JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Az ok, amiért MOST ne gyötörd magad a stresszevés miatt

evés,étkezés Forrás: Getty Images
Mindenki másként éli meg ezt az időszakot most: ha te is azon aggódsz, hogy a kevesebb mozgás miatt felszalad jópár kiló a karantén végére, netán az evésbe menekülsz a stressz miatt, akkor érdemes elolvasnod a következőket!

Jelenleg mindannyian különböző mértékben stresszelünk, aggódunk, félünk a kialakult helyzet miatt. A bizonytalanság és az elszigeteltség következtében egyre több cikk szól arról, hogyan lehet kezelni az érzelmi evést. De valóban van ok aggodalomra emiatt? Nem elég amiatt stresszelni, hogy te, vagy akiket szeretsz, lebetegszenek? Nem elég a gyerekek miatt idegeskedni, a pénzügyeken, a munkán stresszelni - tényleg fontos a pluszkilóktól is rettegni? Néhány szakértő szerint egyáltalán nem! Persze nem kell halálra enned magad nasikkal, de ez most nem a vad fogyókúrák időszaka...

Az étkezés biztonságot nyújt és segít levezetni a stresszt

Mindannyiunknak más az étkezéshez való viszonya, de az biztos, hogy mindenkinek fontos szerepet tölt be az életében. Köthető ünnepekhez, de a stresszhez, a komfortérzet megtartásához is. Épp ezek miatt most az étkezés az, ami sokaknak biztonságot nyújt - vallja Mindy Black dietetikus, táplálkozási szakember. Szerinte ha azt tapasztalod magadon, hogy most másképp, másfajta ételeket eszel, akkor ne ijedj meg, mert ez teljesen természetes reakció a szervezet részéről - így vezetjük ugyanis le a stresszt - ezzel egy másik dietetikus, Brenna O'Malley is egyetért.

Abban pedig a legtöbb szakértő megegyezik, hogy jelen helyzetben a túlevés, a stresszevés és az érzelmi evés is teljesen normálisnak számítanak, ezért első körben türelmesnek kell lenned magaddal szemben. Ha más ízekre vágysz, egyél más ételeket, figyelj arra, hogy ne hagyj ki étkezést. Azt viszont tudatosítsd magadban, hogy ez az egész most nem az ételről szól: inkább foglalkozz a félelmeiddel, beszéld ki őket, törődj magaddal más módon is, ne nyomj el minden félelmet és idegességet finom falatokkal.

Ha pedig úgy érzed, képtelen vagy hosszú távon ellenállni minden kísértésnek, akkor tényleg érdemes szakembert keresned - akár online is!

evés,étkezés
Forrás: GettyImages