Apa, játssz velem! – Már egész pici korban is.

Borítókép: Apa, játssz velem! – Már egész pici korban is. Forrás: Getty Images
Még nem tudok mit kezdeni a babával, olyan pici! Az anyjával jobban elvan! Én majd játszom vele, ha már vihetem focizni. Alig merem megfogni, olyan kis törékeny! - Frankó Luca pszichológus írása

Ismerősek ezek a mondatok friss apukák szájából? Talán egyre ritkábban, de még mindig hallunk efféle aggodalmakat, melyek saját gyerekkori tapasztalatokból, vagy információhiányból is táplálkozhatnak.

Pedig egyáltalán nem igaz, hogy egy férfi a pár hetes babájához ne tudna kapcsolódni, ne tudna vele minőségi időt eltölteni. Az sem igaz, hogy ez az édesanya privilégiuma. Az apák valódi jelenléte ebben a korai életszakaszban mind a gyermek fejlődésére, mind a családi rendszer egészére rendkívül pozitívan hat, gondoljunk csak a potenciális közös élményekre, a kötődés alakulására vagy az édesanya tehermentesítésére.

A pár hetes vagy hónapos csecsemőkkel természetesen még nem lehet úgy játszani, mint egy három évessel, de sokféle aktivitásba már ők is bevonhatók. Ilyen pici korban a mozgás, az izmok fejlődése, illetve a különböző érzékszervek stimulálása lehet a cél, így a közös programokat is érdemes e mentén szervezni. Össze is gyűjtöttem néhány példát, természetesen nem kizárólag apukáknak.

Még több hasznos írást olvashatsz a pszichológusnő blogján.