Miért kell maszk a koronavírus ellen?

maszk,vírus,védelem,fertőzés Forrás: Getty Images
Sok helyen láttam saját készítésű maszkhoz leírást, és hallottam, hogy ez jó a koronavírus ellen. A varrógéppel elkészíthető maszkok sok mindenre jók, de azt nem akadályozzák meg, hogy megfertőzödj, vagy megfertőzz másokat.

Maszk-kisokos következik.

Miért kell maszk a koronavírus ellen?

A koronavírus cseppfertőzés útján terjed – azaz a megfertőzött ember tüdejéből származó (értsd, felköhögött) váladékban van benne, amit ha belélegzik valaki, akkor a vírus az ő tüdejét is megfertőzi. A koronavírus nem csak belélegezve fertőz, hanem a szembe kerülve is. Azaz, ha biztosra akarunk menni, akkor nem csak az orrunkat és a szánkat kell eltakarni, hanem a szemünket is. A szánkhoz és orrunkhoz érkező levegőt pedig meg kell szűrni.

A Bethesda kórház orvosai a szemüket is védik és a megfelelő maszkot hordják.

A kórház nem csak ezt a menő képet posztolta, hanem azt is megmondja, miben kérnek segítséget a járvány miatt.

Az általuk hordott FFP3 maszkokon láthatjátok a szűrőt is, ez a kis doboz a maszk elején.

Mi jó a koronavírus ellen?

Olyan védőszemüvegre van szükség, ami nem engedi át a levegőt, kicsit sem, tehát tökéletesen illeszkedik a szemünkre. Maszkból is olyan kell, ami illeszkedik az arcunkra, takarja a szánkat és az orrunkat, és a levegő csak a szűrőjén keresztül jut be. Az egyszerű ruhaanyagon gond nélkül átlebegnek a vírusok és bacilusok, de még a levegőben lebegő por nagy része is.

A koronavírusos betegekkel foglalkozó orvosok FFP3 maszkot használnak.

Olvass tovább a Kutató zöld kecske blogon!