JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

20 mérgező növény, ami nem ajánlott kisgyerekes kertekbe: komoly veszélyt jelenthetnek!

Borítókép: 20 mérgező növény, ami nem ajánlott kisgyerekes kertekbe: komoly veszélyt jelenthetnek! Forrás: Allan Mas / Pexels
Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy csak az erdőben vagy az egzotikus helyeken találkozhatunk veszélyes növényekkel, de akár a saját kertünkben is bővelkedhet ilyenekben. Szülőként pedig nem árt résen lenni, nehogy a kíváncsi gyerekkezek mérgező bogyó, levél vagy virág után nyúljanak!

A családi ház egyik legnagyobb előnye, hogy a gyerekek rengeteget játszhatnak a szabadban, és felfedezhetik a zöld környezetet – de a természet sajnos nemcsak mókát és kacagást tartogat, hanem veszélyt is. A növények nagy része ugyanis mérgező anyagokat tartalmaz: bár a legtöbbjükből óriási adagot kéne elfogyasztani ahhoz, hogy súlyos panaszokat okozzon, van néhány faj, amelyiktől már kisebb mennyiség esetében is kórházban köthetünk ki. És ugyan felnőtteknek ritkán jut eszünkbe a sövényből vagy a virágágyásból dézsmálni, a gyerekeknél ez annál gyakrabban megesik.

Jómagam is emlékszem rá, hogy gyerekkoromban nagyszüleim kertjében szedegettük le a keleti tuják apró, még zöld toboztermését, és abból „főzőcskéztünk” unokatestvéreimmel. Szerencsére meg nem kóstoltuk, ugyanis az is mérgező, hasmenést és hányingert okozhat. Erről persze gyerekként fogalmam sem volt, csak néhány éve olvastam, mikor kertesbe költöztünk, ahol anno rengeteg tuját ültetett az előző tulaj. Mivel a fél kertet kivágni nem szerettem volna, az volt a legelső, amit megtanítottam a gyerekeimnek, hogy ugyan nyugodtan „főzhetnek” homokból, vízből, kavicsokból a kertben, de a növényekről ne szedjenek le semmit, és legfőképpen soha ne vegyenek a szájukba ilyesmit.

Forrás: Leah Newhouse / Pexels
A mérgező vegyületeket tartalmazó növények nemcsak a gyerekekre, hanem a kíváncsi kutyákra, macskákra is veszélyesek lehetnek.

Ha mégis megtörténne a baj...

Lekopogom, nálunk még nem fordult elő ilyesmi, de bárhol, bárkivel megeshet, hogy az óvintézkedések ellenére a gyerkőc belekóstol egy növénybe. Ilyenkor első lépésként gyorsan igyekezz beazonosítani, mit ehetett (ebben nagy segítség a Google Lens vagy a Plant Net applikáció), és ha fennáll a mérgezés lehetősége, ne kísérletezz házi praktikákkal, hívd az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálatot (+36 80 201 199) vagy a Heim Pál Gyermekkórház Toxikológiai Ügyeletét (+36 1 333 5079)!

Ha pedig úgy vagy vele, hogy jobb félni, mint megijedni, az alábbi galériában megnézheted, a tuján kívül milyen növények jelenthetnek még veszélyt: