Koronavírus: mit tudunk a tünetmentes hordozók fertőzőképességéről?

koronavírus,tünetmentes
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

S

Szakemberek szerint azok a Covid-19 fertőzöttek, akik nem mutatnak tüneteket, kisebb valószínűséggel fertőznek tovább, mint akik igen. Mégis rengeteg szó esik az ő szerepükről a járvány alakulásában.

Az egyik legvitatottabb aspektusa az új koronavírusnak az, hogy a tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkező fertőzöttek milyen hatékonysággal képesek továbbadni a fertőzést. Ez a járvány kordában tartásának egyik legfontosabb szempontja is egyben (ugyanúgy, mint a tesztelés). A tünetmentesek fertőzőképességével kapcsolatos bizonytalanságok újabb kérdéseket vetnek fel, ezeket szedte össze most a wired.it.

Abban a tekintetben is vitatkoznak a tudósok, hogy milyen messze „ér el a vírus keze”; egyes tanulmányok szerint nagyobb térben képes terjedni, mint eddig gondolták, akár levegőn keresztül is, nem csak cseppecskéken át. Az Európai Járványügyi és Betegség-megelőzési Központ (Ecdc) fenntartja azonban, hogy a vírus elsődlegesen nyálcseppekben terjed, amelyek egy fertőzött és tüneteket mutató ember köhögése vagy tüsszentése révén kerülnek a levegőbe. Elsődlegesen, állítják, de nem kizárólag: minden jel arra mutat, írja közleményében az Ecdc, hogy „a vírus továbbadása akár két nappal korábban lehetséges, mint hogy megjelennének a tünetek; bizonytalan tehát, hogy a tünetmentes hordozók mennyire fertőznek pontosan.”

A WHO ugyanezeket a kérdéseket teszi fel: mik a fertőzés legfontosabb útjai. Az ő jelentésükben is az olvasható, hogy „annak a kockázata, hogy COVID-19-vel megfertőzött tünetmentes ember továbbadja a fertőzést, inkább alacsony”. Az „inkább alacsony” azonban nem jelent nullát, ráadásul az enyhe tüneteket produkáló páciensek külön kategóriába esnek. A WHO még hozzáteszi: „Számtalan Covid-19 vírussal fertőzött embernek vannak enyhe tünetei. Különösen a betegség első napjaiban. Ezért lehetséges a Covid-19 vírus által megfertőződni olyan ember által, aki például enyhén köhög, de nem érzi betegnek magát.” Az enyhe tünetekkel rendelkező emberek fertőzőképessége vélhetően nagyban hozzájárul a vírusfertőzés mechanizmusát övező bizonytalanságokhoz.

A Harvard Egyetem epidemiológusa, Eric Figl-Ding a Dél-Koreából érkező adatokat elemezve mutatott rá a fiatalokra mint kockázati tényezőre, akik a betegséget hordozhatják, éppen mivel nincsenek tudatában annak, hogy fertőzöttek.

Az olaszországi Veneto régióban található Vo’ Euganeo településen mindenkit teszteltek és az derült ki, hogy a fertőzött lakosság 70%-a tünetmentes. Őket, mint a fertőzés legveszélyesebb forrásait, azonnal elkülönítették. Vo’ Euganeóban így gyorsan esésnek indult az új esetek száma, ami megerősítette a feltételezéseket a tünetmentes fertőzésre vonatkozóan. Más elemzések, amelyeket Lombardiában folytattak, nem mutattak szignifikáns különbséget a tüneteket mutató, illetve a tünetmentes páciensek között abban, hogy milyen mértékben fertőztek tovább. Hasonló következtetésre jutott egy kínai kutatócsoport, amely vuhani fertőzötteket vizsgált, amint erről a New England Journalben közzétett tanulmányukban tudósítottak.

Külön elbírálás alá esnek a lappangás ideje alatt fertőző, később tüneteket produkáló, illetve a teljesen tünetmentes páciensek is. Sajnos ebben a tekintetben sincsenek konkrét bizonyítékok.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (Cdc) igazgatója, Robert Redfield a minap azt mondta egy interjúban, hogy akár 25% lehet azoknak a fertőzötteknek az aránya, akik semmilyen tüneteket nem produkálnak. Ez az adat, beleszámítva azokat, akik a tünetek megjelenése előtti 48 órában fertőznek, megmagyarázhatja, miért terjed ilyen gyorsan a vírus.

Mindez új megvilágításba helyezheti a maszkviseléssel kapcsolatos ajánlásokat is. A CDC, a WHO-val összhangban, csak betegeknek és ápolóiknak javasolja a maszk viselését kórházi környezeten kívül. Bár a fertőzés könnyebben terjed köhögéssel, a tünetek megjelenése előtti napokban is könnyen továbbadható a vírus. Ezért könnyen lehet, hogy a fenti ajánlások hamarosan felül lesznek vizsgálva.

wired.it

Tovább olvasok
Kép
Halloween-jelmezek kerekesszékes gyerekeknek, a Disney-től

A Disney Amerikában piacra dobott néhány olyan kiegészítőt, amellyel a kerekes székes gyerekek is beöltözhetnek halloweenkor.

Kép
Ó, de megható! Sarolta hercegnő keresztapja és tanítónénije összeházasodtak

Micsoda Disney-filmbe illő romantikus történetek zajlanak le a brit királyi család berkeiben!

Kép
Viola Davis mégsem vásárolta meg az ültetvényt, ahol született

Az Oscar-díjas színésznő 55. születésnapján közzétett posztját a fél világ félreértette.

Kép
Filmcsillag lesz Csobot Adélból: ebben a mozifilmben kapott főszerepet

Egy újabb szerepben mutatja meg magát az énekesnő.

Kép
Repetabiztos tíz perces kukoricaleves

Egyik hétvégén az anyukámnál voltam, aki ipari mennyiségben főzött kukoricát. A baj csak az volt, hogy sem elég édesek, sem pedig elég puhák nem voltak. De mivel ételt nem szeretünk kidobni, úgy döntöttem készítek belőle valamit, ami kicsit dob majd az élvezeti értékén. És meg kell mondjam, akkorát dobott, hogy azóta hetente készítem el ezt a kukoricalevest.

Kép
Napi horoszkóp augusztus 13.: a Bakoknak bizonytalan helyzetben érkezik a szikra, a Halak tudatosan tervezik a jövőt

Ma is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz ismét izgalmas üzeneteket rejtenek a csillagok!

Kép
Nem hittek a koronavírusban – és ez tragédiát okozott

Meglehetősen gyakran jelenik meg hír koronaszkeptikusokról. A hírek sajnos általában azzal végződnek, hogy ezek az emberek nagyon rosszul jártak – meghaltak, vagy „csak” elkapták a vírust. Nem árt, ha okulunk a hibáikon.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem