Barát vagy csak nagyon jó kolléga? Kellemetlenség is adódhat belőle

Borítókép: Barát vagy csak nagyon jó kolléga? Kellemetlenség is adódhat belőle Forrás: Canva (Flamingoimages)
Honnan tudhatod, hogy egy kollégáddal barátkozni is érdemes, vagy egyszerűen elég a jó munkahelyi kapcsolat fenntartása? Ezeket vedd számításba!

A munkahelyi kapcsolatoknak különleges dinamikájuk van: együtt dolgozunk a közös célokért, sok időt töltünk együtt, sok problémát együtt oldunk meg, és közösen örülünk a sikereknek. Ezek az élmények óhatatlanul összekovácsolnak a kollégáinkkal, és gyakran szorosabb kapcsolatok is kialakulhatnak a munkatársak között. Vitathatatlan, hogy mindannyian jobban szeretünk egy olyan munkahelyen dolgozni, ahol barátságos a légkör, de vannak helyzetek, amikor a barátság nem a legjobb döntés, és jobb megőrizni a kollegiális kapcsolatot.

Professzionalizmus vs. barátság

A munkahelyen elsősorban a professzionalizmusnak kell érvényesülnie. Itt hatékonyan kell együttműködnünk, és a barátkozás gyakran vezethet tisztázatlan helyzetekhez, konfliktusokhoz. Ez sokszor a kommunikációban is megnyilvánul: a barátok közvetlenebb hangnemet használnak egymással, amivel egészen addig nincs gond, amíg valamilyen nézeteltérés nem adódik.

Forrás: Canva (Pekic)

Könnyen eltolódhatnak az arányok a szívességek miatt is, és a konfliktusokat sem olyan egyszerű rendezni az érzelmi érintettség okán. Fontos, hogy minden vitás helyzetet elsősorban szakmai szemmel nézzetek, máskülönben olyan irányt vehet a kommunikáció, ami nem munkahelyre való. Ha ezt nem tudjátok tartani, biztos, hogy nem jó ötlet a barátkozás.

Magánélet és a munka különválasztása

A munkahely és a magánélet különválasztása fontos az egyensúly megőrzése szempontjából. Ha több munkatársad a barátod is egyben, nehéz lehet elszakadni a munkától, pedig fontos lenne. A saját életedre is időt kell szánnod, fel kell töltekezned, de ha a szabadidődben is a kollégáiddal vagy, előbb-utóbb a munkáról is szó fog esni, amivel az a gond, hogy mentálisan nem tudsz kikapcsolódni.

Különösen káros lehet ez akkor, ha a főnököddel barátkozol, mert vagy felborul a hierarchia, vagy tovább erősödik a magánéletedben is. Azaz a magánéletben is alá-fölé rendeltségi viszonyban maradtok, ami minden, csak nem egészséges.

Forrás: Canva (Goodboy Picture Company)

Természetesen, nem azt állítjuk, hogy nem lehet barátokat szerezni a munkahelyen. De azt érdemes átgondolnod, hogy azzal a kollégáddal, akivel baráti a viszonyotok, tudjátok-e a helyén kezelni a kapcsolatotokat, tudtok-e határokat szabni, és azt kölcsönösen tiszteletben tartani.

Galériánkban a sorozattörténet 10 legtoxikusabb barátságait mutatjuk be!