Tudd meg, mi az a párkapcsolati dominancia! A boldogságod múlhat rajta!

Borítókép: Tudd meg, mi az a párkapcsolati dominancia! A boldogságod múlhat rajta! Forrás: Getty Images/Goodboy Picture Company
Ha a párkapcsolaton belül minden természetesen működik, akkor ritkán szembetűnő a dominancia, és a legkevésbé sem sérelmezzük. Azonban ha nincs egészséges dominancia-egyensúly, akkor konfliktus keletkezhet, ugyanis a hatalomért folyó küzdelem károsíthatja a párkapcsolati elégedettséget.

Mit jelent a dominancia egy párkapcsolatban?

A dominancia lényegében annak a képessége, hogy irányítani tudjuk a partnerünket. A párkapcsolatokban leginkább a döntéshozataloknál éleződik ki, hogy mennyire befolyásol minket a párunk véleménye, vagy mi mennyire vagyunk befolyásolóak a másik döntéshozatalában.

A dominancia nem negatív, vagy pozitív értékű, viszont az ezzel való visszaélés már sérüléseket okozhat. Ha a domináns fél önző, vagy számára a dominancia a hatalommal egyenértékű, az veszélyezteti a kapcsolatot.

Hogyan hat a dominancia a kapcsolatokra?

Minden kapcsolatban szükséges a dominancia. Ez teszi ugyanis lehetővé számunkra, hogy helyes döntéseket hozzunk, hogy képesek legyünk befolyásolni a környezetünket, és eredményeket érjünk el.

A legnagyobb probléma akkor adódik, amikor nincs erő egy kapcsolatban, és külső erők áldozatai vagyunk. A dominancia hiánya folyamatosan emlékeztetni fog arra, hogy nem mi irányítjuk a sorsunkat és a döntéseinket.

Léteznek olyan társfüggő kapcsolatok, ahol az egyik fél teljesen hatalomvesztett. Ennek az oka lehet az önértékelés és az autonómia hiánya, az elutasítástól való félelem, az ésszerűtlen elvárások, vagy akár a felelősséghiány is.

Egy jól működő kapcsolatban megosztott dominancia van, amelynek előfeltétele, hogy a partnerek rendelkezzenek megfelelő önbizalommal és autonómiával. Az ilyen kapcsolatban a társak megértőek, és mindketten képesek felelősségvállalásra. Értékelik egymást, elkerülik, hogy kiszolgáltatott helyzetbe kerüljenek, és képesek kifejezni a pozitív érzéseiket, de a sérelmeiket is.

Hogyan lehet dominanciaegyensúly a kapcsolatban?

Az erős és egészséges párkapcsolatban mindkét partner befolyása (majdnem) egyenlő. Lehet, hogy az egyik félnek nagyobb a pénzügyi ereje, viszont a másiknak több a társadalmi kapcsolata. Az egyik ebben dominál, a másik abban, de a lényeg, hogy mindketten tisztelik egymást, és együtt hoznak döntéseket.

Ha a kapcsolatban egyensúlyhiány lép fel, akkor annak számos káros hatása lehet:

  • Sérül az intimitás és a kapcsolat
  • Az adok-kapok dinamikája felborulhat
  • Kialakulhat frusztráció, harag, szorongás, félelem, szégyenérzet és depresszió
  • Romolhat az önkép, az önértékelés
  • Fenyegetve, kiszolgáltatva érezhetjük magunkat
  • Eltűnik a bizalom
  • Csökken a kapcsolat általános elégedettsége
  • Vagy akár a kapcsolat, a házasság végét is jelentheti!

Hogyan ismerheted fel, ha egészségtelen a dominancia dinamikája?

  1. Nehéz kiállni önmagadért
  2. Mindig a másiké az utolsó szó
  3. Azt érzed, hogy folyamatosan kritizálnak
  4. Azt érzed, hogy nem vagy részese a főbb döntéseknek
  5. Nincs tisztelve a nézőpontod
  6. Elszigetelve érzed magad
  7. A másik igényei mindig elsőbbséget élveznek
  8. A másik nem elszámoltatható
  9. Csak te észleled a problémákat
  10. Nyomást érzel, és bizonytalan vagy

Hogyan kezeld nőként a dominanciát? A cikk jövő heti folytatásában megtudhatod!

Ha te is szeretnél sikeres nő lenni, de nem tudod, hogyan, akkor érdemes elolvasnod a 99% Légy az egyetlen! című könyvem vagy részt venni a 99% 2 napos tanfolyamomra, hogy te is magabiztos, határozott, tartással teli nő lehess, akit megbecsül a férfi.

Tari Valéria párkapcsolati tanácsadó írásait, gondolatait minden szerdán olvashatod itt, az ÉvaMagazin.hu-n!

Ezen kívül itt találkozhatsz még vele:

https://99szazalek.blog/

Ha erős, boldog és kiegyensúlyozott párkapcsolatra vágysz, annak a szakértők szerint nyolc alappillére van. Mutatjuk, pontosan melyek ezek!