Applikációkkal mérik az irodai távolságtartást Olaszországban

olaszország,iroda,covid-19
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

K

Két olasz startup cég is fejleszt olyan mobilalkalmazásokat, amelyek monitorozzák, hogy az irodákban megfelelően tartják-e a távolságot egymástól az emberek, illetve használnak-e maszkot. Sőt, van, amelyikben időpontot lehet foglalni a kávégépnél.

Olaszországban is beléptek már a koronavírus elleni küzdelem második szakaszába: május 4-től 4,4 millió olasz tért vissza a munkába, vagyis a dolgozók kábé ötöde. Az újraindult irodai élet újfajta munkahelyi szabályokat is von maga után, ami a távolságtartást és egyéb higiéniai követelményeket illeti, különösképpen a tárgyalókban, a bejáratnál és más közös helyiségekben. Hogy könnyebb legyen megfelelni az új követelményeknek, új technológiai megoldásokon töri a fejét két fiatal olasz cég, a Blimp és a Matipay.

Hogy ne kelljen centivel mérni a távolságot

A Beat 19 a 2017-ben alakult milánói Blimp fejlesztése; a cég már korábban is foglalkozott olyan technológiákkal, amelyek az emberek mozgását, térben való elhelyezkedését mérte például járműveken. Az alkalmazás egy vizuális elemzést végez, amelyet “head counter”-nek neveznek, vagyis megszámolja a térben jelenlevő embereket és azok „sűrűségét” is, akár 60 méteres körzetben is. Az adatokat egy felhőben tárolja és mesterséges intelligencia segítségével elemzi. A fejlesztőcég alapítója biztosította a wired.it oldalt arról, hogy az elemzett felvételek azonnal törlődnek a rendszerből, és a felhőbe csak anonim számok és azokból generált elemzések érkeznek.

alkalmazás,iroda,olaszország,covid-19
forrás: Blimp

Az alkalmazás arra is jó például, hogy elemezze a vásárlók előfordulását, létszámát és mozgását egy üzletben vagy az ügyfelekét egy edzőteremben, utasokét a közlekedési eszközökön vagy reptereken. A Beat-19 megméri az emberek közti távolságot és felismeri, hogy van-e rajtuk maszk. A rendszer össze lesz kötve a hangosbeszélőkkel, amelyeken keresztül a jelenlevőket figyelmeztetni lehet, ha nem tartanák be a biztonsági előírásokat. A Blimp vezetői szerint már most óriási az érdeklődés az alkalmazás iránt.

alkalmazás,iroda,olaszország,covid-19
forrás: Matipay

Hogy ne kelljen sorbanállni a kávégépnél

Egy másik olasz tech cég, a Matipay arra tett erőfeszítést, hogy a kávégépeknél, csoki- és üdítőautomatáknál ne alakuljon ki torlódás. Ez az olasz irodákban különösen fontos, hiszen Olaszország az első helyen áll Európában a vending machine-ok üzemeltetésében, és a több, mint 822 ezer automata bő 60 százaléka cégeknél van elhelyezve.

A 2015-ben fejlesztett alkalmazás egy, az árusító automatákra installált szerkezet segítségével (ami kompatibilis a régebbi gyártmányokkal is egyébként) online is meg lehet venni az automatákban található földi javakat. Jelen pillanatban 40 ezer automatára van felszerelve ez az alkalmazás és 500 ezer felhasználót szolgál ki. A Matipay egyik képviselője szerint az elmúlt hetekben több ügyfelük kérvényezte az automaták deaktiválását, éppen mivel ezek túl sok emberek közötti kontaktra adtak volna alkalmat. Éppen ezért a Matipay egy új funkciót fejlesztett ki az alkalmazásán belül: a Take 5 egy előjegyzési rendszer, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználó csekkolja, hányan vannak az automatánál és egyúttal be is foglalhat magának egy időpontot. Az automatákban a hírek szerint kaphatók lesznek járványvédelmi eszközök, például maszk vagy fertőtlenítő gél is, hogy a biztonsági felszerelés az irodákban már helyben hozzáférhető legyen.


Melyik tartósan otthonról végezhető munka állhat a legközelebb hozzád? Nézd a galériát:

Nézd meg a galériánkat>7 kép
Otthonról végezhető munkák
Tovább olvasok
Kép
Eszel te eleget? Íme 5 jel, hogy több kalóriára van szükséged

Már pedig borzasztóan fontos, hogy figyelj erre, máskülönben számíthatsz rá, hogy idővel hanyatlani fog az erőnléted futóként (is). A runnersworld.hu cikke.

Kép
Ha én lépek ki egy kapcsolatból, nehezebben viselem, mint amikor engem hagynak el

Apológia az Elhagyóért, akit közmegvetés sújt, pedig neki is van szíve. Adrienn története.

Kép
Immunrendszer erősítése? 3 mítosz, amit nem szabad elhinned ezzel kapcsolatban

Hogyan lehet az immunrendszert megerősíteni? Mindenekelőtt tudnod kell, mi az, amit nem szabad többé elhinned ezzel kapcsolatban!

Kép
11 dolog, amit anyák csinálnak, amikor senki nem látja őket

A WC-ben sírunk, dugicsokit eszünk és alvás helyett a gyerekeink fotóit nézegetjük. De ezzel még nincs vége a listának...

Kép
Most akkor tényleg fel akart szedni a 70 éves tanárom?

Felnőtt fejjel ültem be ismét az iskolapadba, coachingot tanulni. Imádtam minden percét. Imádtuk Frigyes tanár urat is, mert szellemes volt és elbűvölő. Később egy cukrászdában is megpróbált elbűvölni. Franci története

Kép
Így borozik Molnár Andi

Szeretjük, tiszteljük, használjuk és élvezzük. A bor mindennapjaink része. Ezerarcú nedű, melyben mindenki megtalálja a maga ízlésének leginkább tetszőt. De kinek mit is jelent igazán? Sorozatunkban ismert emberek mesélnek erről. Ezúttal Molnár Andrea táncost kérdeztük.

Kép
A férjem kedvéért sterilizáltattam magam, majd épp ezért hagyott el

Három lányunk született. Szerettünk volna fiút, persze, de azt mondtuk, hogy 3 gyerek azért elég. A férjem mondta ki a végszót: ne próbálkozzunk tovább. A harmadik császármetszés alkalmával éltem is a sterilizálás lehetőségével. Aztán két év múlva közölte: mégis szeretne egy fiút. „És ki fogja tovább vinni a családnevet?” – kérdezte. Majd bejelentette, hogy mivel nekem már nem lehet gyerekem, így elhagy.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem