Gaznak hiszik, pedig a legtöbb omega-3 a porcsinban van: minden kertben magától megterem

Borítókép: Gaznak hiszik, pedig a legtöbb omega-3 a porcsinban van: minden kertben magától megterem Forrás: Getty Images
A természet tele van ajándékokkal, azonban ezeknek a létezéséről gyakran fogalmunk sincsen. Erre tökéletes példa a porcsin, melyet a legtöbb laikus egyszerű gazként könyvel el. Ám az élelmesebbek tudják, hogy ez a növény bizony sokkal több holmi gaznál, ugyanis a kövér porcsin telis-tele van vitaminokkal. Arról nem is szólva, hogy a szakértők egyenesen a fiatalság zálogaként emlegetik.

Az Ázsiában őshonos, ám Európa, Afrika és Amerika mérsékelt meleg területein is megélő növény, hazánkban igencsak elterjedt. Ez az egynyári növény július közepétől folyamatosan virágzik, sárga virágainak 5-6 szirma van. A növény maga csupasz, húsos, kúszó szárral, körülbelül 30 cm magas. Levelei sötétzöld színűek és tojásdad alakúak. Kellemesen savanykás íze leginkább a sóskáéra hasonlít. A legtöbben egyértelműen gaznak hinnénk, ám ha jobban megismerjük, bizony el sem hisszük, hogy milyen gazdag vitaminforrással áldott meg minket a természet.

A népgyógyászat a fiatalság forrásaként emlegette

Ahhoz, hogy megtudjuk a növények igazi szupererejét, sokszor egészen a népgyógyászatig szükséges visszanyúlnunk. Egyes feljegyzések szerint az őseink nemcsak a szív- és érrendszeri bántalmak ellen használták az említett csodaszert, hanem úgy vélték, hogy az öregedés lassítására is alkalmas a sokak által gaznak titulált szupernövény. De ezentúl az őslakos közösségek cukorbetegségre, húgyúti fertőzésekre, vese-, szív- és érrendszeri betegségek, illetve hasmenés és fejfájás ellen is használták, de egyes kultúrákban ismert volt fájdalomcsillapító hatásáról is. Ám különös érdekesség, hogy például Kenyában a mai napig rákellenes szerként tartják számon.

Forrás: Pixabay/ balouriarajesh
A porcsin virága sárga, 5-6 szirommal borított.

Tele van vitaminnal

A kövér porcsin elképesztően gazdag vitaminokban. Megtalálható benne mind a B-vitamin, mind a C-vitamin, ezentúl E-vitaminban is bővelkedik. Továbbá hatalmas előnye, hogy módfelett gazdag omega-3 zsírsavakban, magnéziumban, riboflavinban, káliumban és foszforban. Ezentúl glutationt, alfa-linolénsavat és oxálsavat is tartalmaz.

Milyen betegségekre alkalmazható?

A porcsin számos betegség kezelésére vagy a tünetek csökkentésére kiváló választás lehet. Ezek közé tartoznak a következők:

  • reuma kezelése
  • koleszterin csökkentése
  • aranyér kezelése
  • szív- és érrendszeri betegségek kezelése
  • érelmeszesedés ellen
  • izomgörcsökre
  • vércukorszint csökkentésre
  • gyulladás csökkentésére
  • alvásminőség javítására
  • sebgyógyításra

Ezentúl ismert magas antioxidáns tartalmáról és immunerősítő hatásáról is. Miután az esszenciális zsírsavak a porcsin súlyának több mint 15%-át adják, így nem csoda, hogy gyulladás- és véralvadásgátló hatása van, ami kiváló lehet azoknak, akik szív- és érrendszeri betegségekkel küzdenek. Arról nem is szólva, hogy a vér koleszterin- és cukorszintjére kifejtett hatásának köszönhetően az artériákat is védi.

Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően a fiatalság zálogaként is emlegetik, nem hiába található meg számos kozmetikumban a kivonata. Ezentúl mint megelőző szert is használják az öregedési folyamatok lelassítására. Ez pedig olyannyira igaz, hogy boltokban teaként is árulják, de akár kapszula formájában is, amiért néhol igencsak busás összeget is elkérnek.

Forrás: Pixabay/ Veganamente
A porcsin levele sötétzöld, íze leginkább a sóskáéra hasonlít.

Hol fordul elő?

A legtöbb magyar kertben teljesen magától nő a porcsin, csak éppen azok, akik nem szakavatott ismerői eme csodaszernek, szimplán egyszerű gazként könyvelik el. Azonban, aki tudatosan szeretné szaporítani a kertjében, annak is van lehetősége erre, ugyanis a fagyok elhaladtával nyugodtan elkezdheti ültetni.

Hogyan lehet felhasználni a porcsint?

Tulajdonképpen a felhasználását bármilyen módon lehet variálni. Sokan főzve fogyasztják, de akár fűszerként is lehet használni. Ezentúl salátaként is ízletes lehet a fogyasztása. De természetesen készíthető belőle főzelék vagy akár krémleves is. Továbbá fogyasztható savanyúságként vagy smoothie-ba ízesítésként. Tulajdonképpen számtalan módon fel lehet használni, így csak a kreativitásunkon múlik, hogy mit hozunk ki belőle.

Az alábbiakban pedig egy receptet is hoztunk a porcsin felhasználására!

Mutatunk 10 gyomnak titulált növényt a kertedből, ami ehető!