Szülinapi mesetorta házilag – hogyan díszíts cukormasszával (fondant tutorial)

Szülinapi mesetorta házilag – hogyan díszíts cukormasszával (fondant tutorial)
Forrás: Plachi Franciska

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Nehéz most bármilyen különleges alapanyagot beszerezni, ráadásul a cukrászdák többsége is bezárt, így mindenki arra koncentrál, hogyan tudja elkészíteni egy-egy alkalomra házilag a süteményeit, tortáit. És mivel nincs születésnap torta nélkül, biztosan te is keresed a megoldásokat, miként tudod otthonodba varázsolni az ünnepi hangulatot.

Szeretnéd meglepni gyermeked egy szuper saját készítésű formatortával? Adunk pár egyszerű tanácsot, hogyan készíts házilag burkoló anyagot, amit természetesen kis figurák formázására is alkalmazhatsz, nem utolsó sorban pedig filléres művelet!

Hozzávalók:

  • 1 kg porcukor
  • 6 evőkanál víz
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál zselatin
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 teáskanál színtelen mandula aroma (elhagyható)
  • gél állagú ételfestékek (alap színek)

Elkészítés:

1. A porcukrot átszitáljuk, hogy ne legyen csomós. Nem biztos, hogy a teljes mennyiséget fel kell majd használnunk, meglátjuk mennyit vesz fel a massza.

2. Egy közepes méretű fém edénybe hideg vizet öntünk, hozzáadjuk a zselatint és simára keverjük. Mindezt a tűzre helyezzük és folyamatos keverés mellett felmelegítjük, addig míg teljesen elolvad a zselatin. Fontos, hogy ne hagyjuk felforrni!

3. Miután félrehúztuk a keveréket, hozzáadjuk a kimért vajat és mézet. Tovább keverjük, míg el nem olvadnak az összetevők és egyneművé nem válnak. Ha nem olvadna kellő gyorsasággal, picit visszahelyezhetjük a főzőlapra, alacsony fokon.

4. Ha mindez megvan, hozzáadhatjuk a mandulaaromát is, amennyiben szeretnénk, hogy jobban hajazzon a masszánk a marcipánra. Ez egyébként elhagyható.

5. Az egész szirupot óvatosan belecsurgatjuk az átszitált porcukor háromnegyedébe. Ne ijedjünk meg, elég ragadós masszát fogunk kapni. Keverjük folyamatosan fakanállal vagy egy szilikon lapáttal, miközben a maradék porcukrot is hozzáadagoljuk. Ha már annyira összeáll a masszánk, hogy a keverő eszközünk beleragad, kivehetjük az egészet egy zsírpapírra vagy szilikon lapra, ahol tovább gyúrhatjuk. Érdemes előtte egy picit várni, hogy tovább hűljön a cukormasszánk, ezáltal még könnyebben tudjuk majd formázni. Egy lágy tésztához hasonló állagot kell kapjunk.

6. A masszánkat betekerjük frissen tartó fóliába, vagy légmentesen elzárjuk egy dobozba és betesszük minimum egy órára a hűtőbe.

7. Amint megszilárdult, azonnal formázhatjuk is. Ne ijedjünk meg, ha elsőre túl keménynek tűnik, a kéz melegétől megfelelő lesz az állaga és nyújthatjuk vagy akár figurákat is formázhatunk belőle.

8. A színezéshez gél állagú ételfestéket javaslunk, mert a folyékony festék csak feloldja a masszánkat és formázhatatlanná teszi. Ezt a folyamatot már a kész masszánkkal tesszük szétválasztva a formákhoz megfelelő mennyiségekre.

9. Amennyiben nagyon törne a házi fondantunk, úgy pici vajjal tudjuk puhítani, viszont, ha épp ellenkezőleg alakul az állag, tehát túl lágynak véljük, további porcukor hozzáadása javasolt. A masszánk száraz, hideg helyen tárolva akár 2 hónapig is felhasználható! Tökéletes a tortánk beburkolására és formák, figurák elkészítésére.

Egy kis kedvcsináló a gyurmázáshoz!

Nézd meg a galériánkat>4 kép
LEGO Ninjago torta fondantból

Szuper közös program lehet a gyerekkel, ráadásul a kreativitás kibontakoztatása mellett egy pici énidőt is becsempészhetünk két házimunka között.

Minden nap egy új lehetőség, hogy alkoss valami csodásat!

Még több sütemény inspiráció az Instagram oldalamon:


Tovább olvasok
Kép
A 10 legfeleslegesebb konyhai eszköz, ami mégis sok háztartásban megtalálható

Na, neked megvan valamelyik ezek közül? Esetleg több is... A joy.hu összeállítása.

Kép
Napi horoszkóp október 24.: a Bikák versenyhelyzetben bizonyíthatnak, a Szüzek átadhatják magukat a pihenésnek

Ma sem érdemes kihagynod a horoszkópod, mert a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Kép
Drogok és médiumok – egykori CIA-kísérletek az agyunk manipulálására

Megvan a filmekből ismert jelenet, amikor a kém vagy bérgyilkos nem is tudja magáról, hogy az, de kap egy bizonyos jelet – mondjuk egy jelszót –, amitől hirtelen tudatossá válik számára a feladata? Szürreálisnak tűnik, ugye? A CIA szerint korántsem.

Kép
A maszk és a távolságtartás hatására ezerszer kisebb lesz a vírusterhelés

Egy friss olasz tanulmány jelentkezett ezzel a radikális állítással és az is olvasható benne, hogy a tünetek is kevésbé súlyosak, ha mindenki betartja a Covid elleni védekezés alapvető szabályait.

Kép
Újra együtt a Doktor Szöszi színészgárdája: Selma Blair is csatlakozott a nosztalgiázáshoz

A 2000-es évek egyik nagy kedvence minden kétséget kizáróan a Doktor Szöszi című film volt.

Kép
35 éve halt meg rejtélyes módon Bódy Gábor

A magyar filmművészet legrejtélyesebb sorsú rendezője korszakos műveket készített, s miközben igazi fenegyerekként tartották számon, szorgalmasan jelentett társairól a hatalomnak. Öngyilkos lett vagy megölték? 35 éve halt meg Bódy Gábor.

Kép
„Előttem van, ahogy szülés után guggolgatok a János Kórház folyosóján, mert annyira hiányzott a mozgás”

Kulcsár Vajda Enikő mozgást addict. Ezt nem én mondom róla, ezt ő mondja magáról. Naponta ugyanis több órát is mozog és mozgott, még a várandósságai utolsó napjaiban is. De teljesen normális és természetes módon az, hogy két gyermeket kihordott, az ő testét is megváltoztatta. A különbség közte és mondjuk (khm…) köztem viszont az, hogy ő ebbe nem törődött bele. Beleásta magát a témába, hogy is lehet a szülés utáni testet regenerálni, formálni és ma két gyermeke mellett már hivatásaként segít személyesen és online kurzusaival is nők százainak – ha nem ezreinek –, hogy mindenki boldog lehessen anyaként is a testével. Ez az ő projektje: az Anyatest Projekt.

Kép
Pozitív lett a koronavírus-tesztem: elmesélem, miért örültem neki

Nem őrültem meg, természetesen nem voltam boldog, hogy elkaptam a fertőzést. Elmondom, hogy volt.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem