A láma által termelt antitestek közelebb hoznak a koronavírus-gyógyszerhez

láma,koronavírus
Forrás: pikrepo.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Egy lámaköpésre van a megoldás a koronavírus hatékony gyógyításához, egy nemzetközi kutatócsoport szerint legalábbis.

Egy Winter nevű láma is részt vesz abban a nemzetközi kutatócsoportban, amely egy koronavírus-gyógyszer kifejlesztésén dolgozik. A lámák által termelt antitestek segíthetnek a betegség leküzdésében. Az antitestek olyan fehérjék, amelyek segítenek a szervezetnek leküzdeni a fertőzéseket.

A kutatócsoport egy új antitestet fejlesztett ki, amely szorosan kapcsolódni tud a vírus tüskeszerű fehérjéjéhez. A kutatók azt találták, hogy ez az antitest megakadályozza, hogy a vírus egy tenyésztett kultúrában megfertőzzön újabb sejteket.

Olvasd el ezt is!

A kutatócsoport az austini Texasi Egyetem, az amerikai Nemzetközi Egészségügyi Intézetek és a belga Genti Egyetem tudósaiból áll, akik a Cell folyóiratban tették közzé az eredményeiket.

Ez egyike az első antitesteknek, amik igazolhatóan semlegesítik a vírust, írja közleményében Jason McLellan sejtbiológus, a tanulmány társszerzője.

láma,koronavírus
forrás: Tim Coppens
Winter négyéves és egy belga farmon él

Maga a láma

Winter négyéves és egy belga farmon él. A lámák és más tevefélék azért segítenek sokat hasonló kutatásokban, mert kétféle antitestet termelnek: az egyik fajta hasonló az ember által termeltekhez, a másik fajta viszont kábé negyedakkora. Ezek az apró antitestek porlaszthatók és inhalátorban belélegeztethetők. A láma-antitestek hatékonyságát már korábban is felfedezték, és a tudósok egy orrsprayt is készítettek láma-antitestekkel.

A kutatás Winter részvételével négy éve kezdődött, amikor még csak 9 hónapos volt. 2016-ban a kutatók korábbi koronavírusokat vizsgáltak: a SARS-CoV-1 és a MERS-CoV vírusokat. Winter testébe stabilizált tüskeszerű fehérjéket fecskendeztek, majd vérmintákat vettek tőle és ezután izolálni tudtak egy antitestet, ami ígéretesnek tűnt a SARS-CoV-1 kezelésére. Ezt VHH-72-nek nevezték el és örültek a többéves kutatás eredményének, de akkor még nem volt ilyen nagy szükség a koronavírusok kezelésére.

Az új koronavírus kitörése után a csapat abban kezdett reménykedni, hogy a VHH-72 a SARS-CoV-2 ellen is hatékony lehet. A kezdeti tesztekben azt fedezték fel, hogy ha gyengén is, de rákapcsolódik a tüskeszerű fehérjékre. Hogy ezt a kötődést hatékonyabbá tegyék, az antitesteknek két másolatát kapcsolták rá. A kutatók szerint ez a „duplázott” antitest semlegesíti a SARS-CoV-1 és a SARS-CoV-2 vírusokat egyaránt.

Mi a következő lépés?

A kutatócsoport most laboratóriumi állatokon (például hörcsögökön) teszteli az antitestet, és reménykedik benne, hogy nemsokára az embereken végzett tesztre is sor kerülhet. A cél egy olyan terápia kifejlesztése, amely a fertőzöttség kialakulása után rögtön segíthet. Az antitest-terápia ugyanis a már megbetegedett szervezetnél is enyhítheti a tüneteket.

via mnn.com, cnet.com


Még az állatok is komolyan veszik a szociális távolságtartást:

Nézd meg a galériánkat>21 kép
Még az állatok is komolyan veszik a szociális távolságtartást
Tovább olvasok
Kép
Molnár Ádám: Mit tanácsol egy boldogságkutató?

Szeptember 24-én az Éva Psziché Est vendége lesz Molnár Ádám szoftver architekt és boldogságkutató. Most elmondja, szerinte mit kellene – kedvenc kifejezésével élve – meghackelni azért, hogy boldogabbak legyünk.

Kép
Miért tesz idegessé a hosszas maszkviselés? És van-e erre megoldás?

Szögezzük le az elején: jómagam maszkviselő állampolgár vagyok, úgy gondolom, hogy ha a maszkkal kicsit is akadályozhatjuk a koronavírus terjedését, akkor viseljük! Persze jár némi kellemetlenséggel: összegyűjtöttem pár zavaró tényezőt és azt is végiggondoltam, mi lehet ezekre a megoldás.

Kép
10 hely ahová messziről is érkeznek utazók, csak hogy jót ehessenek

Bár most csak gondolatban utazhatunk mindenfelé (vagy annak az ódiumával, hogy hazajövet betartjuk a tíznapos karantént), tegyük félre a következő listát a szebb- szabadabb napokra!

Kép
Fújd le a szörnyeket spricnivel: 7 trükk és varázslat gyerekekhez, amikor az észérvek nem működnek

Többet viccel, mint erővel! Vesd be a humort és a varázslatot, ha el akarsz érni valamit, amit szép szóval nem tudtál.

Kép
Olyan volt, mintha másodszor veszíteném el a szüzességemet – csak sokkal jobb

Amikor húsz év után tönkrement a házasságom, tudtam, hogy nehéz időszak következik, de arra nem számítottam, hogy ennyire hiányozni fog a szex. Lívia története

Kép
Napi horoszkóp szeptember 23.: a Kosok kiállnak magukért, az Ikrek szembe mernek nézni a problémáikkal

Ma is érdemes néhány percet a horoszkópodra szánnod, hisz ismét izgalmas üzeneteket olvashatsz, amelyek egyenesen a csillagoktól jöttek!

Kép
Öt dolog, amit megtanulhatsz a macskádtól

Minden érintett tudja, hogy a Macskával szemben lehetetlen a falkavezért alakítani, vagy abban bízni, hogy egyszer majd demokratikus csapatot alkottok.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem