Hogy változtass az étrendeden, ha folyton fáradt vagy?

fuss gyorsan,egyél lassan,receptek,receptek futóknak Forrás: Fuss Gyorsan. Egyél Lassan.
Ha az intenzív edzés közepén hirtelen úgy érzed, letaglóz a kimerültség és stresszessé, ingerlékennyé válsz, valószínűleg üres gyomorral vágtál bele a munkába, márpedig az éhség akár dühvé is erősödhet.

Az alábbi cikk Shalane Flanagan és Elyse Kopeczky könyvében, a Fuss Gyorsan. Egyél Lassan.-ban található meg teljes egészében:

Amikor tested a teljesítőképessége határán dolgozik, rengeteg tápanyagra van szüksége ahhoz, hogy megőrizze optimális működését. Csakhogy tápanyagokban szegény, feldolgozott ételekkel, cukorral és/vagy koffeinnel a kellő mennyiségű üzemanyag meglehetősen nehezen biztosítható.

A szervezetben zajló folyamatok irányításáért felelős hormonok megfelelő működéséhez szintén elengedhetetlen az üzemanyag-utánpótlás. Ha kimerültnek érzed magad, könnyen lehet, hogy szervezeted nem jut elegendő mennyiségű, egészséges zsírokból és komplex szénhidrátokból származó, minőségi kalóriához. Emellett ahhoz, hogy szervezeted a táplálékból energiát állíthasson elő, rengeteg B-vitaminra is szüksége van. A fáradtság továbbá a vashiány jele is lehet. A kimerültség ellen leghatékonyabban olyan energiaforrásokkal védekezhetsz, mint a hús, a hüvelyes zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a zöldségfélék. Ezek mindegyike kiegyensúlyozott tápanyagforrásnak számít és sokféle B-vitamint is tartalmaz. A vegán és a vegetáriánus étrendet követők számára nehezebb lehet a B-vitamin pótlása; számukra a tempeh alga és a tengeri zöldségek fogyasztása javasolt.

receptek,receptek futóknak
Forrás: Fuss Gyorsan. Egyél Lassan.

Ha a stressztől már a plafonon érzed magad, mellékveséd munkája valószínűleg támogatásra szorul. A mellékveserendszer működését a megfelelő tápanyagokkal segítheted, és itt jön újra képbe a B-vitamin, de a D-vitamin is kiváló ebben. Mivel sokan töltik az idejük nagy részét irodában vagy napfénytől elzárt helyen, a D-vitamin-hiány is széles körben jellemző probléma. Ez ellen sokat segít, ha reggelente kimész a napra és friss levegőt szívsz.

A zöld tea varázslatos megoldás, ha antioxidánsokkal és energiával akarod feltölteni szervezeted. A kávéval ellentétben a zöld tea kiegyensúlyozott módon, nem csupán lökésszerűen biztosít energiát, így a teára nem jellemző a kávézás után jelentkező energiazuhanás.

Ha edzés előtt kiadós energialöketre vágysz, a gazdag glükózforrásként ismert datolya remek választás lesz. És most jön a rész, aminek biztosan örülni fogsz: magas flavonoidtartalma miatt a csokoládé enyhíti a kimerültséget és a lehangoltságot, ráadásul a mellékvese működését is segíti. A legalább 70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládé ezért mostantól az egyik legjobb barátod lesz.

A könyvben számos receptet is találsz, erre és más problémákra is!

fuss gyorsan,egyél lassan
Forrás: Hámori Zsófia