Teljes az őrület a szájmaszkok piacán, de hamarosan fordulat várható

Teljes az őrület a szájmaszkok piacán, de hamarosan fordulat várható
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

Ó

Óriási hiány, irreális árak, felháborodás, értetlenkedés. De pontosan hogyan szabadult el az árverseny a szájmaszkok piacán és várható-e enyhülés?

Majka vonatkozó posztja óriási kommentvihart generált, a hozzászólások pedig általában a kereskedők nyerészkedéséről szólnak. Pedig nyilván nem a patikusok tehetnek arról, hogy magas az ár, hiszen már ők is magas áron veszik a nagykereskedőktől. Akkor tehát a nagykerek a hibásak? A válaszuk az, hogy most a gyártó is drágán dolgozik. Tehát a gyártók a hunyók? Ők is tovább mutogatnak, az alapanyag beszállítókra…

Olvasd el ezt is!

A maszkok jelentős részét Kínában gyártják, az egész világ onnan vásárol. A koronavírus járvány kirobbanásakor viszont a kínaiak érthető okok miatt korlátozták ezen termékek exportját, ezzel egy időben pedig a még Európában és Magyarországon raktáron lévő szájmaszkokat felvásárolták és exportálták Kínába. Ez volt az áruhiány első hulláma.

Ahogy a vírus terjedt, egyre nagyobb vásárlói igény támadt a maszkokra azonos gyártói kapacitás mellett, ezt a kapacitást pedig lehetetlen volt egy hónap alatt a többszörösére növelni. Ugyanez a hatás gyűrűzött le egészen az alapanyagokig, ezek együttesen pedig azt eredményezték, hogy már az alapanyag is jóval drágábban érkezett a gyárba, illetve a gyártók is jóval magasabb áron értékesítették. Mire a termékek eljutottak a boltokig és patikákig, már az eredeti ár többszörösébe kerültek.

De miért emelkedik még mindig az ár?

  • Kínában az alapanyag ára több, mint 30%-kal emelkedett az elmúlt két hétben.
  • A hiány továbbra is óriási az egész világon és Európában nincs gyártó kapacitás.
  • A szállítási költségek is több mint a két és félszeresére emelkedtek az elmúlt három hétben.
  • Kizárólag repülővel lehet szállítani, ami tovább drágítja a maszkok beszerzési árát.
  • Ahol ez szóbajöhet, ott most próbálnak gyártókapacitást kiépíteni, ha ez megtörténik, akkor lényegesen olcsóbb lesz a maszk, de ez még minimum másfél-két hónap múlva.
  • Rendkívül hosszú a szállítási idő, mert nincs elegendő repülőgép.

Hogy jön ki az eladási ár?

– Egy egyszer használatos „sebészi” szájmaszk nagykereskedelmi beszerzési ára egy héttel ezelőtt kb. 300-400 Ft volt, erre rakódik a kiskereskedelmi árrés, amiből a cég fedezi a költségeit. Ez boltonként változó, de átlagosan 30-60%, amihez hozzájön a 27% Áfa. Így jön ki, hogy az orvosi szájmaszk, ami januárban még 20-30 Ft került, most már akár 600 Ft is lehet.

– Az iparban leginkább elterjedt FFP2-es szűrési képességű munkavédelmi szájmaszk jelenlegi nagykereskedelmi ára 1500-2000 Ft. Az előző képlet alapján, mire a boltok polcaira kerül nagyjából 4-6000 Ft fognak érte kérni.

Két-három hét múlva valószínűleg olcsóbb lesz

Már most megfigyelhető, hogy az elmúlt héten nem emelkedtek a szájmaszkok beszerzési árai: vélhetően elérték azt a pontot aminél többet már nem hajlandóak érte adni a vásárlók. Ezzel egy időben több vállalat és állami szervezet is nekikezdett a gyártásnak. Valamint Kínában enyhül a járvány, így onnan is érkeznek majd hamarosan higiéniai termékek. Mindez azt jelenti, hogy belátható időn belül, két-három hét múlva jóval olcsóbban juthatunk majd szájmaszkokhoz.

Olvasd el ezt is!

Így látja a gyógyszerész

Dr. Fodor Enikő gyógyszerész és gyógyszertárvezető kérdésünkre elmondta, hogy az ő patikájukbn tavaly ilyenkor fogyasztói áron 35 forintba került egy darab maszk és akkoriban még bontatlanul értékesítették az 50 darabos egységcsomagokat.

“Korábban is volt kereslet a maszkok iránt, influenza szezonban például, de vitték azok is, akiknél nagybeteg volt a családban, vagy kórházi látogatásokhoz” fűzi hozzá.
“Mikor a jelenlegi krízis elkezdődött, 120 forintra kellett emelnünk az árat, mivel mi is drágábban tudtuk beszerezni a maszkokat. A vevőktől már akkor is olyan megjegyzések érkeztek, hogy micsoda rablás ez. A gyógyszertárak nagykereskedőktől szerzik be az árut, az ő áraikra kerül rá az áfa és a magunk árrése, ami nem támogatott készítmények esetében átlagosan 25 % körül mozog. Ez a szám nyilván hely és forgalom függő is, de patikai szinten sokkal többel nem számolhatunk. Az első áremelést óriási hiány követte, mi is csak egy-két hete tudtunk újra szájmaszkhoz jutni egy nagykereskedésen keresztül. Ekkor már 350 forint plusz áfa darabáron. De mindössze 100 darabot hoztak, és egy vásárlónak maximum kettőt adtunk ki, hogy többeknek jusson. Később sikerült félrerakatnom 600 darabot – 2 hetes várólistára kerültünk vele. Figyelem a híreket, hallom, hogy szállnak le az áruszállító repülők, keresem a lehetőségeket. Egy másik helyről sikerült újabb 1000 darabot rendelnem, 360 plusz áfáért. Nálunk ebből 560 forintos eladási ár képződik, de most már természetesen a felbontott dobozokból lehet vásárolni, nem kell ötvenet venni. Megértem hogy sokan ágálnak meghallva az összeget. Elképesztő a helyzet! Pár napja viszont elindult egy dömping, vadidegen cégek szájmaszk ajánlatokkal bombáznak. Fényképeket küldenek, és jelenleg 500 forintos nettó ár is szerepel az ajánlatok között! Illetve kaptam már 280 forintosat is, feltéve, hogy rendelek 10 ezer darabot… Közben úgy tudom, hogy a Bosnyák téri piacon 500 forintért kapható egy darab orvosi szájmaszk – kérdés mennyire higiénikus körülmények között, milyen nyugtaadási feltételek mellett.

Szkeptikus vagyok az ismeretlen cégektől való megrendelések kapcsán, hiszen mindegyiküktől szükséges referencia, minőségi tanúsítvány. Amivel nem feltétlenül rendelkeznek, mivel némelyikük ezt megelőzően nem is foglalkozott orvosi maszk importtal. Az is kérdés bennem, mire megy vele valaki, ha csak néhány maszkot tud megvásárolni, hiszen ezek a papírból készült termékek csak akkor érnek valamit, ha rendszeresen cserélik őket. És attól is tartok, hogy amikor végre elindulnak majd lefelé az árak, és a vásárlóink azt látják, hogy amit most 560 forintért adunk akkor már csak 300 lesz, azt gondolják, hogy becsaptuk őket. Pedig egyáltalán nem erről van szó!”


A magyar formatervező innovatív arcpajzsa jó alternatíva lehet, a tervei bárki számára elérhetőek a Wikifactory oldalán.

Nézd meg a galériánkat>6 kép
Arcpajzs PET és PVC műanyaglemezből
Tovább olvasok
Kép
5 szín az otthonodban, ami rossz hatással lehet az egészségedre

Otthonunk színeinek megválasztásakor a többségnek általában nem jut eszébe, hogy milyen hatásal tud lenni a szervezetünkre egy-egy szín.

Kép
Híres nők kedvenc szépségápolási szerei 7000 forint alatt

Gyakran irigykedünk a hírességeket elnézve, miközben azt mantrázzuk: oké, de nekik könnyű, van pénzük saját edzőre, plasztikai sebészre, fodrászra, sminkesre, na meg luxusmárkák szépségápolási termékeire. De vajon tényleg minden csak pénz kérdése?

Kép
A hét leggyakoribb hiba, amit egy szobanövény-tulajdonos elkövethet

Fonnyadt a növényed? Szívfacsaró látvány, főleg mostanában, amikor több időt töltünk otthon, mint valaha. Mondanom sem kell: nem érdemes feladni, van megoldás.

Kép
A férjem megmondja a tutit, pedig én csak egy ölelésre vágyom

Tegnap kiborultam egy apróság miatt. A férjem nem értette a reakciómat, és ezen még jobban kiborultam.

Kép
Nem menstruál és eredetileg legénybúcsúkra szánták – mennyi mindent nem tudtunk rólad, Barbie

Évtizedeken keresztül rengeteg vita és pereskedés tárgya volt, mégis közel 60 éve a játékpiac egyik legkelendőbb terméke. Barbie sokkal több annál, mint holmi csinos öntőformából kikerült műanyag. Elmondjuk, miért!

Kép
A férjem és én összejárunk az exférjemmel és a feleségével

Vasárnapi ebéd. „Ideadnád, kérlek, a salátát?” Idill. Tőlem balra a férjem, jobbra a volt férjem. Velem szemben a volt férjem új felesége.

Kép
A férfi, akibe Erzsébet királynő belezúgott Fülöp előtt

Nem Fülöp volt az egyetlen a királynő életében!

Kép
Őrizd meg a magad és a családtagjaid ép elméjét online családi meditációval – októberben indul, és ingyenes

Herczegh Tímea pszichológussal az elmúlt években számos témában készítettem már anyagokat. Tudom, hogy fáradhatatlanul pörög az agya, és biztos voltam benne, hogy az embert próbáló karanténos időszak is valami újra inspirálja majd. És íme: Forgács Eszter pszichológussal közösen kidolgozták a tízhetes online családi meditáció anyagát, amely tavasszal debütált, a siker (és a várhatóan közelgő újabb karantén) pedig ismétlésért kiált.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem