Jobb politikusaink lennének, ha egyszerűen kisorsolnánk őket?

demokrácia,politika
Forrás: Fotó: Jorgen Haland / unsplash.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Egyre több vélemény szól arról, hogy a demokrácia és a politikai pártok elavult intézmények. De akkor mi legyen helyette? Olvass bele a július–augusztusi Éva magazinban megjelent összeállításba.

Manapság egyre több véleményt olvasok arról, hogy a demokrácia és a politikai pártok elavult intézmények (nem beszélve a politikusokról), amelyek nem teszik lehetővé, hogy az emberek érdemben beleszólhassanak a kormányzásba és saját életük alakításába.

A matematikusok, közgazdászok és politológusok régóta próbálnak olyan optimális választási rendszert kitalálni, amely ezt minél nagyobb sikerrel megvalósítaná, egyetlen üdvözítő módszer azonban nem létezik. Elméletben egyre több szakértő favorizálja a rangsorolásos szavazást: ez rendkívül leegyszerűsítve abból áll, hogy nem egyetlen jelölt neve mellé rajzolunk ikszet a szavazólapon, hanem számokat írunk a nevek melletti négyzetekbe, attól függően, hányadik helyen áll az illető a személyes ranglistánkon. Persze a gyakorlatban többek között Ausztráliában és Új-Zélandon használt rangsorolásos rendszerekből többféle is létezik, de közös bennük, hogy választópolgárként lehetőségünk van árnyaltabb véleményt kifejezni.

De akad olyan innovátor is, aki szerint választásokra egyáltalán nem is lenne szükség. Brett Henning, A politikusok vége című könyv szerzője és a brit Sortition Foundation társalapítója és igazgatója szerint a tisztségviselőket véletlen kiválasztással kellene kreálni a közösség tagjai közül. Henning 2017es TEDxDanubia előadásában elmondta: bármennyire ijesztőnek is tűnik, hogy akár a bolondos szomszédunk is juthatna random módon közéleti szerephez, nem kell megijednünk: ha a civil embereket felelősséggel ruházzák fel, akkor felelősségteljesen is fognak viselkedni.

változás,politika,munka
Olvasd tovább a július–augusztusi Éva magazin 50. oldalán megjelent összeállítást olyan jelenségekről, kapcsán, amiknek már lejárt a szavatosságuk!
Tovább olvasok
Kép
Adhatunk vért, ha már voltunk Covidosak?

Amennyiben felépültél a koronavírus fertőzésből, egyetlen tűszúrás árán segítheted más betegek gyógyulását.

Kép
Üzenet a jövőbe: A háromgyermekes Dávid megható levele gyerekeinek a koronavírus-járványról

Nem bírtam aludni... Úgyhogy írtam egy rövid levelet a gyerekeimnek a mostani helyzetről, a gondolataimról...

Kép
7 sminktrükk, amivel pillanatok alatt fiatalíthatsz magadon

Alakítsd át a sminkrutinod és varázsolj fiatalabb arcbőrt magadnak!

Kép
“Az Élet lehetőségét meglátni a lehetetlenben, talán ez volt az, ami előre vitt”

Ember. Nő. Barát. Fiatal. Értelmiségi. Jogász. Blogger. Író. Futó (átmeneti szünettel). Gerincvelő sérült. Ezekkel a szavakkal indítja blogját, Dr. Temesvári Orsi, akit 2 és fél évvel ezelőtt, az esti futásból hazafelé jövet baleset ért a zebrán. Elütötte egy autó, melynek következtében súlyos gerincvelő sérülést szenvedett. Hosszú idő, rengeteg, fizikai és lelki munka van Orsi háta mögött, de egy biztos: minden szava erős hittel teli, ami ma már mély gyökerekből táplálkozik, az elfogadásból.

Kép
Napi horoszkóp november 27.: a Mérlegek váratlan eseménnyel szembesülnek, a Bakok régi álmukat valósíthatják meg

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét üzentek!

Kép
Híres emberek, akik egy rajongójukkal házasodtak össze

Ez minden, amiről egy rajongó csak álmodhat!

Kép
Végre! Itt az első ország, ahol ingyen menstruálhatnak a nők

Skócia az első ország a világon, ahol mostantól ingyenesen lehet hozzájutni a menstruációs termékekhez.

Kép
Így randizzatok otthon, COVID idején

Könnyű azt mondani, más bajom nincs is – üthetnéd el a dolgot. Holott fontosabb, mint valaha, hogy a nehezített körülmények dacára is ki tudjatok szakadni a hétköznapokból. Bár a lehetőségek erősen korlátozottak, némi fantáziával a négy fal közt is simán tető alá tudsz hozni egy klassz randit. Megmutatjuk, hogyan.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem