JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Itt a tavasz, poloskariadó! 5 jól bevált tipp, hogy megszabadulj a kellemetlen rovaroktól!

Borítókép: Itt a tavasz, poloskariadó! 5 jól bevált tipp, hogy megszabadulj a kellemetlen rovaroktól! Forrás: Getty Images / Minh Hoang Cong / 500px
Legtöbben csak büdös bogárként emlegetjük a mezei poloskákat, de azt már kevesebben tudják, hogy hazánkban alapvetően két fajt különböztetünk meg, a zöld vándorpoloskát és az ázsiai márványos poloskát. Az emberre egyik sem ártalmas, de kinézetük miatt nem túl jó a marketingjük, sőt, még igen bűzös váladékot is kiengednek magukból. Hogyan tarthatod őket távol az otthonodtól? Adunk pár tippet hozzá!

A poloskák inkább a kertben található növények miatt jelentenek kellemetlenséget az ember számára, hiszen gyakorlatilag mindent szívesen fogyasztanak, így nemcsak az olyan zöldségekben, mint a paradicsom, uborka vagy paprika, de számos gyümölcsben is kárt tehetnek. Így sem az eper, alma, körte vagy őszibarack sincs tőlük biztonságban.

Ha jön a meleg, újra megjelennek

Leginkább az őszi időszakban jelenhetnek meg nagyobb számban otthonod körül, majd télen meleg helyet keresnek maguknak, így az apró repedésekbe vagy a ház rejtettebb zugaiba bújva, sokszor százával vagy ezrével összegyűlve várják a jó időt. Gondoltad volna, hogy poloskák kifejezetten szeretik a nagy társaságot? Ha egy példány talál egy kellemes kis rést a ház bármely pontján, olyan anyagot bocsát ki magából, mellyel a többieket is odavonzza. Ezért sem véletlen, hogy a hosszú téli időszak után tavasszal a melegebb, napos időben szinte tömegével rajzanak ki a ház külső falán vagy akár az otthonunkban is találhatunk pár kósza példányt.

Az öröm az ürömben, hogy a petéiket nem a házban rejtik el, mivel a téli időszakban egy hibernációszerű állapotba kerülnek. Így a petéket csak a tavaszi időszakban, a házon kívül található leveleken teszik le.

Forrás: Unsplash / Walter Frehner
A poloskát leginkább büdös bogárként emlegetjük

Miért olyan büdösek?

Ahogy említettük, az embert nem bántják, így kellemetlen csípésektől nem kell aggódnod, viszont sokakban undort vált ki nem éppen megnyerő kinézetük, a belőlük kiárasztott bűzről már nem is beszélve. A bűz okozói pedig egyértelműen a testükön található bűzmirigyek, melyeket főképp akkor eresztenek ki, amikor veszélyben érzik magukat. Nem is beszélve a berregő hangról, amit repülés közben bocsátanak ki, melyekkel szintén sokakra frászt hozhatnak.

Hogyan tarthatod őket távol az otthonodtól?

A büdös szag miatt nem ajánlatos szétnyomni őket, illetve ha a humánusabb bogármentő vonalhoz tartozol, egy pohár alá rejtve könnyedén kiviheted őket a lakásból.

Ha viszont azt szeretnéd elérni, hogy hosszú időre elkerüljék az otthonodat, adunk pár tippet hozzá! Nézd végig a galériában!