Jobb politikusaink lennének, ha egyszerűen kisorsolnánk őket?

demokrácia,politika
Forrás: Fotó: Jorgen Haland / unsplash.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Egyre több vélemény szól arról, hogy a demokrácia és a politikai pártok elavult intézmények. De akkor mi legyen helyette? Olvass bele a július–augusztusi Éva magazinban megjelent összeállításba.

Manapság egyre több véleményt olvasok arról, hogy a demokrácia és a politikai pártok elavult intézmények (nem beszélve a politikusokról), amelyek nem teszik lehetővé, hogy az emberek érdemben beleszólhassanak a kormányzásba és saját életük alakításába.

A matematikusok, közgazdászok és politológusok régóta próbálnak olyan optimális választási rendszert kitalálni, amely ezt minél nagyobb sikerrel megvalósítaná, egyetlen üdvözítő módszer azonban nem létezik. Elméletben egyre több szakértő favorizálja a rangsorolásos szavazást: ez rendkívül leegyszerűsítve abból áll, hogy nem egyetlen jelölt neve mellé rajzolunk ikszet a szavazólapon, hanem számokat írunk a nevek melletti négyzetekbe, attól függően, hányadik helyen áll az illető a személyes ranglistánkon. Persze a gyakorlatban többek között Ausztráliában és Új-Zélandon használt rangsorolásos rendszerekből többféle is létezik, de közös bennük, hogy választópolgárként lehetőségünk van árnyaltabb véleményt kifejezni.

De akad olyan innovátor is, aki szerint választásokra egyáltalán nem is lenne szükség. Brett Henning, A politikusok vége című könyv szerzője és a brit Sortition Foundation társalapítója és igazgatója szerint a tisztségviselőket véletlen kiválasztással kellene kreálni a közösség tagjai közül. Henning 2017es TEDxDanubia előadásában elmondta: bármennyire ijesztőnek is tűnik, hogy akár a bolondos szomszédunk is juthatna random módon közéleti szerephez, nem kell megijednünk: ha a civil embereket felelősséggel ruházzák fel, akkor felelősségteljesen is fognak viselkedni.

változás,politika,munka
Olvasd tovább a július–augusztusi Éva magazin 50. oldalán megjelent összeállítást olyan jelenségekről, kapcsán, amiknek már lejárt a szavatosságuk!
Tovább olvasok
Kép
Híres nők kedvenc szépségápolási szerei 7000 forint alatt

Gyakran irigykedünk a hírességeket elnézve, miközben azt mantrázzuk: oké, de nekik könnyű, van pénzük saját edzőre, plasztikai sebészre, fodrászra, sminkesre, na meg luxusmárkák szépségápolási termékeire. De vajon tényleg minden csak pénz kérdése?

Kép
A hét leggyakoribb hiba, amit egy szobanövény-tulajdonos elkövethet

Fonnyadt a növényed? Szívfacsaró látvány, főleg mostanában, amikor több időt töltünk otthon, mint valaha. Mondanom sem kell: nem érdemes feladni, van megoldás.

Kép
A férjem megmondja a tutit, pedig én csak egy ölelésre vágyom

Tegnap kiborultam egy apróság miatt. A férjem nem értette a reakciómat, és ezen még jobban kiborultam.

Kép
Nem menstruál és eredetileg legénybúcsúkra szánták – mennyi mindent nem tudtunk rólad, Barbie

Évtizedeken keresztül rengeteg vita és pereskedés tárgya volt, mégis közel 60 éve a játékpiac egyik legkelendőbb terméke. Barbie sokkal több annál, mint holmi csinos öntőformából kikerült műanyag. Elmondjuk, miért!

Kép
A férjem és én összejárunk az exférjemmel és a feleségével

Vasárnapi ebéd. „Ideadnád, kérlek, a salátát?” Idill. Tőlem balra a férjem, jobbra a volt férjem. Velem szemben a volt férjem új felesége.

Kép
A férfi, akibe Erzsébet királynő belezúgott Fülöp előtt

Nem Fülöp volt az egyetlen a királynő életében!

Kép
Őrizd meg a magad és a családtagjaid ép elméjét online családi meditációval – októberben indul, és ingyenes

Herczegh Tímea pszichológussal az elmúlt években számos témában készítettem már anyagokat. Tudom, hogy fáradhatatlanul pörög az agya, és biztos voltam benne, hogy az embert próbáló karanténos időszak is valami újra inspirálja majd. És íme: Forgács Eszter pszichológussal közösen kidolgozták a tízhetes online családi meditáció anyagát, amely tavasszal debütált, a siker (és a várhatóan közelgő újabb karantén) pedig ismétlésért kiált.

Kép
A boldogság hat titka a tudomány szerint

Folyton boldogtalannak hisszük magunkat, panaszkodunk, hogy nem tehetünk meg bármit, amihez éppen kedvünk támad. Egy harvardi kutatásból készült könyv szerint 6 pontba sűríthető össze a boldogabb élet tiitka. Lássuk, mik ezek:

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem