Mit gondoljunk a Gates házaspárról?

bill gates,melinda gates
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

B

Bill Gates jelenleg a világ harmadik leggazdagabb embere. Hatvannégy évesen azonban nem éri be ennyivel, a világ megváltásán dolgozik. Oldalán a feleségével. Vajon sikerülhet nekik?

Bill Gates személye körül jó néhány összeesküvés-elmélet kering. Ezek közül az egyik, hogy ő támogatta volna azokat a laboratóriumi kutatásokat, amelyekben „keletkezett” a koronavírus-járvány, és ezt abból a célból tette volna, hogy „szabályozza” a Föld népességét. Az Éva magazin természetesen elhatárolódik ezektől a hipotézisektől. Viszont újraolvastuk egy régebbi cikkünket, amely a Gates házaspár filantróp erőfeszítéseiről szól.

A szemüveges, esetlennek tűnő vőlegény kezébe veszi a kést, és némi habozás után elkezdi felvágni a tortát. Úgy fest, mint aki még életében nem szeletelt fel semmit, pedig valójában csak próbálja fejben felállítani a képletet, ami alapján kiszámolhatná, hogy a jelenlevők létszámához képest, pontosan mekkorák legyenek az egyenlő szeletek. A tortát belülről támasztó karton azonban kifog rajta. Amikor a menyasszony megérti, mi történik, annyira elkapja a nevetés, hogy képtelen abbahagyni. A jelenet 25 éve zajlott Bill és Melinda Gates esküvőjén. Ha Melinda nem is kacagta végig az elmúlt negyed századot, ez a kapcsolat kiállt már a tortaszeletelésnél nehezebb próbákat is.

Kép
forrás: Getty Images

Bill, a kocka

Ők ketten a nyolcvanas évek végén találkoztak, miután a dallasi származású Melinda Ann French a Microsoft marketingmenedzsere lett. Egy munkavacsorán véletlenül Bill mellé került, és szóba elegyedtek. „Lenne kedve találkozni velem mához két hétre?” – tette fel a kérdést később a parkolóban a férfi. „Fogalmam sincs, hogy akkor ráérek-e” – felelte Melinda, akinek nem tetszett a „kocka” hozzállás, de azért megadta a telefonszámát. Bill még aznap este felhívta. „Ez már elég spontán?” – kérdezte.

Hét évig jártak, mielőtt 1994-ben a Hawaii-szigeteken a nyilvánosság kizárásával házasságot kötöttek. Két évvel később a katolikus neveltetésű Melinda otthagyta a céget, hogy a családjára koncentráljon. Bill meglepődött a döntésén, felesége azonban úgy gondolta, hogy ha szülőként majd a saját értékeiket akarják átadni, nem bízhatják másokra a gyereknevelést. Két lányuk született, Jennifer és Phoebe, és egy fiúk, Rory John. Tizennégy éves koráig egyikük sem kapott mobiltelefont, és a feltűnés elkerülése érdekében anyjuk lánykori nevén íratták őket iskolába. Melinda azonban nem maradt sokáig háztartásbeli feleség: 2000-ben férjével létrehozta a Bill&Melinda Gates Alapítványt.

Olvasd el ezt is!

Egy milliárdos reggel 7.30-kor

A mesés vagyon és az ismertség ellenére, Bill sosem szállt el, és egyszer sem kapták házastársi hűtlenségen. Konfliktusok persze akadtak, Melinda elmondása szerint a legtöbb problémájuk abból származott, hogy a férj – mielőtt még visszavonult volna a Microsoft éléről – nem nagyon találta meg az egyensúlyt a munka és a magánélet között. Melinda kedvenc példája az az eset, amikor egy reggel épp mérgezett egérként rohangált a lakásban, hogy mindhárom gyereket időre elkészítse, miközben férje a legnagyobb lelki nyugalommal ült a kanapén, egy Winston Churchillről szóló könyvbe belemélyedve. A pillanat hevében Melinda fejében az is megfordult: nem biztos, hogy ki akar tartani emellett a férfi mellett. Végül válás helyett inkább kiharcolta, hogy Gates kezdje iskolába fuvarozni a gyerekeket. Aki ezzel nem csak a házasságát mentette meg, de egy komplett közösség életére is nagy hatást gyakorolt. Az anyukák ugyanis, látva, hogy egy milliárdos képes minden reggel maga szállítani a gyerekeit, egyre nagyobb számban fogták be a férjeiket a feladatra, mondván: ha az a pasi meg tudja oldani, akkor neked is menni fog!

Kép
forrás: Getty Images

Örökséged egy jobb világ

A házaspárt 1993-as afrikai látogatásuk indította el a filantrópia útján. Eljegyzésük alkalmából utaztak el a fekete kontinensre, ahol mellbevágó nyomorral találkoztak. Felfoghatatlan volt számukra, hogyan történhet meg a 21. század küszöbén, hogy gyerekek tömegei halnak bele megelőzhető betegségekbe. Ennek kapcsán foglamazta meg Bill Gates egy beszédében, hogy nem a felfedezések jelentik az emberiség legnagyobb vívmányait, hanem az, ha azok előnyeiből mindenki részesedhet. Azt is többször nyilatkozta már, hogy akinek sok pénze van, annak erkölcsi kötelessége azt visszajuttatni a társadalomnak. Rossz nyelvek azonban állítják: az adakozó szupergazdagokat a tetemes adókedvezmények is motiválják, és/vagy az a meggyőződés, hogy ők okosabban is el tudják osztani a pénzüket, mint az állam. A Gates család mentségére legyen mondva, hogy ők egyébként sem rázták soha a rongyot, gyerekeik „mindössze” tízmillió dolláros örökségre számíthatnak, a felső tízezer tagjai pedig állítólag inkább kerülik Billt az elit társasági összejöveteleken, attól tartva, hogy kiselőadást kell végighallgatniuk a maláriáról, a rotavírusról vagy a tuberkulózisról.

Filantrokapitalizmus

Az alapítvány 2000-es létrejöttében valószínűleg az is szerepet játszott, hogy egy évvel korábban az állam – azzal az indokkal, hogy a szoftverbe épített kereső etikátlan módon ellehetetleníti a riválisokat, például a Netscape Navigatort – antitröszt pert akasztott a Microsoft nyakába. Habár Gates tagadta a vádakat, a jó hírnevén csorba esett, amit később kiköszörültek a nagyívű filantróp tervek. A milliárdos eredetileg csak hatvanéves kora után akarta ezeket megvalósítani, de a szükség törvényt bontott... A házaspár új koncepciót talált ki, az úgynevezett filantrokapitalizmust, ami azt jelenti, hogy ők nem csak úgy elosztogatják a vagyonuk 95 százalékát, hanem nyereséges megoldásokat keresnek a hiányokra, ezzel biztosítva projektjeik fenntarthatóságát. Abból indulnak ki, hogy a kapitalizmus előmozdítja ugyan az innovációt, az egyenlőséget azonban nem. A piac azokat, akik nem tudnak fizetni, nem szolgálja ki, és így alakulnak ki olyan abszurd helyzetek, hogy a gyógyszeripar érdekeltebbé válik a kopaszodás elleni harcban, mint a malária elleni oltás kifejlesztésében.

Kép
forrás: Getty Images

Nincs ingyenajándék?

Az alapítványt és általában a filantrópia koncepcióját bírálatok is érik – leggyakrabban az, hogy a „tűzoltás” csillapítja az indulatokat, így kifogja a szelet a globális gazdasági viszonyokat radikálisan átalakító (és a szegénységet potenciálisan felszámoló) forradalom vitorlájából. Lindsey MacGoey amerikai szociológus Nincs ingyenajándék című könyvében felrója az alapítványnak többek közt az átláthatatlan és szerinte antidemokratikus működést. Ugyanakkor James Surowiecki, a New York Times újságírója jogosan vág vissza: egy ideális világban a filantróp alapítványok feleslegesek volnának. Jelenleg viszont létfontosságúak, mert lehetőségükben áll olyan problémákkal foglalkozni, amelyeket a kormányok nem tudnak vagy nem akarnak megoldani.

A Gates házaspárnak mindenesetre sikerült néhány szupergazdag sorstársat is meggyőzni, hogy vagyonuk oroszlánrészét fordítsák jótékony célra. Milliárdos barátjukkal, Warren Buffettel indították el a Giving Pledge kampányt, amelyhez már 204 adakozó kedvű üzletember csatlakozott, mintegy 500 milliárd dollárnyi összeggel. Hogy ez elég lesz-e a világ megváltására, vagy mégis szét kell feszítenünk a (bármily emberbarát) kapitalizmus kereteit – majd kiderül…

Olvasd el ezt is!

A Bill&Melinda Gates Alapítvány munkája

Többek között maláriával kapcsolatos kutatásokat finanszíroz, és igyekszik az érintett országok kormányaira nyomást gyakorolva keresletet generálni a vakcina iránt. 1990-ben még 12,6 millió öt év alatti gyermek halt meg világszerte, 2012-ben viszont már „csak” 6,6 millió. 2005 és 2012 között a csökkenés az 1990 és 1995 közti évekhez képest háromszoros volt, és ebben az alapítvány tevékenysége jelentős szerepet játszott. A harmadik világbeli országokban az életszínvonal növelésére koncentrál. Ennek fontos része az anyai halandóság csökkentése, valamint a fogamzásgátlás elterjesztése. Melinda érvelése szerint – ellentétben a katolikus egyház üzenetével – a családtervezés nem vezet szabadossághoz, ellenben lehetőséget ad a nőknek a szegénységből való kiemelkedésre (például tanulás útján) és arra, hogy felelősen vállalt gyerekeiknek jobb szüleivé váljanak. Az éhezés felszámolására törekszik a földművelés terén elterjesztett innovációkon keresztül. Egyebek mellett mikrohiteleket folyósít szegény gazdálkodóknak, és felveszi a harcot a tiszta víz és a higiénikus wc-k hiányával. Melinda és Bill a saját hazájukról sem feledkeznek meg. Az alapítvány támogatja a hátrányos helyzetű tanulókat, valamint azokat a tanárokat, akik diákjai a legjobban teljesítenek.


A sztárvilágban több olyan szereplőt is találunk, aki nagyvonalúan adakozik. Vannak azonban olyanok, akik ezt nem verik nagy dobra.

Nézd meg a galériánkat>8 kép
Hírességek, akik titokban jótékonykodnak
Tovább olvasok
Kép
Kezdő futóedzés + egyéb tippek újaknak

A kijárási korlátozás rendesen megnövelte a kezdő futók számát, ha te is közéjük tartozol, akkor adunk pár tippet, hogy hatékonyabban űzhesd ezt a sportot! A runnersworld.hu összeállítása.

Kép
Csövet dugtak a torkomba, hogy kiderüljön: lefogyhatok-e

Ha az ember magánintézményben végzett magánműtétre gondol, lehet egy olyan elképzelése, hogy ott majd ő diktál: ezt a műtétet szeretném, így, ilyen eredménnyel, tessék, elkezdhetnek vágni! De ki kell ábrándítsak mindenkit: a gyomorszűkítő műtétnél nem elég az összegyűjtött pénz és az elszántság. Az orvos elutasíthatja a beavatkozást vagy mindenféle kellemetlen vizsgálat eredményéhez kötheti. Nálam utóbbiról volt szó, például csövet nyeltem és mintát vettek a gyomromból is.

Kép
Szülés a koronavírus árnyékában – egy egészségügyi dolgozó története

Egészségügyi asszisztensként az amerikai Jennifer Perry számára mindennapos esemény volt a betegségekkel való küzdelem, mégis váratlan nehézségekkel szembesült, amikor dolgozóból pácienssé vált. A 33 éves nő terhessége utolsó szakaszában arra kényszerült, hogy COVID-fertőzötteket kezeljen. Csupán egy héttel lánya születése előtt Perryn elkezdtek megjelenni a koronavírus tünetei. A továbbiakban a kétgyermekes anya beszámolója következik élete egyik legviszontagságosabb időszakáról

Kép
Milyen lesz 2020 nyara a tengerpartokon? Rizikós-e a strandolás?

A koronavírus-járvány extrém mértékben megviselt néhány mediterrán országot, például Olaszországot és Spanyolországot. Az elmúlt egy-két hétben ezekben a térségekben is elkezdett újraindulni az élet. Néhány olasz szakértő most azt vette végig, milyen mértékben kell fizikai távolságot tartani a tengerparti szombaton és nagyobb veszélynek vagyunk-e kitéve a hullámok között, mint a parti homokban.

Kép
Rajzos „használati útmutató", hogy önállóbbá váljon a gyereked

Szegény gyerek olyan gyámoltalan, szüksége van a nagy, okos felnőtt segítségére. Képtelen egyedül bevetni az ágyát, megírni a házi feladatát, kivinni a szemetet, visszadobálni a fiókba a játékait. Vagy mégsem olyan nagyon képtelen?

Kép
Ismét eljött a biciklis nadrágok ideje – Mutatunk is pár szuper shoppingtippet

A biciklis nadrágok szélesebb körben is sikerre futottak 2019-ben, így talán nem meglepő az sem, hogy 2020 nyarán ismét előtérbe kerülnek majd. Az instyle.hu cikke.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem