Útnak indít, megérint, elvarázsol: egy hétvége a Balaton körül

Borítókép: Útnak indít, megérint, elvarázsol: egy hétvége a Balaton körül Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség
Persze valamennyien szívesen csobbanunk a magyar tenger vizébe, ha beköszönt a jó idő, de a Balaton valójában nemcsak fürdőzési lehetőséggel, hanem elképesztően sokszínű programkínálattal is várja az odalátogatókat.

Észrevetted már, hogy ha vízparton jársz, mintha egy csettintésre békésebbnek, boldogabbnak éreznéd magad? Nos, ezzel egyáltalán nem vagy egyedül, sőt, a jelenségnek neve is van! A Wallace Nichols tengerbiológus által megalkotott „kék elme” teória szerint a tavak, a tengerek vagy az óceánok látványa ellazít minket és megnyugtat: egyfajta meditatív állapotról beszélünk, amit a kék szín szorongáscsökkentő hatása és a mondhatni változatlan táj csodálása idéz elő bennünk.

Egyszóval, a vízparton végre megszabadulhatunk attól az állandó ingersokktól, ami a rohanó hétköznapokban leterhel minket.

A jó hír az, hogy egyáltalán nem kell messze utaznunk ahhoz, hogy megtapasztaljuk a „kék elme” varázserejét, hiszen Közép-Európa legnagyobb tava, a Balaton akár egy hétvége alatt tökéletes gyógyír lehet a feszültségoldásra. Az alábbi programok például szuper lehetőséget nyújtanak a kikapcsolódásra és az élményszerzésre a magyar tenger partján.

Egyszer volt, hol nem volt…

Ha már úgyis kimozdultál otthonról, utazz egy kicsit az időben is, méghozzá a múltba: a Balaton környékén ugyanis számtalan izgalmas helyet találhatsz, ahol rögtönzött történelemórákat vehetsz. Az egyik ilyen a közel nyolcszáz éves szigligeti vár, melynek falai között sétálva a középkori fegyverraktárak és kovácsműhelyek titkaiba leshetsz be. De érdemes felkeresned a keszthelyi Festetics-kastélyt is. A barokk stílusú épület Magyarország harmadik legnagyobb kastélya, a természetvédelmi területnek nyilvánított parkjában pedig gyönyörű szobrok, szökőkutak között barangolhatsz, de egy madárparkba és a pálmaházba is betérhetsz és megnézheted a hercegasszony egykori intimkertjét, ahol a társalkodónőjével beszélgetett titokban. Sőt, a pincében működő Balatoni Borok Házában koccinthatsz is egyet a program zárásaképpen.

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

A Balaton bora

Apropó bor! Ha a magyar tengernél jársz, semmiképpen sem térhetsz haza anélkül, hogy ne kóstolnád meg a Balatoni borrégió, azaz a Badacsonyi, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki, a Balatonfüred–Csopaki, a Nagy-Somlói és a Zalai borvidék nedűit. A térség legjellegzetesebb szőlőfajtája az olaszrizling, éppen ezért egyáltalán nem meglepő, hogy ebből készült a „BalatonBor” elnevezésű régiós bormárka. Ha pedig szeretnéd egy igazán festői háttér előtt elfogyasztani az italaidat, akkor azt javasoljuk, vedd az irányt Badacsony felé, mert az itt található borteraszokon csodálatos panoráma nyílik a Balatonra is.

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség
Badacsony

Festői tájak nyomában

Ha szívesen elveszted az időérzékedet, amikor egy-egy lélegzetelállító panorámában gyönyörködsz, akkor aligha választhatnál magadnak jobb úticélt a Balatonnál, hiszen ezen a térségen harmincnál is több kilátó vár arra, hogy felkeresd őket és képeslapba illő fotókat készíthess róluk. A balatonboglári Gömbkilátó, a balatonberényi Somoshegyi kilátó, a tihanyi Őrtorony-kilátó és a balatonalmádi Óvári-messzelátó látképe például garantáltan levesz majd a lábadról – és a kilátókörutat akár egy biciklitúrával is összekötheted, mivel a tavat közel 200 kilométeres távon kerékpárosok részére biztonságos útvonal veszi körbe.

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség
Balatonberény - Somoshegyi kilátó