Koronavírus: mit tudunk a tünetmentes hordozók fertőzőképességéről?

koronavírus,tünetmentes
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

S

Szakemberek szerint azok a Covid-19 fertőzöttek, akik nem mutatnak tüneteket, kisebb valószínűséggel fertőznek tovább, mint akik igen. Mégis rengeteg szó esik az ő szerepükről a járvány alakulásában.

Az egyik legvitatottabb aspektusa az új koronavírusnak az, hogy a tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkező fertőzöttek milyen hatékonysággal képesek továbbadni a fertőzést. Ez a járvány kordában tartásának egyik legfontosabb szempontja is egyben (ugyanúgy, mint a tesztelés). A tünetmentesek fertőzőképességével kapcsolatos bizonytalanságok újabb kérdéseket vetnek fel, ezeket szedte össze most a wired.it.

Abban a tekintetben is vitatkoznak a tudósok, hogy milyen messze „ér el a vírus keze”; egyes tanulmányok szerint nagyobb térben képes terjedni, mint eddig gondolták, akár levegőn keresztül is, nem csak cseppecskéken át. Az Európai Járványügyi és Betegség-megelőzési Központ (Ecdc) fenntartja azonban, hogy a vírus elsődlegesen nyálcseppekben terjed, amelyek egy fertőzött és tüneteket mutató ember köhögése vagy tüsszentése révén kerülnek a levegőbe. Elsődlegesen, állítják, de nem kizárólag: minden jel arra mutat, írja közleményében az Ecdc, hogy „a vírus továbbadása akár két nappal korábban lehetséges, mint hogy megjelennének a tünetek; bizonytalan tehát, hogy a tünetmentes hordozók mennyire fertőznek pontosan.”

A WHO ugyanezeket a kérdéseket teszi fel: mik a fertőzés legfontosabb útjai. Az ő jelentésükben is az olvasható, hogy „annak a kockázata, hogy COVID-19-vel megfertőzött tünetmentes ember továbbadja a fertőzést, inkább alacsony”. Az „inkább alacsony” azonban nem jelent nullát, ráadásul az enyhe tüneteket produkáló páciensek külön kategóriába esnek. A WHO még hozzáteszi: „Számtalan Covid-19 vírussal fertőzött embernek vannak enyhe tünetei. Különösen a betegség első napjaiban. Ezért lehetséges a Covid-19 vírus által megfertőződni olyan ember által, aki például enyhén köhög, de nem érzi betegnek magát.” Az enyhe tünetekkel rendelkező emberek fertőzőképessége vélhetően nagyban hozzájárul a vírusfertőzés mechanizmusát övező bizonytalanságokhoz.

A Harvard Egyetem epidemiológusa, Eric Figl-Ding a Dél-Koreából érkező adatokat elemezve mutatott rá a fiatalokra mint kockázati tényezőre, akik a betegséget hordozhatják, éppen mivel nincsenek tudatában annak, hogy fertőzöttek.

Az olaszországi Veneto régióban található Vo’ Euganeo településen mindenkit teszteltek és az derült ki, hogy a fertőzött lakosság 70%-a tünetmentes. Őket, mint a fertőzés legveszélyesebb forrásait, azonnal elkülönítették. Vo’ Euganeóban így gyorsan esésnek indult az új esetek száma, ami megerősítette a feltételezéseket a tünetmentes fertőzésre vonatkozóan. Más elemzések, amelyeket Lombardiában folytattak, nem mutattak szignifikáns különbséget a tüneteket mutató, illetve a tünetmentes páciensek között abban, hogy milyen mértékben fertőztek tovább. Hasonló következtetésre jutott egy kínai kutatócsoport, amely vuhani fertőzötteket vizsgált, amint erről a New England Journalben közzétett tanulmányukban tudósítottak.

Külön elbírálás alá esnek a lappangás ideje alatt fertőző, később tüneteket produkáló, illetve a teljesen tünetmentes páciensek is. Sajnos ebben a tekintetben sincsenek konkrét bizonyítékok.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (Cdc) igazgatója, Robert Redfield a minap azt mondta egy interjúban, hogy akár 25% lehet azoknak a fertőzötteknek az aránya, akik semmilyen tüneteket nem produkálnak. Ez az adat, beleszámítva azokat, akik a tünetek megjelenése előtti 48 órában fertőznek, megmagyarázhatja, miért terjed ilyen gyorsan a vírus.

Mindez új megvilágításba helyezheti a maszkviseléssel kapcsolatos ajánlásokat is. A CDC, a WHO-val összhangban, csak betegeknek és ápolóiknak javasolja a maszk viselését kórházi környezeten kívül. Bár a fertőzés könnyebben terjed köhögéssel, a tünetek megjelenése előtti napokban is könnyen továbbadható a vírus. Ezért könnyen lehet, hogy a fenti ajánlások hamarosan felül lesznek vizsgálva.

wired.it

Tovább olvasok
Kép
Miért olyan különlegesek az októberi gyerekek?

A tudománynak erre is megvan a válasza. Egészen pontosan 5 válasza.

Kép
Napi horoszkóp október 21.: a Skorpiók kilépnek a komfortzónájukból, a Vízöntők komoly kihívás előtt állnak

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz izgalmas üzeneteket küldtek ismét a csillagok!

Kép
Sipos Pál tettei nem évülnek el: Visszatérés Epipóba

Kávéztunk tanár barátnőmmel, fecsegtünk mindenféléről, és akkor egyszer csak nekem szegezte a kérdést: Olvastad azt a cikket? Milyen cikket, kérdeztem. Nézett. Nem is tudsz róla? Mindenki erről beszél. Én akkor hallottam életemben először Sipos Pálról.

Kép
Legyen buli a szüret! – Íme, 5 biztos tipp hozzá

A bor összehoz – ezt régóta tudjuk. De az talán sokaknak új információ, hogy magának a borkészítésnek is megvan ez a varázsereje, kezdve rögtön a szürettel. Ahogy egy disznótor vagy egy paintball csata, úgy a szőlő betakarítása is lehet igazi társasági esemény – annyi különbséggel, hogy ez utóbbi biztos nem ér véget naplementével.

Kép
Nyilván téged sem érdekel: az édeshármas kultúrtörténete

A hármas szex az egyik leggyakoribb erotikus fantázia: tízből kilenc felnőtt el-eljátszik a gondolattal. A megvalósításig sokkal kevesebben jutnak el. Mi olyan izgató és nehezen kivitelezhető a hármasban?

Kép
Palya Bea: „Netni vagy nem netni – ez itt a kérdés"

Megzabolázlak, betörlek, mint egy vadlovat – fenyegeti az internetet Palya Bea énekesnő, majd elmeséli, hogy miért nem olyan egyszerű ez.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem