Játéktörténelem: mivel játszottak a gyerekek évszázadokkal, évezredekkel ezelőtt? - podcast beszélgetés

Borítókép: Játéktörténelem: mivel játszottak a gyerekek évszázadokkal, évezredekkel ezelőtt? - podcast beszélgetés Forrás: William Hoare: Christopher Anstey lányával, 1777.
Elindult a REGIO JÁTÉK és a Mesélj, Anyukám! közös podcast-sorozatának második évada. A Játékidőben a játékok csodálatos világát járjuk körbe adásról-adásra. Milyen jó móka lenne, ha építhetnénk egy időgépet, és megnézhetnénk mivel játszottak a múltban élő gyerekek, és akár a felnőttek is. Erre azonban nincs módunk, így Budai Lotti író, nőtörténeti kutató, podcaster sietett segítségünkre, hogy minden kérdésünkre választ adjon.

A REGIO JÁTÉK és a Mesélj, Anyukám! közös podcast-sorozata, a Játékidő a múlt évben nyolc epizóddal indult. Ebben az évadban 12 részen keresztül járjuk körbe a játékok csodálatos világát, vendégek és szakértők bevonásával. Újdonság, hogy vlogcasttá alakultunk: idén már videófelvételen keresztül is beleshetnek a kedves hallgatók a stúdióba.

A második évad első epizódja

Játszani jó! És valljuk be, akkor a legjobb móka, ha másokkal kapcsolódva, együtt is jól tudunk játszani. Mert az ember természete ilyen. Igényeljük a társaságot, a kapcsolódásokat. Valószínűleg nem volt ez másként évszázadokkal, évezredekkel ezelőtt sem. Milyen jó móka lenne, ha építhetnénk egy időgépet, és megnézhetnénk mivel játszottak a múltban élő gyerekek, és akár a felnőttek is. Erre azonban nincs módunk, így Budai Lotti író, nőtörténeti kutató, podcaster sietett segítségünkre, hogy minden kérdésünkre választ adjon.

Lotti neve és hangja is ismerős lehet már a kedves Olvasóknak, ugyanis Zubor Rozi online főszerkesztőnkkel karöltve készíti a Micsoda Nők Voltak podcast csatornánkat! Ezenkívül a Mesélj, Anyukám! csatornánkon is volt már vendég. Egy alkalommal a Rizsporos hétköznapok könyvsorozata kapcsán mesélt női életutakról, mindennapokról, érintve természetesen az anyaság témáját is. Itt érkezünk el a játékok világához.

Tudtad, hogy Tutanhamon sírjában is találtak társasjátékot? Tudtad, hogy a nemes fiúk kis lovagokkal játszottak, a parasztgyerekek mini ökrös szekérrel, a bányász gyerekek mini csákánnyal, hogy ezzel is felkészüljenek az előttük álló életre? És hogy Barbie meg Ken sosem voltak házastársak? Hogy Barbie egy erős és független nő?

Az új podcast epizódot akár már most rögtön itt (alább) vagy Google Podcasts-on, Apple Podcaston esetleg a Spotify-on keresztül is meg tudjátok hallgatni!

Tudtad, hogy a malom társasjáték őse ie. 1400 körül született? Egy bevésett rajzként megtalálták egy az I. Ramszesz fáraó uralkodása alatt épült szentély romjainál. Ez a szórakoztató társasjáték megtalálható a REGIO JÁTÉK kínálatában is.

A Játékidő második évadának beszélgetéseit már videós formátumban is megnézheted, az első adásról készült felvételt akár most rögtön:

Budai Lottit megtaláljátok a Facebookon: a szerzői oldala ide kattintva érhető el, Rizsporos Hétköznapok blogjának közösségi oldala pedig itt olvasható.

Ha kíváncsi vagy arra, hogyan néztek ki évtizedekkel, századokkal, ezredekkel ezelőtt a játékok, nézd meg a lenti galériánkat!