Balatoni nyelves, azaz füstölt marhanyelves lepény lett az Év Strandétele – Te megkóstolnád?

Borítókép: Balatoni nyelves, azaz füstölt marhanyelves lepény lett az Év Strandétele – Te megkóstolnád? Forrás: MTI/Bodnár Boglárka
Idén 9. alkalommal került megrendezésre a Balatoni Kör által meghirdetett Év Strandétele verseny. A döntőben szerepelt többek között szarvas csiga, rántott kenyér, marhanyelv pizzakenyéren és cukkinispagetti is. De hogy melyek lettek az idei kedvencek? Tartsatok velünk egy gasztrotúrára és megmutatjuk!

A legjobb fogásokról egy neves szakmai zsűri döntött, melynek tagja volt többek között Csillag Richárd és Sipos Norbert séf, a Balatoni KÖR tagjai és számos gasztronómiai újságíró. A versenyre azok a vendéglátóhelyek jelentkezhettek, amelyek a kritériumoknak megfeleltek: azaz jó minőségű, egészséges, főképp helyi alapanyagokból készülő strandételeket tesznek az asztalra.

Most pedig induljon a gasztrotúra és lássuk a nyerteseket!

1. állomás: Balatonalmádi

Kategória: Az Év Strandétele – Balatoni nyelves

Étterem neve: TERASZ Bistro & Beach Bar

Mitől olyan különleges?

A füstölt marhanyelv elsőre talán nem mindenkinek szimpatikus, de nem is kaphatott volna jobb tálalást, mint a rétestésztából készült lepényt, mely a marhanyelven felül minden földi jóval meg van pakolva: van rajta bébispenót, krémsajt, fokhagyma és paradicsom is. Így született meg az idei nyertes, egyfajta újragondolt bruschetta: a Balatoni nyelves.

Mit ne hagyj ki, ha a környéken jársz?

Ha már jóllaktál, egy kis séta biztos jólesne, úgyhogy irány a part. A Szent Erzsébet ligetben sétálva járd körbe a szoborparkot, menj át a Sóhajok hídján, és pihenj meg az egyik padon ülve, ahol megcsodálhatod a megunhatatlan balatoni panorámát.

Forrás: MTI/Bodnár Boglárka
A Terasz étterem séfjei az Év strandételével: a Balatoni nyelvessel.

2. állomás: Alsóörs

Kategória: Az Év Legjobb Vegetáriánus Strandétele – Zellerravioli

Étterem neve: Fogas Bisztró

Mitől olyan különleges?

Ha nem eszel húst, vagy csak szimplán szereted a vega fogásokat, a zellerravioli tökéletes választás, melyben a zeller a csiperkegomba, vargánya és sárga rókagomba elegyével keveredik, amelyhez olajban sült zellercsipszet is ropogtathatsz!

Mit ne hagyj ki, ha a környéken jársz?

Kevesen ismerik, pedig Alsóörs egyik leghíresebb épülete a Török-ház, amely az ófaluban található és kiállítóhelyiségként működik.

3. állomás: Vonyarcvashegy

Kategória: Az Év Jóárasított Strandétele – Parti harcsali

Étterem neve: Party Hangulat

Mitől olyan különleges?

A hortobágyi palacsinta és a harcsapaprikás szerelemgyermeke, amelyből nem hiányozhat a túró és zöldpaprika sem. A kategóriára jellemző a kedvező ár, ennek megfelelően a harcsali 2150 forintba kerül.

Mit ne hagyj ki, ha a környéken jársz?

A vonyarcvashegyi Lido strandot, amely idén a legjobb balatoni strandok közé is bekerült.

4. állomás: Balatonmáriafürdő

Kategória: Az Év Felfedezettje – Balaton Pil Pil

Étterem: Lángos World

Mitől olyan különleges?

A Lángos World lángosairól már mi is írtunk korábban, a Pil Pil nevű ételüket a spanyol gambas pia pia ihlette, de a rák helyett a süllőpofa kerül a fókuszba, amely nem is kaphatna tökéletesebb alapot a lángosnál.

Mit ne hagyj ki, ha a környéken jársz?

Balatonmáriafürdőről hétvégente akár hajóra is pattanhatsz, és irány a túlsó part: Szigliget vagy Badacsony, csak rajtad múlik, hol szeretnél partot érni!

5. állomás: Balatonboglár

Kategória: Legjobb Bisztró – Hideg tökfőzelék feltétlenül

Étterem neve: GianPiero's Étterem

Mitől olyan különleges?

Ez a kategória 2022 óta létezik, melyet idén egy klasszikus nyári étel újragondolt változata nyert meg: a tökfőzelék, amely a nyári melegben hidegen esik a legjobban, és ahogy a neve is sugallja, még feltét sem kell hozzá.

Mit ne hagyj ki, ha a környéken jársz?

Egyértelműen a boglári Gömbkilátót, amely az egyik legegyedibb kilátó a Balaton körül, ahol nemcsak a kilátás káprázatos, de még kalandpark és játszótér is vár. Családdal kihagyhatatlan program!

Te melyik díjnyertes strandkaját próbálnád ki először?
A Balatoni nyelvest.
A Zellerraviolit.
A Parti harcsalit.
A Balaton Pil Pilt.
A Hideg tökfőzeléket feltétlenül.