Meglepő, milyen könyvek határozzák meg Trokán Anna életét – Interjú a színművésszel

Borítókép: Meglepő, milyen könyvek határozzák meg Trokán Anna életét – Interjú a színművésszel Forrás: Szita Márton
Ez a nyár az olvasás jegyében telik az Éva Magazin háza táján, hiszen nyári lapunk fő témája is a könyvek körül forog. Melyek azok a kedvenc könyvek, olvasmányélmények, amik egy életen át meghatározzák Trokán Anna színművész látásmódját? Interjúnkból kiderül!

– Része a mindennapjaidnak az olvasás?

– Ez egy olyan helyzet, hogy amióta anya vagyok, alig olvastam, egyszerűen nincs időm. A nap úgy megy el, nem is tudom a kezdetét. Mire lefekszem, pár sor után nincs tovább. Azt nem állítom, hogy nem olvastam könyvet, de sajnos rendszeres olvasásra rég volt időm.

– Melyik az a könyv, ami nagyon mély nyomot hagyott benned, mikor elolvastad?

– Ami nagyon meghatározó volt, mikor először a kezembe került, az az Anna Karenina. Ez a mű több ponton nagyon betalál. Játszottam is a regényből készült darabban, igaz, nem Anna, hanem Kitti szerepét. Alapvetően az orosz irodalom, főleg a dráma irodalom a legnagyobb kedvencem. Imádom továbbá a női sorsokról írt könyveket, ezeket nagyon szeretem olvasni. A Párizsi feleség, Paula McLain írása az egyik ilyen, ami lenyűgözött, ez Hemingway első feleségéről szól és meséli el a szerelmük történetét. Lev Tolsztoj feleségről, Szofja Tolsztajáról írt Alexandra Popoff, ami szintén egy csodaszép szerelmi olvasmány. Annyira álomszerű az egész, hogy milyen is a női sors, a női lélek egy zseni mellett. Látsz egy férjet, és arról szól az életed, hogy miként tudod megérteni feleségként és anyaként egy sok évtizedes házasságban ezt a géniuszt. Az ő házasságuk biztosan nem is lett volna ilyen, ha nincs mellette a felesége, és talán meg sem éli ezt a kort.

Forrás: Szita Márton

– Nagyon komoly szinten futsz, és egy másik beszélgetésünk során emlékszem, hogy mennyire motiválnak a futós könyvek.

– Ó, igen, az egyik nagy példaképem Lubics Szilvi ultrafutó, így természetesen az összes könyvét olvastam, tervezem is újraolvasni. Rengeteget merítettem belőlük, mivel Szilvi amúgy is igen inspiráló személyiség számomra. Nemrég akadt a kezembe Scott Jurek triatlonista életrajza is, ő arról híres, hogy vegán, és így ért el elképesztő sporteredményeket.

– Van olyan könyv, amit nagyon szeretnél elolvasni, de még nem volt rá lehetőséged?

– Imádok könyvesboltba járni, van egy csomó olyan könyvem, amit megvettem, de ajándékba is rengeteg könyvet szoktam kapni, ám sajnos csak sorakoznak a polcon és várnak arra, hogy elolvassam mindegyiket. Sportkönyvek és orosz irodalom is szerepel ezen a listán.