A reteklevél-pesto nem csak finom, de hetekig eláll a hűtőben

A reteklevél-pesto nem csak finom, de hetekig eláll a hűtőben
Forrás: Hámori Zsófia

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A pesto az egyik legsokfélébben felhasználható étel. Kiváló tészta- vagy pirítós feltétként, szendvicsekbe, húsokhoz vagy körethez keverve, és még a krumplipürét is feldobja. A bolti pestók egyik legnagyobb hátránya viszont az, hogy felbontás után csak pár napig fogyaszthatók.

A napokban megvolt az első retekszüret az erkélyemen, így adott volt a kérdés, hogy mit kezdjek a sok zölddel, a reteklevél ugyanis nem csak hogy fogyasztható, de egyenesen isteni kalcium, illetve C- és E-vitamin forrás.

A karantén ideje alatt én is felültem a kelttészta-vonatra, így azt is ki kellett találni, hogy hogyan használjam fel a múlt heti kürtőskalács-háborúból megmaradt kis mogyorót, ezért végül amellett döntöttem, hogy reteklevél-pestót készítek. Kerestem hozzá receptet, amit a saját ízlésem és alapanyagaim szerint alakítottam át.

Hozzávalók:

1 nagy csokor retek levele 1 marék dió, mogyoró, mandula, kesudió vagy napraforgómag 5 dkg reszelt parmezán 1-2 gerezd fokhagyma só, olívaolaj

Elkészítés:

  • Alaposan mosd át a leveleket, majd az olívaolaj kivételével tedd az összes hozzávalót egy mozsárba vagy egy robotgépbe és pürésítsd őket. Nem kell teljesen homogénné tenni, jót tesz neki, ha kicsit rusztikus marad az állaga. Én a magokat egy picit át is pirítottam, mielőtt a mixbe kerültek.
  • Az olajat lassanként adagold hozzá, amíg el nem éred a kívánt állagot.
  • Miután üvegbe kanalaztad a pestót, önts egy kicsi olívaolajat a tetejére, ez segít a tartósításban.
  • Ha szeretnéd, közvetlenül felhasználás előtt lehet krémsajtokkal vagy joghurttal lágyítani rajta.
  • Hűtőben, jól lefedve legalább két hétig eláll.
  • Az alaprecepthez jól passzol még az újhagyma zöldje is, de ki lehet próbálni vegyes zöldlevél pestóként is cékla- és karalábélevéllel vegyítve.

A pesto mellett egyébként még számos felhasználási módja van a reteklevélnek, isteni krémleves vagy smoothie is készülhet belőle. Próbáljátok ki ti is, mert nagyon egészséges! Katt a galériára:

Nézd meg a galériánkat>4 kép
Receptek reteklevéllel
Tovább olvasok
Kép
A saját esküvőmön ismertem meg életem szerelmét, aki nem a vőlegényem volt

Azért a többségünk úgy készül a saját esküvőjére, hogy aznap élete szerelmének mondja ki a boldogító igent, fogad örök hűséget, megy bele a jóban-rosszbanba, holtunkiglag, holtáiglan. Eszter is így kelt fel azon a fülledt, nyári, szombati napon, amikor szentül meg volt győződve arról, hogy pár óra múlva ahhoz a bizonyos nagy Ő-höz megy hozzá. De nem. A nagy Ő ugyanis ott várta őt a saját lagziján, a vendégek között.

Kép
Miért olyan különlegesek az októberi gyerekek?

A tudománynak erre is megvan a válasza. Egészen pontosan 5 válasza.

Kép
Napi horoszkóp október 21.: a Skorpiók kilépnek a komfortzónájukból, a Vízöntők komoly kihívás előtt állnak

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz izgalmas üzeneteket küldtek ismét a csillagok!

Kép
Sipos Pál tettei nem évülnek el: Visszatérés Epipóba

Kávéztunk tanár barátnőmmel, fecsegtünk mindenféléről, és akkor egyszer csak nekem szegezte a kérdést: Olvastad azt a cikket? Milyen cikket, kérdeztem. Nézett. Nem is tudsz róla? Mindenki erről beszél. Én akkor hallottam életemben először Sipos Pálról.

Kép
Legyen buli a szüret! – Íme, 5 biztos tipp hozzá

A bor összehoz – ezt régóta tudjuk. De az talán sokaknak új információ, hogy magának a borkészítésnek is megvan ez a varázsereje, kezdve rögtön a szürettel. Ahogy egy disznótor vagy egy paintball csata, úgy a szőlő betakarítása is lehet igazi társasági esemény – annyi különbséggel, hogy ez utóbbi biztos nem ér véget naplementével.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem