5 finomság pitypangból: nem csupán gaz a gyermekláncfű!

Borítókép: 5 finomság pitypangból: nem csupán gaz a gyermekláncfű! Forrás: Getty Images
Sokan csak bosszantó gaznak vélik, ám a pitypang jóval több ennél. Mutatjuk, milyen szuper módon hasznosítható ez a növény!

Nemcsak számodra, de a természetnek is nagy hasznára van a kertekben megjelenő pitypang. A rovarok hibernációja után ugyanis ez az egyik első növény, ami megjelenik a kertekben, így kiváló táplálékforrást biztosít számukra. Sok más növénnyel ellentétben a gyermekláncfűnek pollenje és nektárja is van, így a beporzó rovarok egyik legjobb barátja. Nem véletlen, hogy a Brit Ökológiai Társaság is figyelmeztetett arra korábban, hogy felejtsük el a gyomirtókat és hagyjuk, hogy a fű magasabbra nőjön a kertünkben. Ugyanis, ha kedvenc ételeinket továbbra is akarjuk fogyasztani, ahhoz a méhekre és más beporzókra van szükségünk, akiknek egyik fő táplálékforrása a pitypang. Több mint 100 rovarfaj táplálkozik a gyermekláncfű nektárjával, és 30 különböző madárfaj fogyasztja el levelét.

De nem csupán ezért ilyen hasznos a pitypang!

A botanikusok gyógynövényként tekintenek arra, amit sokan bosszantó gaznak titulálnak. Régen a növény szinte minden részét hasznosították az emberek. Pattanások eltüntetésére, májbetegség, emésztési panaszok kezelésére sőt, még a rák gyógyítására is alkalmazták, hiszen tele van antioxidánsokkal.

De azt is érdemes még a különleges receptek előtt megemlíteni, hogy a talajnak is jót tesz a gyermekláncfű! Erős gyökereivel fellazítja a túl tömör földet, lehullott leveleivel kalciummal is ellátja, valamint a túlzottan savas talajt is javítja.

Forrás: Unsplash/Walter Sturn
Sokan nem tudják, de a pitypang ehető, és remek ételek készíthetők belőle!

Tudtad, hogy akár rántva vagy mézként is fogyaszthatod? Korábban a szegények mézének is nevezték édeskés íze miatt, de mielőtt bármit is készítenél belőle, győződj meg arról, hogy gyomirtótól mentes, autóutaktól távoli helyekről szedj a növényből!

Mutatjuk, hogyan hasznosíthatod a pitypangot a konyhádban!