„A tartalomgyártás újfajta dimenziójára készülünk, és emiatt van bennem egy kis szívdobogás" – Interjú Geszti Péterrel

Borítókép: „A tartalomgyártás újfajta dimenziójára készülünk, és emiatt van bennem egy kis szívdobogás" – Interjú Geszti Péterrel Forrás: VIASAT3/ Udvardi Attila
„Adom a napom" címmel láthatjuk újra rendszeresen a képernyőn, egy ma induló műsorban Geszti Pétert a VIASAT3 csatornán. A spéci talk showban napközben a közönséggel együtt követi streamelve ismert magyar közszereplők napjait, majd a nap zárásaként este leül beszélgetni velük a stúdióban, méghozzá élőben.

– Jó pár éve nem láthattunk a televízió képernyőjén állandó műsorban, talán az X-Faktor volt az utolsó hosszabb szereplésed.

– Hosszabb igen, de az X-Faktor után két évvel, egy évad erejéig beültem a Kicsi óriások című, gyerekeknek rendezett tehetségkutatóba zsűrizni. Azóta valóban nem vállaltam semmit, de bevallom, nem is nagyon hiányzott ez nekem. Voltak persze megkeresések különféle főzőműsorokba, éneklős produkciókba, páros vetélkedőkre, de mindig nemet mondtam. Alapvetően csak élő focimeccseket nézek az úgynevezett lineáris tévézés során. Ezt most nem azért mondom, mert ez idehaza jelenleg egy kötelező, sznob álláspont, hanem egyszerűen átszoktam egy másfajta tartalomfogyasztásra.

– Ennyi rutinnal a hátad mögött munkálkodik még benned ilyenkor egy új, egészséges izgatottság, főleg egy ilyen élő műsor indulásánál?

– Nem is tudom, hogy az izgatottság jó szó-e – van bennem kíváncsiság, van bennem egy kis szívdobogás ez ügyben. Az „Adom a napom" egy olyan talkshow, amit reality elemekkel fűszerezett meg a producer, Árva László. Maga a formátum nagyon egyszerűnek tűnik, bár legyártani elég bonyolult, és én ebben házigazdaként veszek részt. Ezt hangsúlyozom is, hogy nem riporternek és nem műsorvezetőnek ülök be, hanem beszélgetőtársnak, amit így nagyon szívesen vállaltam annak ellenére, hogy az élő műsornak mindig van egy extra stresszfaktora, feszültsége. Épp ezért olyan érdekes, mint egy komplex csomag, amit házhoz szállítunk a közönségnek. Van annyira izgalmas számomra, hogy a részese legyek, már csak amiatt is, mert így számos olyan emberrel tudok találkozni, akikkel bármikor szívesen elmennék vacsorázni.

Forrás: VIASAT3/ Udvardi Attila

– Az eddigi pályafutásod során olyan embernek ismerhetett meg a közönség, aki mindig szeret egy-két lépéssel előrébb járni, és ez megmutatkozik a zenében, a kreativitásban egyaránt. Az „Adom a napom" igazi újdonság, hiszen nem volt még eddig itthon ilyen jellegű, cross-platform produkció. Függvénye volt a képernyőre való visszatérésednek, hogy egyedi, és ne „tucat" produkcióhoz add a neved?

– Nem tekintek erre igazán visszatérésként, hiszen nem célom, hogy mostantól rendszeresen szerepeljek a televízióban, vagy állandóan podcastokkal bombázzam a hazai nagyérdeműt. Ezt a tartalomgyártás egy bizonyos műfajának tekintem, ugyanúgy, mint amikor dalokat írok, musicalt hozok létre, klipet forgatok, vagy bármilyen más produkcióban veszek részt. Van, amikor én vagyok a fókuszban, van, amikor háttérmunkát végzek. A kérdésre visszatérve, igen, nálam az az alapelv, hogy csak olyan műsorban veszek részt, amit magam is megnéznék. Ez egy nagyon egyszerű elv, olyan, minthogy a gyerekeinket is arra tanítjuk, hogy mindenkivel úgy viselkedjenek, ahogy szeretnéd, hogy veled viselkedjenek. A tévézéssel kapcsolatban is – hiába kaptam sok felkérést –, azt éreztem, hogy azokban nincs igazán helyem, mert remekül megvoltam nélkülük, hiszen magam sem nézek ilyen műsorokat, leszámítva, amiket a kislányaim megnéznek. Vannak persze olyan alkalmak, amikor a régimódi, családi tévézés mintájára leülünk, és együtt nézünk táncos, zenés műsorokat, de egyébként nem ez jellemző ránk.

– Az „Adom a napom" egy újfajta, komplex produkció, ami egyszerre két platformon lesz nézhető egyrészt az online térben, másrészt pedig az esti élő adás alatt. Honnan ered a műsor ötlete?

– Árva László producer kopogtatott be az ötlettel a VIASAT3-hoz, és ők együtt kerestek meg engem. Tulajdonképpen az alapötlet igen egyszerű: nézzük meg, hogy élnek azok a kortársaink, akik a mai magyar média látóterében mozognak. Ez a gondolat nagyon megtetszett, majd elkezdtünk sokat ötletelni. Bízom abban, hogy ez a műsor messze túlmutat a közösségi médián, az Instagramra és Facebookra hangszerelt posztokon. A részletek, amiket a napközbeni streamből fogunk kivágni, majd az esti élő műsorban visszajátszani, azok valóban jellemzik az adott szereplő napját, életét. Ezekről elrugaszkodunk, mint egy trambulinról, és így fogunk tudni beszélgetni este az életükről: hol tartanak, miről, mit gondolnak, mivel küzdenek, mi az, ami boldoggá teszi őket…

Forrás: VIASAT3/ Udvardi Attila

– Teljesen spontán műsor lesz, vagy van egy adott forgatókönyv, ami mentén halad a forgatás?

– Nincs forgatókönyv, tényleg csak olyan eseményeket, történéseket láthatunk, ami megtörténik az adott szereplő napjában. Épp a valódisága, ez a fajta hitelessége lesz az egyik legnagyobb érdekessége, mivel nem vonunk be külsős szereplőket, és nem generálunk speciális helyzeteket. Inkább dokumentáljuk, rögzítjük, keretezzük a szereplőink napjait. Valahol ez egy szabálytalan kísérlet, és nagy kérdés, hogy ez a fajta tartalom érdekli-e a nézőket?

– A szereplők kiválasztásában mennyire volt beleszólásod?

– Abszolút volt, bár nem támasztottam feltételként. A műsor készítői annyira a személyemre próbálják húzni az egész produkciót, hogy az elejétől fogva érzékelhető volt a szándék, hogy csak olyan vendég érkezzen, akivel én is komfortosan érzem magam, illetve, aki engem is valóban érdekel. Csak a nézettség miatt nem hívunk meg senkit, és nem győzködünk ismert embereket, akik elsőre nemet mondtak. Én beszélgetni hívom, nem szerepelni, és való igaz, követi őt egy kamera, de a fő a szándék, hogy megmutassuk bizonyos emberek átlagos napját, és hogy betekintést nyerhessünk az életébe. Ez egy nagyon egyszerű témára épülő műsor, és épp ez az egyszerűség fogott meg a kezdetektől fogva.

– Az élő adás része egyszerű és egyértelmű, hiszen hétfőtől csütörtökig esténként be kell kapcsolni a tv-t, de technikailag hogy kell elképzelni a stream részét?

– Minden nap reggeltől estig megy a stream a www.adomanapom.hu oldalon, amit egészen a talk showig lehet nézni. Ebben nyilván lesznek olyan percek, amikor nem történik semmi, pont a fent említett valódiság miatt. Az élőben felvett anyagokból – amiket folyamatosan rögzítenek a munkatársak – aztán kiválogatunk öt-hat jellemző momentumot az esti műsorhoz, hogy beszélhessünk róla. Direkt nem mondom, hogy jelenetet, mert az azt sugallná, hogy ezek megrendezett események, miközben a napközben történt esetek mind valós helyzetek, amik ez esti beszélgetés alapjait adják.

– Heti négy napon keresztül élőben követni valakit azért elég fárasztó mind fizikailag, mind mentálisan. Gondolom a saját bioritmusodat, időbeosztásodat is ehhez kell most igazítanod, hogy készülsz rá előzetesen?

– Igyekszem magam előre kialudni, amennyire csak lehet. Napközben nem leszek végig a csapattal, de én is követem a streamet és átnézem a kiválasztott streamingrészleteket is, amivel felkészülök az esti élő műsorra.

– Milyen hosszúra tervezitek a szériát?

– Egyelőre 20 vendéget hívunk meg, és öt héten át lesz látható az adás. A lehetséges folytatásról pedig majd a csatorna dönt.