Fogyás pizzával, kevesebb cápatámadás, szennyvízből távhő - Ezek a jó dolgok történtek a világban a múlt héten

Borítókép: Fogyás pizzával, kevesebb cápatámadás, szennyvízből távhő - Ezek a jó dolgok történtek a világban a múlt héten Forrás: Getty Images
Neked is eleged van már a lehangoló hírek tömkelegéből? Szeretnél egy kicsit kiszakadni ebből a negatív spirálból? Ezzel a szándékkal indítottuk az év elején útnak friss és ropogós sorozatunkat, melyben kizárólag jó és vidám híreket igyekszünk összegyűjteni hétről-hétre. Kellemes lazítást!

Szennyvízzel fűtik majd a bécsi lakásokat

Megérkeztek Franciaországból azok az óriási hőszivattyúk az osztrák fővárosba, amelyek segítségével a szennyvízből is távhőt lehet előállítani. A tervek szerint ezzel az eljárással kezdetben 56 ezer, 2027-re pedig közel 110 ezer bécsi háztartást látnak majd el klímasemleges távhővel.

Forrás: ITT

Csökkent a cápatámadások száma

Kevesebb volt a nem ember provokálta cápatámadások száma 2022-ben az egész világon. Az elmúlt évtized legalacsonyabb számú cápatámadása történt 2022-ben, 57-szer harapott meg embert a vízi ragadozó úgy, hogy nem az ember kezdeményezte a kapcsolatot – derül ki a nemzetközi cápatámadás-adatbázis (International Shark Attack File, ISAF) friss számaiból.

Forrás: ITT

Forrás: Getty Images

Közelebb az örök vegyi anyagok betiltása

A napokban közzétette a várva várt korlátozási javaslatot a per- és polifluoralkil anyagok (PFAS) gyártására, felhasználására és forgalomba hozatalára az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA). A javaslat az EU történetének egyik legszélesebb körű korlátozása, amely az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagoktól kezdve az elektronikai és építőipari termékekig több ezer vegyi anyagot érint.

Forrás: ITT

Meteoritra bukkantak a Marson

Különleges kőzetre bukkant a NASA Curiosity nevű marsjárója a vörös bolygó felszínén. Mint kiderült, a szerkezet egy 30 centis, vas-nikkelből álló meteoritot talált, amit a NASA Cacao névre keresztelt el.

Forrás: ITT

Csodás fogyás pizzadiétával

Napi 10 szelet pizzát fogyasztott egy kísérletező kedvű északír sportember egy hónapig, mégis hat kilót fogyott. A Daily Mail beszámolója szerint a 34 éves személyi edző jó előre gondosan megtervezte az étrendjét, és minden elfogyasztott pizzát saját kezűleg készített el ebben az egy hónapban. Eközben pedig a szokásos edzésprogramjával sem hagyott fel.

Forrás: ITT

Sikeresen lehozták az alulöltözött kirándulót

Városi cipőben és könnyű szövetnadrágban vágott neki egy 23 éves nő a Nagy-Hideg-hegynek a párjával. Könnyű ruházata azonban annyira átázott, ráfagyott, hogy komoly fájdalmai lettek és alig tudott lábra állni; így segítséget kellett kérniük. A hegyimentők sikeresen lehozták a fiatal lányt, akit kórházba szállítottak.

Forrás: ITT

Ha pedig ez még mindig nem lenne elég, galériánkban olyan filmekről olvashatsz, amiktől biztosan visszatér a jókedved!