanaz együtt élni mint bezárva lenni valakivel. A párválasztás során olyan jó elringatni magunkat abban a hitben, hogy mostantól csak a nap süt majd ránk, a későbbi problémák meg mintha azt jeleznék, hogy maga a kapcsolat romlott el. Míg kezdetben a szerelem jelenti a kilépést a hétköznapok szűk keretei és nyűgei közül, később épp a párkapcsolat húzza meg a kerteket és generál újabb nyűgöket. Sokak számára nehéz elfogadni, hogy még a harmóniáért is meg kéne dolgozniuk, inkább feladják és máshol próbálkoznak. Ellenben azok a kapcsolatok, amelyek túlélik a karantént, jó eséllyel megerősödnek.

A cikk eredeti változata a medium.com oldalán jelent meg.

A következő galériából az is kiderül, hogyan hat a szervezetünkre egy fájdalmas szakítás