Műanyag kulacs tisztítás gyorsan, egyszerűen

műanyag kulacs tisztítás Forrás: Getty Images
Az egyszerű, de hatékony műanyag kulacs tisztítás nem ördöngösség: csak néhány dolgot kell betartanod és a kórokozóknak esélyük sem lesz!

Azzal, hogy az egyszer használatos flakonokat egy szép új, dizájnos, rengetegszer újratölthető verzióra cserélted, hatalmas lépést tettél egy zöldebb jövő felé. De a legtrendibb és legkörnyezetbarátabb palack sem használható túl sokáig, ha egy fontos dolog elkerüli a figyelmed. Bizony, a műanyag kulacs tisztítás nem maradhat el! Szerencsére van néhány egyszerű tipp, vagy ha úgy tetszik, DIY módszer, amelyekkel gyorsan és hatékonyan moshatod el a kulacsodat. Így hónapokig használhatod: sem bebüdösödéstől, sem a penésztől nem kell tartanod. Jól hangzik? Akkor lássuk a medvét, vagyis a mindig tiszta műanyag kulacs titkait.

Műanyag kulacs tisztítás az első pillanatoktól

Kezdjük a nulladik napnál, a neked legjobban tetsző műanyag kulacs kiválasztásánál. Ha a méret és a dizájn megvan, vess a termék jellemzőire is egy pillantást. Keresd meg azt az infót, hogy új kedvenc útitársad mosható lesz-e mosogatógépben. Érdemes olyan darabot választani, ami mosogatógépbe is betehető, így hetente egyszer-kétszer tudsz majd élni az alapos tisztítás lehetőségével.

Azt is csekkold le, hogy a kupakot is beteheted-e, mert előfordulhat, hogy maga a kulacs mosogatógépálló, de a teteje nem. Ilyenkor nem érdemes azzal kísérletezni, hogy majd kibírja valahogy, mert károsodhat a kupak szilikon tömítése, ami szivárgáshoz vezethet.

Megrendelted, megérkezett, azonnal használatba vennéd? Előtte szánj néhány percet arra, hogy kellemesen meleg (nem forró) mosogatószeres vízzel átmosod. A kulacs száját külön is töröld át mosogatószeres szivaccsal, majd öblítsd le alaposan.

Ezt követően minden használat után ugyanígy mosd el, főleg, ha nem vizet vittél benne magaddal. Hetente egyszer üvegmosó kefével is megsikálhatod kicsit (ha a kefét bele tudod dugni a flaskába). A szárításnál pedig arra figyelj, hogy az edényszárítóra fordítva, tehát szájjal lefelé tedd le a kulacsot, és úgy hagyd megszáradni.

Műanyag kulacs a hűtőben?

Ha úgy alakul, hogy nem tudod rendesen elmosni a palackodat este, akkor egy tipp: éjszakára dobd be a hűtőbe. Ezzel megelőzheted, hogy a baktériumok másnapra hemzsegjenek benne.

4 tipp, hogy még alaposabb legyen a műanyag kulacs tisztítás

Azon túl, hogy minden nap elmosod mosogatószeres vízzel, néha a palackodnak szüksége lehet egy kis extra gondoskodásra. Ebben segíthet például a szódabikarbóna. Tegyél mérettől függően 2-4 teáskanállal a kulacsodba és töltsd fel meleg vízzel. Rázd fel, majd hagyd állni egy éjszakán át. Másnap öntsd ki a szódabikarbónás vizet, öblítsd ki alaposan a flaskát, és hagyd a kupakját levéve a szabad levegőn megszáradni.

Az ecetet már nem kell bemutatnunk, a zöld(ülő) háztartások egyik alapkelléke. Naná, hogy a műanyag kulacs tisztítás is lehetséges vele – kisebb palackokhoz és fedelekhez tisztán is alkalmazhatod. A módszer nagyon egyszerű: önts egy kis ecetet a palackba, hagyd állni 10 percig, majd öntsd ki és öblítsd ki jó alaposan.

Ha 1:4 arányban vízzel hígítod, az ecet a nagyobb palackok tisztítását is megoldhatja. Töltsd meg a palackodat ezzel a hígított ecetes keverékkel, rázd fel, és hagyd állni egy éjszakára. Másnap alaposan öblítsd ki, szárítsd meg a levegőn, vagy töröld el, és már használhatod is!

A nagyon koszos, elszíneződött, beszáradt folyadékot tartalmazó műanyag kulacs tisztítása sem lehetetlen. Ilyen extrém esetben dobj egy palack tisztító tablettát (vagy akár kettőt) a flaskába, hagyd hagyni 30 percig, majd nagyon alaposan öblítsd el.

3+1 dolog, amit sose csinálj a kulacsoddal

Ha penészes, ne használd a kulacsot, mert a fekete penész nagyon ártalmas az egészségre! Ne tedd fagyasztóba, mert a víz tágulása miatt szétrepedhet a kulacsod. Ne hagyj benne vizet túl sokáig, mert bebüdösödik. Bármennyire szeretnéd is fertőtleníteni, hipót soha ne tölts bele. Különösen a gyerekek kulacsaiba ne, mert életveszélyes lehet! De még ha ki is öblíted, akkor is hipószagú marad a flaskád.

Forrás

Hogyan tisztíts ki bármilyen matracot? Mutatjuk a galériában!