Hogyan kezeld nőként a dominanciát?

Borítókép: Hogyan kezeld nőként a dominanciát? Forrás: Getty Images/Vincent Besnault
Ha a párkapcsolaton belül minden természetesen működik, akkor ritkán szembetűnő a dominancia, és a legkevésbé sem sérelmezzük. Ám ha nincs egészséges dominancia-egyensúly, az rányomhatja a bélyegét a párkapcsolatra és a saját elégedettségünkre, boldogságérzetünkre is. Érdemes ilyenkor az ősi, női eszköztárunkat elővenni és hatalmi harcok helyett női minőségünket használni, ezzel ugyanis mindkét fél jobban jár.

Dolgozz magadon, és nézz szembe önmagaddal!

Ha a dominancia aránytalan egy kapcsolatban, az mindkét félnek köszönhető. Soha nem csak a másik a hibás. Sokszor van úgy, hogy megpróbáljuk az igényeinket megfogalmazni, de közölni mégsem merjük, mert félünk a másik reakciójától, az elhagyástól, vagy pedig túlságosan megalkuvóak vagyunk. Ezek mind a tudatalattiban futó programok, amit gyermekkorból, családi mintákból hoztunk magunkkal. Először ezeket érdemes feltárni, és megtudni, hogy mi az oka, hogy folyamatosan akadályozzuk saját magunkat.

Merj hangot adni az igényeidnek!

Miután kidolgoztad magadból a gyermekkorodból, családi mintákból hozott hitrendszereket, és már pontosan tudod, hogy mit szeretnél és mit nem, fontos, hogy az igényeidet, elvárásaidat közöld a partnereddel. Ne félj, bátran mondd ki, mit szeretnél és ne minimalizáld a kéréseidet, mert az tovább frusztrál majd téged és továbbra sem fogod jól érezni magad a kapcsolatodban.

Legyél nagyon türelmes!

Nagyon sokszor azért él a férfi a hatalmi dominanciával, mert korábbi mintái alapján úgy gondolja, hogy csak akkor hallják meg őt, vagy csak így tudja kielégíteni a saját igényeit. Időbe telhet, mire megtanulja, hogyan kell lemondania a hatalomról.

Tartsd szem előtt a párod igényeit is!

Ismerd meg, majd érvényesítsd a saját igényeidet, de közben figyelj a másikéra is, és próbáljatok közösen megoldást találni. Egy kapcsolat csak akkor működhet, abban csakis akkor lesznek elégedettek a partnerek, ha mindkettejük fő elvárásai teljesülnek, és nem érzik azt, hogy mindenről le kell mondaniuk a másik miatt.

Engedd, hogy azt érezze, ő dominál. DE CSAK AZ ÉRZÉST engedd!

A férfi alaptermészeténél fogva szeret dominálni (nem csak a párkapcsolatban igaz ez, hanem az élet más területein is). Miért ne hagyhatnánk meg neki ezt az ÉRZÉST? Miért ne hagyhatnánk, hogy férfinak érezze magát? Sem a büszkeségünk, sem az érdekeink nem szenvednek csorbát, ha úgy érjük el a célunkat, hogy veszekedés, harc, és harsány érvelés helyett finoman, a háttérből irányítunk. A partnerünk észre sem fogja venni, hogy igazából nem is ő hozta meg azt a bizonyos döntést, és mindenki boldog lesz.

Okos nőként elérhetjük, hogy a számunkra kedvező döntéseket ő hozza meg.

A női kommunikáció segítségünkre lehet, hogy elérjük a célunkat, de közben meghagyjuk a “dicsőséget” a férfinak. Így mindenki jól jár: a férfi megélheti a férfiasságát, miközben a mi kívánságunk is teljesül. Nyilván az ő szabad akarata is fontos, és tartsuk azt is tiszteletben, de sokkal hamarabb célba érhetünk, ha ősi minőségeinket használjuk, és nőként lépünk fel. Így megmaradhat a hatalmi egyensúly, anélkül, hogy harcolni kéne ért.

Természetesen vannak olyan élethelyzetek is, amikor bíznunk kell a másikban és érdemes rá hagyatkoznunk. Ha ilyen helyzet áll elő, vegyük azt is észre, és fogadjuk el.

Ha te is szeretnél sikeres nő lenni, de nem tudod, hogyan, akkor érdemes elolvasnod a 99% Légy az egyetlen! című könyvem vagy részt venni a 99% 2 napos tanfolyamomra, hogy te is magabiztos, határozott, tartással teli nő lehess, akit megbecsül a férfi.

Tari Valéria párkapcsolati tanácsadó írásait, gondolatait minden szerdán olvashatod itt, az ÉvaMagazin.hu-n!

Ezen kívül itt találkozhatsz még vele:

https://99szazalek.blog/

A következő 6 kérdés segít tisztázni, pontosan miért érzed magad boldogtalannak a párkapcsolatodban!