Miért olyan nehéz kifejleszteni a koronavírus elleni vakcinát?

covid-19,koronavírus,vakcina,ellenszer
Forrás: GettyImages

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A koronavírus nem újkeletű kórokozó, hiszen az ázsiai SARS járvány csaknem húsz éve ütötte fel a fejét, a közel-keleti légúti koronavírus (MERS-Cov) pedig egy évtizede söpört végig az arab világ országain. Mindkét esetben sikerült kordában tartani a járványt és azzal biztatták a közvéleményt, hogy hamarosan jön a megelőző oltás. Most is ugyanezt halljuk. De mikor lesz vakcina?

A Covid-19 mellett eltörpül az előző két járvány halálozási arányban és kivált fertőzőképességben. A spanyolnátha óta nem volt ilyen globális léptékben terjedő vírus a Földön, ezért a megelőzésre alkalmas vakcina előállítása mindennél sürgetőbb kérdés. Ékes példa a koronavírust erősen megszenvedő angolok teljes erőbedobása: Matt Hancock egészségügyi miniszter ígérete szerint “mindent latba vetnek” azért, hogy minél előbb legyen működőképes ellenszer. 20 millió fonttal támogatják a január óta gőzerővel dolgozó oxfordi kutatók projektjét, és további 22 és fél milliót áldoznak az Imperial College London klinikai vizsgálataira. Az EU kezdeményezésére a fejlett országok vezetői egy május elején tartott videókonferencián döntöttek arról, hogy 8 milliárd dollárt dobnak össze a vakcina kifejlesztésére. És ebben még nincs benne az Egyesült Államok, akik saját erőforrásból akarják megoldani a problémát.

A kilátások tehát biztatóak, de még inkább felvetik a kérdést: miért nem sikerült két évtized alatt kifejleszteni a koronavírus elleni vakcinát?

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! Mikor lesz kész a vakcina?

Egy 2014-ben megjelent orvosi tanulmány egyrészt komolyan sürgeti a két korábbi járvány kapcsán a vakcina kifejlesztését, másrészt azt bizonyítja, hogy már akkor kellő információval rendelkeztünk a koronavírusról a sikeres ellenanyag előállításához. Hatvannál is több kutatási projekt jutott el mostanra a klinikai tesztelés előtti fázisba világszerte. Akkor hát mi a gond?

Az érdeklődés lanyhulása a legnagyobb probléma. Amint sikerült úrrá lenni az aktuális járványon, a SARS és a MERS már nem volt többé szenzáció, gyorsan lekerült a napirendről és feledésbe merült. Apadoztak a kezdetben bőkező kutatási alapok, a nagypolitika látóteréből radar alá csúszott a kérdés. A 2013-ban Afrikában jelenkező Ebola is elterelte a figyelmet a koronavírusról, hiába kardoskodtak a tudósok azért, hogy végigvigyék az elkezdett kutatásokat és piacra kerülhessen a hatásos vakcina. Pedig az idézett tanulmány már akkor felhívta a figyelmet arra, hogy megelőző ellenszer híján a légutakat támadó koronavírus “az egész emberiségen végigsöprő világjárvánnyá fajulhat, amelyben rengeteg ember életét vesztheti.”

A több tucatnyi kutatás és tesztelés előtt álló vakcina nem a COVID-19 nyomán jött létre világmegváltó gyorsasággal, hanem a korábbi két koronavírus-járvány óta dolgoznak rajta a kutatók.

Ezek a projektek a 2014-ben elejtett tudományos fonalat veszik fel újra és kilincselnek finanszírozásért a járvány kavarta újdonsült figyelem és félelem farvizén. A kaliforniai Scripps Institute kutatócsoportja például egy 2003-ban SARS-ból kigyógyult beteg véréből izolált ellenanyagból fejlesztette ki a vakcinát, ami jó eséllyel a Covid-19 ellen is hatásos lehet. A kutatás tulajdonképpen az antitestek aprólékos feltérképezését jelenti: olyan régiókat keresnek a felületén, amelyek a fertőző vírus antigénjeihez kötődnek, és a vakcinával a szervezetbe juttatva védekező immunkreakciót váltanak ki a betolakodó kórokozókkal szemben.

antigén,vírus,koronavírus,antitest,kutatás
forrás: sciencemag.org
A gyógyult betegek véréből izolált antitestek feltérképezésén alapul a vakcina

Egyszerűnek tűnik, mégis roppant bonyolult és kényes vállalkozás a vakcina kifejlesztése és gyártása.

Egyrészt nagyon drága és hosszadalmas akár a klinikai teszt fázisáig eljutni, és ha az sikeres, engedélyezni egy biztonságos és hatékony vakcinát. A kutatólabor és a klinikai teszt között évek telnek el. Egyáltalán nincs garancia arra, hogy a tesztek beváltják a vakcinához fűzött reményeket. Másrészt az egész olyan, mint az oktatás és a munkaerőpiac viszonya: a múlt tapasztalatai alapján próbáljuk megjósolni a jövőt. Senki nem tudja előre, hogy melyik vírus milyen változata talál majd jó táptalajra és szaporodik el járványszerűen az emberek körében, és hol.

laboratórium,vakcina,gyógyszeripar,koronavírus
forrás: GettyImages
Egy új vakcina kifejlesztése óriási forrásokat igényel és még ennél is nagyobb pénzügyi kockázattal jár

A vakcina tehát vékony jég a gyógyszeripari cégek számára, rengeteg buktatóval és komoly pénzügyi kockázattal. Arról nem is beszélve, hogy a termék maga egy rossz üzleti modellen alapul. Ha ugyanis beválik, elég egyszer használni és védettséget ad, nincs rá többé szükség, szemben egy krónikus betegségre naponta szedett gyógyszerrel, ami éveken át biztos bevételt és busás hasznot hoz.

A múlt hibáiból tanulva és a korábbiakhoz képest nagyságrendekkel fertőzőbb Covid-19 vírus keltette globális pánikot kihasználva most talán lesz annyi lendület és motiváció a nemzetközi közösségben, hogy nem hagyják magára a kutatókat és végre prioritás lesz a hatékony vakcina kifejlesztése. Biztató kezdet a brit kormány elszántsága és a WHO nemrégiben közzétett nyilvános közleménye, amelyben a világszervezet elkötelezi magát a koronavírus elleni vakcina nemzetközi összefogással történő kifejlesztésének koordinálására. A szándék megvan, már csak a forrásokat kell megtalálni. Úgy legyen.

A nemzeti kormányok és világszervezetek mellett a magánadományok is egyengethetik a vakcina sorsát, például a következő celebritások is hozzájárultak már:

Nézd meg a galériánkat>7 kép
Híres emberek, akik a koronavírus miatt adományoztak óriási összegeket
Tovább olvasok
Kép
Csak biciklizni indultam a férjemmel, de belekerekeztem a halál torkába

Nem lehet úgy élni, hogy folyton arra gondolsz, talán ez az utolsó napod. A halál az mindig csak mással történik, nem? És mégis, elég egyetlen apró baleset, hogy megértsd, ennek az egésznek tényleg bármelyik pillanatban vége szakadhat...

Kép
Tünetmentesen is fertőz a koronavírus, de sokan félreértik, mit jelent a tünetmentesség!

A ProPublica egészségügyi szakújságírója, Caroline Chen alaposan utánajárt, mit érdemes tudni a COVID-19-ről, a tünetmentes hordozókról és arról, mit tehetünk a vírus leküzdéséért. És többek között arra is felhívja a figyelmet, hogy sokan nem is tudják pontosan, mit jelent a tünetmentesség!

Kép
Napi horoszkóp szeptember 27.: a Mérlegek pihenéssel tölthetik az idejüket, a Halaknak új terveik vannak

A hét utolsó napján se feledkezz meg a horoszkópodról, mert a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
6 faktor, ami növeli a ráncok megjelenését – már fiatalabb korban is

Mindenki annak örülne a legjobban, ha a ráncok csak bőven 40 felett válnának problémává, de hogy ez tényleg így legyen, tenni kell a megelőzésért! A joy.hu összeállítása.

Kép
Eljött az őszi szortírozás ideje, mutatjuk, miktől szabadulj meg még ma

Alig várom, hogy legyen pár szabad órám, amikor végre megtisztíthatom az otthonomat a felgyűlt kacatoktól.

Kép
Mikor az anyós naponta kérdezett meg, hogy terhes vagyok-e már, muszáj volt megszabadulnom tőle

Kláriék nagyon akartak gyereket. Nagyon várták már az érkezését, ők is, és a család is. De egyáltalán nem segített nekik az, hogy az anyósa minden nap megkérdezte tőle, hogy megfogant-e már az unoka?

Kép
Próbáld ki Főrdös Zé házi energiaszeletét!

A legfrissebb Runner's World címlapján Fördős Zét láthatod, aki a belső oldalakon megmutatta kedvenc futóhelyét és a legjobb Street Kitchen futókaja receptjeit. Ízelítőnek íme a házi energiaszelet:

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem