Szülinapi mesetorta házilag – hogyan díszíts cukormasszával (fondant tutorial)

Szülinapi mesetorta házilag – hogyan díszíts cukormasszával (fondant tutorial)
Forrás: Plachi Franciska

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Nehéz most bármilyen különleges alapanyagot beszerezni, ráadásul a cukrászdák többsége is bezárt, így mindenki arra koncentrál, hogyan tudja elkészíteni egy-egy alkalomra házilag a süteményeit, tortáit. És mivel nincs születésnap torta nélkül, biztosan te is keresed a megoldásokat, miként tudod otthonodba varázsolni az ünnepi hangulatot.

Szeretnéd meglepni gyermeked egy szuper saját készítésű formatortával? Adunk pár egyszerű tanácsot, hogyan készíts házilag burkoló anyagot, amit természetesen kis figurák formázására is alkalmazhatsz, nem utolsó sorban pedig filléres művelet!

Hozzávalók:

  • 1 kg porcukor
  • 6 evőkanál víz
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál zselatin
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 teáskanál színtelen mandula aroma (elhagyható)
  • gél állagú ételfestékek (alap színek)

Elkészítés:

1. A porcukrot átszitáljuk, hogy ne legyen csomós. Nem biztos, hogy a teljes mennyiséget fel kell majd használnunk, meglátjuk mennyit vesz fel a massza.

2. Egy közepes méretű fém edénybe hideg vizet öntünk, hozzáadjuk a zselatint és simára keverjük. Mindezt a tűzre helyezzük és folyamatos keverés mellett felmelegítjük, addig míg teljesen elolvad a zselatin. Fontos, hogy ne hagyjuk felforrni!

3. Miután félrehúztuk a keveréket, hozzáadjuk a kimért vajat és mézet. Tovább keverjük, míg el nem olvadnak az összetevők és egyneművé nem válnak. Ha nem olvadna kellő gyorsasággal, picit visszahelyezhetjük a főzőlapra, alacsony fokon.

4. Ha mindez megvan, hozzáadhatjuk a mandulaaromát is, amennyiben szeretnénk, hogy jobban hajazzon a masszánk a marcipánra. Ez egyébként elhagyható.

5. Az egész szirupot óvatosan belecsurgatjuk az átszitált porcukor háromnegyedébe. Ne ijedjünk meg, elég ragadós masszát fogunk kapni. Keverjük folyamatosan fakanállal vagy egy szilikon lapáttal, miközben a maradék porcukrot is hozzáadagoljuk. Ha már annyira összeáll a masszánk, hogy a keverő eszközünk beleragad, kivehetjük az egészet egy zsírpapírra vagy szilikon lapra, ahol tovább gyúrhatjuk. Érdemes előtte egy picit várni, hogy tovább hűljön a cukormasszánk, ezáltal még könnyebben tudjuk majd formázni. Egy lágy tésztához hasonló állagot kell kapjunk.

6. A masszánkat betekerjük frissen tartó fóliába, vagy légmentesen elzárjuk egy dobozba és betesszük minimum egy órára a hűtőbe.

7. Amint megszilárdult, azonnal formázhatjuk is. Ne ijedjünk meg, ha elsőre túl keménynek tűnik, a kéz melegétől megfelelő lesz az állaga és nyújthatjuk vagy akár figurákat is formázhatunk belőle.

8. A színezéshez gél állagú ételfestéket javaslunk, mert a folyékony festék csak feloldja a masszánkat és formázhatatlanná teszi. Ezt a folyamatot már a kész masszánkkal tesszük szétválasztva a formákhoz megfelelő mennyiségekre.

9. Amennyiben nagyon törne a házi fondantunk, úgy pici vajjal tudjuk puhítani, viszont, ha épp ellenkezőleg alakul az állag, tehát túl lágynak véljük, további porcukor hozzáadása javasolt. A masszánk száraz, hideg helyen tárolva akár 2 hónapig is felhasználható! Tökéletes a tortánk beburkolására és formák, figurák elkészítésére.

Egy kis kedvcsináló a gyurmázáshoz!

Nézd meg a galériánkat>4 kép
LEGO Ninjago torta fondantból

Szuper közös program lehet a gyerekkel, ráadásul a kreativitás kibontakoztatása mellett egy pici énidőt is becsempészhetünk két házimunka között.

Minden nap egy új lehetőség, hogy alkoss valami csodásat!

Még több sütemény inspiráció az Instagram oldalamon:


Tovább olvasok
Kép
A mi családunk az egyetlen, amelyik még mindig tartja a szociális távolságot?

„A közösségi média tele van vakációzó családokkal, úgy festenek, mintha nem lenne a világon semmi gondjuk-bajuk. Vízeséseknél pózolnak, tengerparton lazítanak, sorban állnak a szórakoztató parkokban. Nem tudom megmondani, hogy féltékeny vagyok, vagy inkább döbbent, vagy esetleg mindkettő." Dóri története.

Kép
Mit is tudunk igazából a koronavírus-partikról?

A koronavírus-járvány kezdete óta már többször is felbukkantak COVID-bulikról szóló hírek. De vajon mi igaz ezekből, és mit is jelent pontosan ez a kifejezés?

Kép
Hat éve hunyt el Robin Williams – 6 fotó, amivel a nagyszívű színészre emlékezünk

Nem számít, hogy a Jumanjiból ismered, a Jó reggelt, Vietnámmal lopta be magát a szívedbe, vagy a Holt költők társasága szerettette meg veled. Abban megegyezhetünk, hogy Robin Williams az utóbbi évtizedek egyik legmeghatározóbb színésze és komikusa volt. Hat évvel ezelőtt, a depresszióval folytatott hosszú küzdelme után, saját kezével vetett véget életének – ma rá emlékezünk.

Kép
11 pontban összefoglalható a valaha írt összes önsegítő könyv

Ha már több önsegítő könyvbe beleolvastál, feltűnhetett, hogy eléggé hasonlítanak egymáshoz. Ez nem véletlen! Cikkünkben összeszedtük azt a 11 tanácsot, amelyek szabad kombinációjából bármilyen önsegítő könyv előállítható.

Kép
Időszakos böjtölés Keto diétával kombinálva: hogy mi van?

Az utóbbi évek legelterjedtebb fogyókúrás módszerei között az élen jár a keto és az időszakos böjtölés, vagyis az intermittent fasting. Felmerül a kérdés, mi történik, ha a kettőt kombinálom - és egészséges -e egyáltalán ilyesmire vállalkozni?

Kép
Hogyan hullámzik a hangulat gyomorszűkítő műtét után?

Karcsúvá leszek a csőgyomor műtét segítségével, amin túlestem – miért vacak a kedvem mégis? Chips, csoki, sütemény – eddig ezt használtam, ha rossz volt a kedvem. És a dolog működött, hiszen mindegyik emeli a szerotoninszintet. Most viszont nem ehetek süteményt, nápolyit, mert a csőgyomor műtét utáni étkezés első heteiben még csak folyékony/pépes étrenden vagyok. Oké, a csoki beleférne a pépesbe, mert a szájban elolvad… De akkor is kibírom nélküle!

Kép
A legnagyobb felnőttfilm-szolgáltató a nőket is eljuttatná a csúcsra

Feltételezzük, hogy felébredtek reggel a pornóoldal igazgatóságában és rájöttek, hogy szép, szép ez a napi 115 millió oldalletöltés, de valami hiányzik.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem