13 csodaszép virág és egészséges zöldség, melyet májusban még elültethetsz

Borítókép: 13 csodaszép virág és egészséges zöldség, melyet májusban még elültethetsz Forrás: Pexels/Karolina Grabowska
Nem vagy még elkésve, ha most jutottál el odáig, hogy csodaszép virágokkal és ízletes zöldségekkel ültetnéd tele a kertedet, esetleg gondosan nevelt palántáid most értek meg a kihelyezésre. Összeszedtük, mely növényeket érdemes májusban kiültetned.

Hobbi kertészként gyakran megfordul az ember fejében, vajon hogyan érné meg a leginkább a növényültetés? Számos szempontot figyelembe kell venni ilyenkor, például, hogy mennyit szeretnénk a növények ültetésére áldozni, milyen adottságokkal rendelkezik a kertünk, illetve, hogy mennyi kedvünk van az egész procedúrához. Teljesen más ugyanis otthon palántákat nevelni, és az is más tészta, amikor csak megvásárolunk egy-egy szép, már kifejlett növényt és azt helyezzük el a kertünkbe.

A legegyszerűbbnek sokszor az tűnik, hogyha az ember megvesz egy adag virágmagot, esetleg zöldséget, és elülteti a kertbe. Figyelni kell azonban a csomagolás hátulját is, hiszen nem csupán az a fontos, hogy milyen színkombinációra szeretnénk szert tenni, hanem az is, mekkorára nő a magból hajtatott növény, milyen igényei vannak, és legfőképpen: mikor kell elvetni.

A magok is elveszíthetik egy idő után csírázóképességüket

Bár magoknál nem beszélhetünk konkrét „megromlásról”, mégis, bizony-bizony az apró virágmagok is veszíthetnek minőségükből, ezért nem mindegy, honnan szerezzük be őket. Ugyanakkor a jól megválasztott magokkal sok időt megspórolhatunk saját magunknak, hiszen a megadott időintervallumban elvetjük őket, majd várjuk, hogy gondos odafigyelésünk mellett mikor bújnak ki kedvenc virágaink és zöldségeink.

Forrás: Unsplash/Nikola Jovanovic

A palántázásnak is megvannak a maga szépségei, ám ez egy kicsit időigényesebb folyamat és sok gondoskodást igényel. A palántázás célja tulajdonképpen az, hogy saját magunk előneveljük a növényeket, melyek ezáltal biztonságosabban és tovább megmaradnak. Ugyanakkor ehhez a folyamathoz sok speciális eszközre is szükségünk lehet, többek között szaporítóládákra, hajtató edényre (ami tulajdonképpen egy pici üvegháznak felel meg), apró cserepekre, címkékre, hogy tudjuk, mit-hova tettünk.

Folyamatosan figyelemmel kell kísérni a növekedés folyamatát, és mindig megfelelő közeget kell biztosítsunk a palántáknak, hogy szépen kihajtsanak. Az egyes növények tekintetében eltérő fényigényt, nedvességigényt, földminőséget és páratartalmat figyelhetünk meg, melyekről még az ültetés folyamata előtt jó tájékozódni.

Mire figyeljünk, ha palántázunk?

Bár a palántázás néha macerás folyamat is tud lenni, mégis saját neveléssel sokkal több növényre tehetünk szert, mintha egy-egy kifejlett virágtövet vásárolnánk. A legjobb az egészben, hogy már akkor elkezdhetjük, ha kint még hideg az időjárás és nem teszi lehetővé a kertben történő ültetést.

Első lépésben vessük el a magokat valamilyen szaporítóládában, de abba is beleszórhatjuk őket, amibe szeretnénk, hogy a palánta később növekedjen (erre a célra tökéletesen megfelel egy műanyag tejfölös doboz is.) Mindig figyeljünk a föld minőségére és megfelelő pH tartalmára. A magokat fedjük le magtakaró közeggel, pl. perlittel, ami mindig legyen friss és steril, jó hőtartó és nedvességáteresztő. Mindig érdemes melegben csíráztatni, ha pedig már kikelt a növény, jöhet a szobahőmérséklet. A világos hely és a föld folyamatos nedvesen tartása kulcsfontosságú, ha egészséges palántákat szeretnénk nevelni.

Ezt a 13 növényt még májusban is kiültetheted kertedbe!