Fiús vs. lányos játékok – van egyáltalán ilyen? - Játékidő podcast-sorozatunkban Bojti Andrea gyermekpszichológus válaszol

Borítókép: Fiús vs. lányos játékok – van egyáltalán ilyen?  - Játékidő podcast-sorozatunkban Bojti Andrea gyermekpszichológus válaszol Forrás: Getty Images (Maarten Wouters/Emely)
Babakocsi, babakonyha, gyöngyfűzés a lányoknak. Kisvasút, repülőgépek, szerelőasztal a fiúknak. Helyesek ezek a megállapítások? Biztosan kategorizálni kell nemek szerint a játékokat? Létezik-e egyáltalán fiús vagy lányos játék? A Játékidő podcast-sorozat házigazdája, Endrész Timi ezekben a kérdésekben kért segítséget Bojti Andrea klinikai gyermek- és ifjúságpszichológustól.

A REGIO JÁTÉK és a Mesélj, Anyukám! közös podcast-sorozatának második epizódjában arra a kérésre szerettünk volna választ kapni, hogy létezik-e fiús vagy lányos játék? Kell-e tiltanunk a gyerekeket az ellenkező nemű gyerekjátékoktól? Lesz-e bármilyen hatása annak a gyermek felnőttkorában, ha fiúként babázik, vagy lányként fúr-farag.

Akik a Mesélj, Anyukám! podcastot hallgatják, Bojti Andrea klinikai gyermek- és ifjúságpszichológus nevét már jól ismerhetik. Számos témakörben kértük már ki a véleményét, szakmai állásfoglalását. A Játékidő podcast-sorozat második epizódjában is ő volt a vendég.

Itt nem csupán ovis játékokról van szó, hanem ennek a hosszútávú üzenetéről. Hogy vajon tényleg az a nevelés célja, hogy ennyire élesen elválasszuk a női és férfi szerepeket? A szerepeknek az ilyen fajta kinyitása egy elég fontos társadalmi kérdés.
Bojti Andrea

Az új részt akár már most rögtön itt (alább) vagy a SimpleCast-on, Google Podcasts-on, Apple Podcaston vagy a Spotify-on keresztül is meg tudjátok hallgatni!

A galériánkban 10 tudományos játékot gyűjtöttünk össze.

Nézzétek meg!