Ma van a kenyér világnapja: az 5 legjobb budapesti pékséget ajánljuk!

Borítókép: Ma van a kenyér világnapja: az 5 legjobb budapesti pékséget ajánljuk! Forrás: Getty Images
Finoman ropog, frissen, vajjal fogyasztva az egyik legfinomabb, de akkor is isteni, ha jobbnál jobb feltétekkel pakolod meg, vajon mi lehet az? Naná, hogy a kenyér, amelynek 2001 óta a mai napon, azaz október 16-án tartják a világnapját Európában. Mi mással ünnepelhetnénk ezt a jeles alkalmat, minthogy összegyűjtöttük a legjobb budapesti pékségek lelőhelyeit!

Nem számít, hogy a Duna budai vagy pesti oldalán vagy-e, bármely irányba indulsz, találhatsz olyan pékséget, ahol igazi kenyér- és péksüti Kánaán vár majd, és az egyetlen fontos kérdés, amit fel kell tenned magadnak: mit válasszak?!

A legjobb budapesti pékségek

VAJ

A VAJ tökéletesen ráérzett arra, hogy mire van szükségünk egy szelet finom kenyér mellé: vajra! Ezzel fel is írta magát a legjobb budapesti pékségek listájára. Ahogy a pékség szlogenje is mondja: „kenyérre kenünk”, itt nemcsak kenyerek, kalácsok, édes péksütemények, hanem akár sós falatok és a különleges perec szendvicsek közül is választhatsz. A VAJ a budai és a pesti oldalon is vár, minden nap reggeltől estig. Ha lehet egy tippünk, az empanadát semmiképpen se hagyd ki, de ha nem vagy olyan éhes, a kávékkal sem lőhetsz mellé!

Artizán

Az Artizán nem csak egy pékség: egy egész családdá nőtte ki magát, amelynek több egysége van Pesten, és már Budán sem maradsz Artizán-hangulat nélkül. Ahogy mondják, a kovász náluk nem egy szimpla alapanyag, hanem az egyik legfontosabb munkatárs. Bármelyik Artizánba indulsz, kizárólag helyben sült, friss és hazai alapanyagokból készülő, a legjobb minőségi pékáruk közül válogathatsz. A törzsvendégek egyik kedvence a csokoládés-törökmogyorós babka, a baguette pedig nemcsak ropogós, hanem díjnyertes is. Isteni sütikből és szezonnak megfelelő ízesítésű péksütikből sincs hiány, de a Hold utcában még napi ebédmenüvel is várnak.

Nor/ma Grand

Buda központjában, a gyönyörűen felújított Millenáris és Széllkapu parknál nyílt meg a Nor/ma Grand kézműves pékség, ahol a helyben készült kovászos és leveles finomságokat egy kis skandináv csavarral töltik meg a legfinomabb hozzávalók mellett. Az északi értékek és stílus nemcsak a hely dekorációjában, hanem az ételek minőségében is megjelenik, de ha a Nor/mában jársz az egyedi világos pörkölésű specialty kávék egyikét is kóstold meg. A pultban sorakozó szendvicsekre vagy kézműves süteményekre is eshet a választásod, és ha nagyon éhes vagy, a Nor/ma egy kiadós brunch egyik tételét, az avodákós toastot, omlettet, salátákat, szendvicseket, a későbbi órákban pedig egy finom pohár bor mellé egy kis borkorcsolyát is rendelhetsz az étlapról – egy biztos, a legjobb helyen vagy!

Budai Kettő

Az első Budai Pékség a 12. kerületben nyílt több mint 10 éve, 2010-ben. A második bolt, amely szimplán csak a Budai Kettő nevet kapta a Varsányi Irén utca sarkán nyílt meg, és vált a környék apró, de annál közkedvelt pékségébe. A Budai Kettő akkor is jó választás, ha munka előtt szaladsz be egy péksütire vagy kávéra, de egy barátnős beszélgetéshez is ideális lehet: sós és édes finomságok, reggeli péksütik és színesebbnél színesebb szendvicsek várnak a hét minden napján. Ha csak egy tippet adhatunk: a kakaós csigát mindenképpen kóstoljátok meg!

BakeMyDay Buda

Ha szereted a BakeMyDay péksüteményeit, Budán már három helyen is beszerezheted őket, illetve akár vegán croissant és a hagyományos kovászos eljárás alapján készült, adalékanyag mentes kenyerekből is vihetsz haza magaddal. Az utóbbit különösen azért, mert a BakeMyDay pékjei igazi profizmussal és törődéssel készítik a friss és ropogós kenyereket, és ezzel egyértelműen a pékségeknek ott a helyük a legjobb budapesti helyek között.

Ha sikerült beszerezned a legtökéletesebb kenyeret, mutatunk pár tippet, hogyan tárold, hogy minél tovább friss és finom legyen!