Jobb politikusaink lennének, ha egyszerűen kisorsolnánk őket?

demokrácia,politika
Forrás: Fotó: Jorgen Haland / unsplash.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Egyre több vélemény szól arról, hogy a demokrácia és a politikai pártok elavult intézmények. De akkor mi legyen helyette? Olvass bele a július–augusztusi Éva magazinban megjelent összeállításba.

Manapság egyre több véleményt olvasok arról, hogy a demokrácia és a politikai pártok elavult intézmények (nem beszélve a politikusokról), amelyek nem teszik lehetővé, hogy az emberek érdemben beleszólhassanak a kormányzásba és saját életük alakításába.

A matematikusok, közgazdászok és politológusok régóta próbálnak olyan optimális választási rendszert kitalálni, amely ezt minél nagyobb sikerrel megvalósítaná, egyetlen üdvözítő módszer azonban nem létezik. Elméletben egyre több szakértő favorizálja a rangsorolásos szavazást: ez rendkívül leegyszerűsítve abból áll, hogy nem egyetlen jelölt neve mellé rajzolunk ikszet a szavazólapon, hanem számokat írunk a nevek melletti négyzetekbe, attól függően, hányadik helyen áll az illető a személyes ranglistánkon. Persze a gyakorlatban többek között Ausztráliában és Új-Zélandon használt rangsorolásos rendszerekből többféle is létezik, de közös bennük, hogy választópolgárként lehetőségünk van árnyaltabb véleményt kifejezni.

De akad olyan innovátor is, aki szerint választásokra egyáltalán nem is lenne szükség. Brett Henning, A politikusok vége című könyv szerzője és a brit Sortition Foundation társalapítója és igazgatója szerint a tisztségviselőket véletlen kiválasztással kellene kreálni a közösség tagjai közül. Henning 2017es TEDxDanubia előadásában elmondta: bármennyire ijesztőnek is tűnik, hogy akár a bolondos szomszédunk is juthatna random módon közéleti szerephez, nem kell megijednünk: ha a civil embereket felelősséggel ruházzák fel, akkor felelősségteljesen is fognak viselkedni.

változás,politika,munka
Olvasd tovább a július–augusztusi Éva magazin 50. oldalán megjelent összeállítást olyan jelenségekről, kapcsán, amiknek már lejárt a szavatosságuk!
Tovább olvasok
7 híres ember, aki súlyos autóbalesetet élt túl

Egy baleset örökre megváltoztathatja egy ember életét. A fizikai és a lelki sérülések örökre megmaradnak. Vannak hírességek, akik átélték az autóbalesetek borzalmát, de képesek voltak az újrakezdésre.

Tizenkét idézet a takarításról, annak minden öröméről és nyűgéről

2019-ben szeptember 21-ére esik a takarítás világnapja. Már csak ezért is...

3 húsmentes meleg saláta az ősz jegyében

Az egyik kedvenc elfoglaltságunk őszi estékre: pokróccal és finomságokkal körbe véve magunkat sorozatot nézni a kanapén. Ilyenkor persze nem árt, ha nem csak finomak, de egészségesek is azok a harapnivalók.

Variációk bundáskenyérre: öt frappáns megoldás

Imádjuk reggelire, vacsorára, édesen és sósan, bő olajban kisütve és sütőben sülve, de próbáltad már megtöltve, rétegezve, vagy épp feltekerve?

Tanítsd meg a gyereked, hogyan nyugtathatja meg magát – 5 tipp

A gyerekeket ma rengeteg külső inger éri, sok irányban kell megfelelniük, ebbe pedig gyorsan belefáradnak. A relaxáció hatására képesek lesznek megnyugodni, energiával töltődnek fel, egészségesek maradnak, bónuszként pedig felnőttkori stresszhelyzetekben is előkaphatják majd ezt a megoldókulcsot. Íme, néhány egymásra épülő lépés a relaxáció felé:

Több hónapig küzdöttem a lefolyódugulással, végül négy hiperegyszerű, filléres ötlet oldotta meg

Duguláselhárító szakember, klór, nátriumhidroxid és még ki tudja, milyen vegyi összetevők – igen, én is jártam már itt. De hasztalanul: a mosdókagylómból több fordulónyi bolti vegyszer után sem volt hajlandó eltávozni a (meglehetősen koszos) víz. Egyre nagyobb bajban voltam, mert vendégek jöttek – ők mégsem láthatják ezt a förmedvényt a fürdőszobámban! Aztán kicsit beletúrtam az internetbe és megvilágosodtam.

Hamarabb is fel lehet dolgozni a szakítást, mint elsőre gondolnád

Mint oly sok minden más, ez is fejben dől el, még ha ez az érzelmek viharában először furcsán is hangzik.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem