Borítókép: 15 egyszerű módszer, hogy boldogsághormonokkal töltsd fel a tested Forrás: Getty Images

15 egyszerű módszer, hogy boldogsághormonokkal töltsd fel a tested

A boldogság egy megfoghatatlan érzés, valójában egy biokémiai folyamat eredménye. Négy hormon van, amelyeknek megfelelő mennyiségű termelődése eredményezi, hogy boldognak és elégedettnek érezzük magunkat. Ezek az úgynevezett boldogsághormonok: a dopamin, a szerotonin, az endorfin és az oxitocin. Mutatjuk, milyen tevékenységekkel segítheted, hogy tested bőven el legyen látva velük!

Habár mindenki szeretne boldog lenni, de mindegyik „boldogság” egy kicsit más, mindegyiknek megvan a helye az életünkben. Ha az általános, hosszan tartó boldogság, elégedettség és folyamatos jó közérzet a cél, akkor optimálisabb a szerotonint „hajkurászunk”, ahelyett, hogy rövid ideig tartó dopaminlöketet adnánk csak időnként a testünknek, ami utána hamar elmúlik. Az endorfin és az oxitocin a társas kapcsolatainkban játszanak kiemelt szerepet, nem csoda, hogy termelődésük is akkor a legintenzívebb, ha szerelmesek vagyunk vagy kisbaba van a közelünkben.

Endorfin

Fájdalomcsillapító hormonnak is hívják, amely nagyobb mennyiségben szabadul fel például szülés során a fájdalmak enyhítésére. Valójában egy olyan, agyban termelődő neurotranszmitter, mely csökkenti a fájdalomérzetet a testben, és akár euforikus élményt is képes kiváltani. Az endorfint szokás a „ragaszkodás szubsztanciájának” is nevezni, mivel megnövekedett mennyisége kötődést, biztonságérzést és nyugalmat eredményez.

Az endorfin szükséges az idegrendszer hatékony működéséhez, a jó közérzethez és boldogságérzetünkhöz, csökkenti a stresszt, lassítja az öregedést. Az átlagember endorfinszintje sajnos tartósan a "normális" érték alatt van, ennek általános tünete a levertség és a depresszió.

Nézd meg, hogyan fokozhatod tested endorfin termelését!

Oxitocin

A pozitív társas kapcsolatok, a társas visszajelzés egészségre gyakorolt hatásának biológiai hátterében idegrendszeri és hormonális mechanizmusok állnak, melyek közül az egyik legfontosabb az oxitocin hormon, ami a szexualitás, szülés során betöltött szerepén túl az adott és kapott együttérzésről, és a bizalom érzéséről is gondoskodik, az anyaméhben eltöltött időtől kezdve életünk végéig rendkívüli befolyása van életminőségünkre, hangulatunkra, boldogságunkra.

A hormon az elfogadó (nem csak emberi) kapcsolatok egészségvédő hatásának a közvetítője, szorongást, gyulladást, és fájdalmat csillapít, képes tartósan csökkenteni a stressz szervezetünkre gyakorolt káros hatásait. Az oxitocin fokozza a kötelékteremtésre, érzelmi kontaktusra való hajlamot, társas kapcsolatokban javítja a kommunikáció pontos felismerését és a bizalmat, tartós antistressz hatása van, részben ezzel magyarázzák a nők magasabb élettartamát.

Nézd meg, mely tevékenységek hatására termelődik oxitocin a szervezetedben!

Szerotonin

Mi a közös a csokoládéban, a napfényben és a jó hangulatban? Mindegyiknek köze van a szerotoninhoz. A szerotonin szervezetünkre szövethormonként hat, agyunkban pedig ingerületvivő, tudományos nevén neurotranszmitter, amely lehetővé teszi az idegsejtek közötti információátadást. E hormont meglehetősen nagy mennyiségben találjuk meg a gyomor-bél traktusban, a vérlemezkékben (trombociták) és az agyban. Erősen hangulatjavító, lazító, alvást elősegítő, depresszióellenes, fájdalomcsillapító, motiváló hatású, ugyanakkor a szénhidrátéhséget is tompítja. Testünk a szükséges mennyiséget a triptofán nevű aminosavból állítja elő, B6-vitamin segítségével. Ebben a természetes napfénynek is szerepe van.

Íme a szerotonin termelődését fokozó aktivitások!

Dopamin

A dopamin az agyban termelődő vegyület, amelyet a hipotalamusz termel. A szerotonin és a dopamin között az a különbség, hogy bár mindkettő neurotranszmitter, de míg az előbbi hangulatszabályozóként működik, addig a dopamin az „öröm központhoz” kapcsolódik.Az öröm és a jutalom pillanataiban dopamin árasztja el a testünket és amikor ez a szint alacsony, akkor motiváció hiányát és tehetetlenség érzetét érezzük. Az agy jutalmazási rendszere szorosan kapcsolódik a dopaminhoz. A neurotranszmitter elősegíti az élvezet és a megerősítés érzéseit, ami motivációhoz vezet.

Íme a dopaminszintet emelő tevékenységek!