JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Így vágj bele a tavaszi tisztítókúrába: 6 tipp a biztonságos fogyáshoz

Borítókép: Így vágj bele a tavaszi tisztítókúrába: 6 tipp a biztonságos fogyáshoz Forrás: Getty Images/Marian Vejcik
Mindenki életében eljön az az idő, amikor úgy gondolja, szervezetének szüksége van egy kis felfrissülésre és méregtelenítésre. Ekkor kezdünk bele a különböző tisztítókúrákba, amik bár rendkívül jótékony hatással vannak szervezetünkre, egyáltalán nem mindegy, hogyan fogunk hozzájuk. Olykor ugyanis többet árthatunk, mint használnánk velük.

Egy kellemes böjtre nincs is szuperebb időszak, mint a tavasz, hiszen ekkor, a természettel karöltve jómagunk is felfrissülhetünk, elengedhetjük a hűvös idő adta depressziós és fáradt tüneteket, és elindulhatunk a megújulás útján. Számos fogyókúra és léböjtkúra közül válogathatunk ilyenkor, hiszen a méregtelenítés igen széles palettán mozog. Fontos, hogy amit eltervezünk és célként kijelölünk, mindig próbáljuk elérni, tehát igyekezzünk tisztességesen végig csinálni a tisztítókúrát, azonban ne essünk túlzásokba, mert nem ér meg lehetetlennek tűnő, teljesíthetetlen feladatok elé állítani magunkat és szervezetünket.

Néhány jele, hogy itt az ideje egy tisztítókúrának

Nem csak önhatalomból találhatjuk ki, hogy szükségünk van egy alapos tisztításra, hiszen szervezetünk is küldhet számunkra apró jeleket arra vonatkozóan, hogy itt az ideje egy kis felfrissülésnek. Ha eleget pihenünk és alszunk, reggelente mégis nagyon álmosan ébredünk, és folyamatosan fáradtan indulunk neki a napnak, érdemes elgondolkodnunk, hogy szükséges lehet egy tavaszi megújító tisztítókúra. Ekkor kiűzhetjük szervezetünkből a káros méreganyagokat, ezzel hozzásegítve magunkat a minőségi és megfelelő pihenéshez.

Akkor is hasznos fontolóra venni, hogy méregtelenítünk egyet, ha egy ideje nem érezzük jól magunkat a bőrünkben. Az emésztésünk mintha szórakozna velünk, puffadunk és valami nincs rendben odalent, alhasi tájékon. Bár nincs különösen bajunk, és nem is vagyunk betegek, mégsem érezzük komfortosan magunkat; kényelmetlenek a ruháink, nem illeszkednek ránk, nem találjuk a stílusunkat és semelyik kedvenc darabunkhoz nincs kedvünk. Akár lehetünk nyűgösebbek és feszültebbek a szokásosnál – egy szóval a világ nem úgy megy, ahogy azt mi elképzeltük.

Forrás: Unsplash/James Forbes

Ha szeretnénk testünk és lelkünk felett is visszaszerezni az irányítást, plusz a fentebb felsorolt tünetekből egyértelműen magunkra ismerünk, itt az ideje egy alapos tavaszi tisztítókúrának. Figyeljünk azonban a részletekre és saját testünk jelzéseire. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy milyen módon kezdünk bele a méregtelenítésbe, és milyen szabályokat alkalmazunk.

A méregtelenítés jótékony hatásai

Egy jól megtervezett tisztítókúra aranyat érhet, hiszen nagyon sok kedvező hatása van a szervezetünkre nézve. Nemcsak emésztésünket és bélrendszerünket terelhetjük jó irányba vele, hanem bőrünk is megszépülhet tőle, nem is beszélve a plusz kilókról, melyektől egy-egy okosan betartott és kivitelezett kúra alkalmával teljesen biztonságos és egészséges körülmények között megszabadulhatunk. A salaktalanítás pozitív hatásai nemcsak a feszes bőrben és a kedvező anyagcsere-folyamatokban mutatkozik meg, hanem hajunk is fényesebb és egészségesebb lesz tőle. Egy könnyed léböjtkúra biztosítja az általános jó közérzetet, méregteleníti a májat és ideális szintre állítja be a vércukor- és a koleszterinszintet. Nem utolsó sorban teljes önfegyelmet és önmegtartóztatást is gyakorolhatunk általa, magabiztosabb lesz a fellépésünk és mind testileg, mind lelkileg feltöltődünk. Nagyon fontos, hogyha csak folyadék formájában méregtelenítünk, mindig pótoljuk szervezetünk számára a megfelelő vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket.

Galériánkból megtudhatod, hogyan vágj bele a tavaszi tisztítókúrába, hogy az csak a hasznodat szolgálja!