Hogyan tisztítsd ki a porszívódat?

Borítókép: Hogyan tisztítsd ki a porszívódat? Forrás: Lukas ter Poorten/Unsplash
Nem működik olyan jól a porszívód, mint korábban? Azon gondolkozol, hogy ideje lenne egy újat beszerezned? Adj neki még egy esélyt, és pucold ki alaposan a masinád!

Akár porzsákos porszívóról beszélünk akár nem, érdemes időnként alaposan kipucolni azt, hiszen ezzel újra hatékony géped lehet, csak tudni kell hogyan csináld!

De előtte még tisztázzuk a sima és a zsákok verziók közötti különbséget! A szakértők egyöntetűen lebeszélnének minket a zsáknélküli porszívókról, mivel ezek sokkal érzékenyebbek. A zsák többnyire megakadályozza, hogy a por és egyéb szennyeződések bejussanak annak motorjába, ezért a régi modellek, mint például a az Electrolux vagy Hoover, és más zsákkal ellátott porszívók, akár 20 évig is kitartanak. A tanulság tehát az, hogyha régi zsákos géped van, vigyázz rá és pucold ki néha, ha pedig újat vennél, mindenképp a hosszabb élettartamú zsákos verziót válaszd – mondják a hozzáértők.

Zsákos porszívó tisztítása

Ha zsákos porszívód van, akkor érdemes benne rendszeresen cserélni a zsákot, és eltávolítani a szennyeződéseket a hengerkeféből. Vedd ki belőle a szűrőt, majd légkompresszorral fújd ki belőle a port havonta egyszer – ezzel meghosszabbíthatod az élettartamát. A zsákos verziókat könnyebb karbantartani, és egészségesebbek is, hiszen képesek begyűjteni az összes szennyeződést, törmeléket, és bacit. A papír porzsák kezelése a legegyszerűbb feladat mivel egyszerűen csak ki kell dobni, amikor megtelik, majd kicserélni egy újra. Azt a hibát azonban soha ne kövesd el, hogy újra felhasználod a papírzsákot, ugyanis a már használt, és meggyűrődött papír elvékonyodhat, és ki is szakadhat, így a por könnyedén bejuthat a motorterébe, komoly károkat okozva ezzel.

Zsáknélküli porszívó tisztítása

Akinek zsák nélküli porszívója van, havonta legalább egyszer alaposan meg kell tisztítania azt; mivel a belekerülő szennyeződések összeállhatnak és ez túlterhelheti a motort. Tisztításkor mindenképp vegyél fel egy maszkot, majd vidd ki szabad levegőre a tartályt, és fújd ki belőle az összes port. (Ugyanezt végezd el a motorral is.) Majd szappanos vízzel mosd ki a tartályt. A hengerkefe tisztításához érdemes ollót használni: mert ahogy lehúznád róla a szöszöket és hajszálakat, azok rátekerednének és tönkre menne ettől a fej.

Extra tipp: ha egy kis illóolajat cseppentesz a motor szűrőjébe, porszívózás után jó illatú lesz az otthonod.

Padlótisztítás hatékonyan és tartósan