Tudtad? Apa is szenvedhet szülés utáni depresszióban.

Borítókép: Tudtad? Apa is szenvedhet szülés utáni depresszióban. Forrás: Getty Images
Az anyák gyermekágyi depressziója is szinte napjainkig tabutéma volt, az apákról pedig még el sem kezdett igazán beszélni a nyugati társadalom.

Ha igazán szerencsések vagyunk, akkor a gyermekünk érkezése után nem tapasztalunk semmilyen negatív érzést, hozzáállást, lelkiállapotot sem a párunkon, sem pedig magunkon, annak ellenére, hogy a szülés utáni depresszió a kismamák közel 10%-nál jelentkezik. A betegséget cseppet sem szabad félvállról vennünk, hiszen bizonyos esetekben nem múlik el, mi több, súlyosbodik ez az állapot. A tudomány jelenlegi állása szerint úgy tudjuk, hogy a tünetek nem csak a nőknél, de az apává vált férfiaknál is jelentkezhetnek, melyek olyasmik lehetnek, mint például szorongás, bűntudat, szégyenérzet, üresség, értéktelenség, ingerlékenység.

De mivel is állunk szemben? Meg tudjuk-e előzni, mit tehetünk ellene? A témában Frankó Luca pszichológus kalauzol el bennünket és lát el hasznos tanácsokkal.

Számos kimondott és látens elvárás él a ma apáival szemben, az anyákhoz hasonlóan. Sok szerepben helyt kell állniuk. De ez nem csak egy külső elvárás, ők maguk is szeretnének sok szerepben megfelelni, mintegy a jelenkor szuperhőse. Az ezzel járó felelősség és stressz viszont vezethet szorongáshoz, depresszióhoz.
nyilatkozza Frankó Luca pszichológus
A házastárs a tünetek miatt először leggyakrabban dühöt, haragot érez, az első lépések megtételéhez neki is túl kell először ezen lépnie. Ez tehát egy nagyon nehéz helyzet. Ezért nagyon fontos, hogy ez a téma a szülőpár között ne legyen tabu, akár már a várandósság idején, a tágabb családnak és barátoknak pedig nagyon fontos odafigyelnie a friss szülőkre, hogy ilyen esetekben segítő kezet tudjanak nyújtani.
hangsúlyozza a pszichológus.
Sok pár a szülésig “lát csak el”, és pont a legnehezebb hetekben, a gyermekágyas időszakban maradnak kapaszkodó nélkül. Én arra buzdítok minden leendő szülőt, hogy igenis tervezzen és beszélgessen sokat a párjával, szüleivel, barátaival, járjon el szülésfelkészítő csoportba.
javasolja Frankó Luca.
Hogyan lehet megelőzni a szülés utáni depressziót?

Még több hasznos írást olvashatsz a pszichológusnő blogján.