A szerelem 6 formája és 3 alapvető dolog, ami nélkül nem létezik érzelmi kötelék

Borítókép: A szerelem 6 formája és 3 alapvető dolog, ami nélkül nem létezik érzelmi kötelék Forrás: unsplash/Carly Rae Hibbins
Mi a szerelem? Ez most nem egy költői kérdés, mert a tudománynak akad rá válasza is. Robert J. Sternberg szerint például három kulcsfontosságú dolog kell ahhoz, hogy a szívdobogtató érzelmet valóban szerelemnek nevezhessük: szenvedély, intimitás és elkötelezettség.

Ez a cikk az ÉVA Magazin 2020-as 2. lapszámában jelent meg először „A szerelem háromszöge" címmel.

Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

A szerelemnek sok arca létezik, attól függően, hogy e három hozzávaló milyen arányban van jelen egy kapcsolatban.

A világirodalom példatárában a szerelem olyan, mint az ausztrál bozóttűz: egy láthatatlan szikrától fellobban, mindent felperzsel maga körül és lassan (vagy hirtelen) kialszik. A hamu alatt talán tovább lappang, és újra fellángol, ha feltámad a szél.

Kinek jut eszébe egy ilyen bonyolult és változékony, keserédes érzelmet tudományosan körülírni? A pszichometria lelkes híveként és gyakorlójaként Sternberg – egy amerikai pszichológus – olyan behatárolható és mérhető jelenségeket keresett, amelyek a szerelmi viszonyokat meghatározzák.

Arra jutott, hogy a szenvedély (intenzív testi vonzalom), az intimitás (pszichés közelség, az érzelmek és gondolatok megosztásának a lehetősége), illetve az elkötelezettség (tartós és tudatos együttlét) formálják a szövevényes szerelmi viszonyt. Egy kapcsolat kezdetén jellemzően a szenvedély játszik döntő szerepet, fizikai vonzalom, testi érzések nélkül aligha beszélhetünk szerelemről. A szó köznapi jelentésével ellentétben az intimitás közel sem merül ki a testi együttlétben: a másik megismeréséhez sok együtt töltött idő kell, amelynek része a beszélgetés, a közös cselekvés, szellemi és érzelmi közlések sora. Amennyiben kölcsönösen kialakul és örömet okoz az intimitás, a kapcsolat újabb szintet léphet: jöhet az elköteleződés. Ilyenkor már illik kitenni a „kapcsolatban” táblát a közösségi oldalakon is.

Minden kapcsolat más, és nem feltétlenül halad egyenes vonalú egyenletes mozgással az elvakult mézesnapoktól a kölcsönös tiszteletben megőszült aranylakodalom felé. Az egyik túlcsordul a testi vonzalomtól, a másikban az intimitáson van a hangsúly, vagy az első pillanattól az elköteleződés a lényeg, a többi mellékes.

Vajon hol kezdődik és hol ér véget az a folyamat, amit még és már szerelemnek nevezhetünk?

Forrás: unsplash/Candice Picard

Tetszés/szeretet

Az ilyen kapcsolatban a másik megismerése, a sokrétű intimitás a mérvadó. Ebből lesz a legjobb barátság. A felek őszintén kitárulkozhatnak egymás előtt, igyekeznek megismerni a másikat, bíznak egymásban. Ez lehet pozitív élmény – mert ugye kell egy jó barát! –, de lehet fájdalmas is, ha az egyik fél viszonzatlan romantikus érzelmeket táplál a másik iránt. Ilyenkor jön a „maradjunk csak barátok” duma és a rettegett friend zone, a szexuálisan elutasított, de közeli és bizalmas barátságban tartott fiúk és lányok purgatóriuma.

Fellángolás

Szerelem első látásra, belezúgás, habarodás, vagy amit akartok. Azonnali és menthetetlen testi vonzalom, rózsaszín szemüveg, elhomályosodott tudat, a tűzön-vízen át veled akarok lenni érzése, ami étvágytalansággal, álmodozással és nagyjából konstans ágyéktáji bizsergéssel és gyomorremegéssel jár együtt.

Alattomos kiváltója a vonzalmat generáló kémiai inger és az ismeretlen lényt feltérképezni vágyó fantázia. Lefolyása heves, de pár hónap, maximum egy év alatt lezajlik, ha nem épp egyéjszakás kalandról van szó.

Vak szerelem

A kamaszosan őrült testi vonzalom azonnali elköteleződéssel megpecsételve. Intimitásra, a másik kiismerésére nem pazarolják a drága időt a szerelmi révületben tévelygő felek, helyette rögtön a szezont keverik a fazonnal: feltételezik, hogy a lehengerlő testi öröm az ő esetükben örökké tarthat. Ez lehet kölcsönös, de sokszor csak az egyik fél esik ebbe az öreg hibába. Az ilyen elköteleződés kész aknamező, intimitás híján korai és gyakran eleve kudarcra ítélt. Pszichés szinten erős bizonytalanságra és hiányos önképre utal.

Forrás: Unsplash/Gift Habeshaw

Romantikus szerelem

A vak szerelem intelligens, józan változata, amikor a vad szenvedélyt intimitással teljesítik ki, viszont kölcsönösen vagy egyoldalúan nem kötelezik el magukat a kapcsolat mellett. Ennek lehetnek praktikus okai – például a házasságon kívüli viszony esetében –, de tudatos döntés is lehet, ha valaki úgy gondolja – sokszor nem alaptalanul –, hogy a formális kapcsolat korlátai és az ezzel járó kötelezettségek idővel a szenvedély elvesztéséhez vezethetnek. Ha jól csinálják és kellő figyelemmel ápolják, az ilyen viszony sokáig kielégítő lehet mindkét fél számára.

Társas szerelem

Papírforma szerint ilyen a hosszú és jó házasság. A hangsúly az intimitáson és az elkötelezett együttléten, a kölcsönös tiszteleten van, még akkor is, ha a szenvedély idővel alábbhagy. Sok oka lehet a testi vonzalom hiányának, akár a kezdetektől fogva így van, akár évek alatt, vagy pszichés teher és veszteség hatására következik be, viszont az őszinte szeretet és intimitás ezért gyakran kárpótol és mindennél erősebb összetartó erőnek bizonyul.

Üres szerelem

Térben és időben a romantikus szerelem ellentéte, ami gyakran egy kapcsolat végpontját jelenti vagy vetíti előre. A gyerekek, szülők, vagyon, megszokás, vallási kötöttségek vagy szociális kényszer miatti kényszerű elköteleződés mellett nincs szenvedély, és csak halványan van jelen az intimitás, az érzelmek, élmények és gondolatok megosztása.

Beteljesült szerelem

Talán szerencsésebb lenne kiteljesedett szerelemnek hívni, amelyben a partnerek megélhetik önmagukat, miközben múlhatatlan – de Sternberg szerint legalább tizenöt évig tartó – szenvedéllyel élvezik a testiséget és egyre többet tudnak meg egymás gondolatairól és érzelmeiről. Merthogy elkötelezetten érdekli őket a másik, el sem tudják képzelni az életet valaki más mellett. A testi vonzalom, az intimitás és az elkötelezettség elválaszthatatlanul fonódik össze a legerősebb emberi kötelékké.

Forrás: unsplash/Keith Tanner

A SZERELEM KEREKE

John Alan Lee kanadai pszichológus a szivárvány körbe zárt színeivel és a görög filozófiából kölcsönzött hat fogalommal igyekezett leírni a szerelem különböző megjelenési formáit
a hetvenes évek elején megjelent népszerű könyvében.

ÉROSZ (erotikus/szenvedélyes): Fizikai vonzalmon alapuló fülig szerelem, imádat, istenítés. Addig tart, amíg a csodálat intenzíven átélhető, aztán az ilyen ember szakít és továbblép. Tipikus Érosz szerető a „sorozatos monogám” típus, aki szakít, mielőtt megcsalná a partnerét.

LUDUS (játékos/flörtölő): Rövid távú kapcsolatok, egyéjszakás kalandok jellemzőek a ludikus szerelem élményéhez vonzódó emberekre. Kiemelten fontos számukra a szex és a külső vonások, határozott „zsánerekhez” vonzódnak, gyakran többes viszonyba
bonyolódnak, zsonglőrködnek a kapcsolatokkal.

STORGE (baráti/testvéri): Elkötelezett, erős szerelmi viszony kölcsönös tisztelettel, ami barátságból is indulhat. Hosszú távú kapcsolat szövődik az ilyen szerelemből, amit a visszafogott vagy hiányzó szexualitás sem csorbít.

PRAGMA (pragmatikus/praktikus): Amolyan jó parti, amiben minden klappol és passzol. Ettől még lehetnek érzelmek és jó szex, de előbb egy csomó más dolgot ki kell pipálni, legyen az társadalmi elvárás, vallási hovatartozás, vagyoni vagy etnikai besorolás.
A közösség jóváhagyása gyakran fontos szempont.

MÁNIA (megszállott/intenzív): Érzelmi függés, bizonytalan énkép és a visszaigazolás kényszere lehet a gyökere a megszállott, se vele, se nélküle típusú szerelmi kapcsolatoknak. A testi és lelki hullámvasút izgalmasnak tűnik, de roppant kimerítő. Rosszabb esetben eluralkodik a birtoklásvágy és ezzel együtt a féltékenység, ami szó szerint pusztító lehet a mániás szerelmi kapcsolatban.

AGAPÉ (önzetlen és feltétlen): Csak kevesen képesek a valóban önzetlen és feltételek nélküli agapikus szerelemre. Az ilyen ember altruisztikusan a saját érdekei fölé emeli a másik érdekeit, elfogadja és szereti a partnerét úgy, ahogyan van, hibáival és erényeivel együtt. Ha érzelmei viszonzásra találnak, az ilyen ember rendkívül elégedett lehet egy társas kapcsolatban.