Szülinapi mesetorta házilag – hogyan díszíts cukormasszával (fondant tutorial)

Borítókép: Szülinapi mesetorta házilag – hogyan díszíts cukormasszával (fondant tutorial) Forrás: Plachi Franciska
Nehéz most bármilyen különleges alapanyagot beszerezni, ráadásul a cukrászdák többsége is bezárt, így mindenki arra koncentrál, hogyan tudja elkészíteni egy-egy alkalomra házilag a süteményeit, tortáit. És mivel nincs születésnap torta nélkül, biztosan te is keresed a megoldásokat, miként tudod otthonodba varázsolni az ünnepi hangulatot.

Szeretnéd meglepni gyermeked egy szuper saját készítésű formatortával? Adunk pár egyszerű tanácsot, hogyan készíts házilag burkoló anyagot, amit természetesen kis figurák formázására is alkalmazhatsz, nem utolsó sorban pedig filléres művelet!

Hozzávalók:

  • 1 kg porcukor
  • 6 evőkanál víz
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál zselatin
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 teáskanál színtelen mandula aroma (elhagyható)
  • gél állagú ételfestékek (alap színek)

Elkészítés:

1. A porcukrot átszitáljuk, hogy ne legyen csomós. Nem biztos, hogy a teljes mennyiséget fel kell majd használnunk, meglátjuk mennyit vesz fel a massza.

2. Egy közepes méretű fém edénybe hideg vizet öntünk, hozzáadjuk a zselatint és simára keverjük. Mindezt a tűzre helyezzük és folyamatos keverés mellett felmelegítjük, addig míg teljesen elolvad a zselatin. Fontos, hogy ne hagyjuk felforrni!

3. Miután félrehúztuk a keveréket, hozzáadjuk a kimért vajat és mézet. Tovább keverjük, míg el nem olvadnak az összetevők és egyneművé nem válnak. Ha nem olvadna kellő gyorsasággal, picit visszahelyezhetjük a főzőlapra, alacsony fokon.

4. Ha mindez megvan, hozzáadhatjuk a mandulaaromát is, amennyiben szeretnénk, hogy jobban hajazzon a masszánk a marcipánra. Ez egyébként elhagyható.

5. Az egész szirupot óvatosan belecsurgatjuk az átszitált porcukor háromnegyedébe. Ne ijedjünk meg, elég ragadós masszát fogunk kapni. Keverjük folyamatosan fakanállal vagy egy szilikon lapáttal, miközben a maradék porcukrot is hozzáadagoljuk. Ha már annyira összeáll a masszánk, hogy a keverő eszközünk beleragad, kivehetjük az egészet egy zsírpapírra vagy szilikon lapra, ahol tovább gyúrhatjuk. Érdemes előtte egy picit várni, hogy tovább hűljön a cukormasszánk, ezáltal még könnyebben tudjuk majd formázni. Egy lágy tésztához hasonló állagot kell kapjunk.

6. A masszánkat betekerjük frissen tartó fóliába, vagy légmentesen elzárjuk egy dobozba és betesszük minimum egy órára a hűtőbe.

7. Amint megszilárdult, azonnal formázhatjuk is. Ne ijedjünk meg, ha elsőre túl keménynek tűnik, a kéz melegétől megfelelő lesz az állaga és nyújthatjuk vagy akár figurákat is formázhatunk belőle.

8. A színezéshez gél állagú ételfestéket javaslunk, mert a folyékony festék csak feloldja a masszánkat és formázhatatlanná teszi. Ezt a folyamatot már a kész masszánkkal tesszük szétválasztva a formákhoz megfelelő mennyiségekre.

9. Amennyiben nagyon törne a házi fondantunk, úgy pici vajjal tudjuk puhítani, viszont, ha épp ellenkezőleg alakul az állag, tehát túl lágynak véljük, további porcukor hozzáadása javasolt. A masszánk száraz, hideg helyen tárolva akár 2 hónapig is felhasználható! Tökéletes a tortánk beburkolására és formák, figurák elkészítésére.

Egy kis kedvcsináló a gyurmázáshoz!

Szuper közös program lehet a gyerekkel, ráadásul a kreativitás kibontakoztatása mellett egy pici énidőt is becsempészhetünk két házimunka között.

Minden nap egy új lehetőség, hogy alkoss valami csodásat!

Még több sütemény inspiráció az Instagram oldalamon: