Geszti Péter szerint van nagyobb bajunk a világjárványnál

geszti péter,videoklip,magány Forrás: Bogdán Balázs
Pár nap után 109 ezer megtekintésnél jár Geszti Pétert új klipje, a Noé, a pandémia-életérzés dala. Pedig még csak nem is most született a szövege, hanem évekkel ezelőtt. Az interjú és a klip is #maradjotthon körülmények között készült.

Ez egy olyan dal, meg egy olyan klip, amin lehet sírni.

A kutya, úristen a kutya! Ugye? De nyugi ez csak film! (nevet)

Pátosz vagy sem, de képes felszabadítani az emberben a helyzetből fakadó feszültségeket. Kezdetben minden rendben van, aztán beüt a világvége, majd jön a feloldozás, születik egy új világ. Jól ábrázolja a helyeztünket, miközben nem is most írtad.

Évekkel ezelőtt írtam, életem egy nehéz periódusában, amikor egyszerűen nem tetszett semmi magam körül, sem a kulturális, sem közélet, elakadtam szakmailag, és érzelmileg is. Aztán a depresszió egy pontján megértettem, hogy ki kell rángatnom magam ebből. Mert ha nem teszem meg, teljesen el fogok szürkülni, és elmúlik belőlem az az ember, aki új dolgokra képes. Eszembe jutott a mondás, hogy segíts magadon, isten is megsegít, meg az idézet, hogy nem elég a jót akarni, de tenni, tenni kell. És elkezdett ömleni belőlem ez a szöveg. Akkor még nem pont ebben a formájában, de az alapok megszülettek, a bot már benne volt.

A bot, ami visszatérő eleme a történetnek.

Igen, a bot egy szimbólum. Amikor béke van, és dobáljuk a kutyának, az tök jó. Hazamegyünk, alszunk, boldogok vagyunk, eszünk, iszunk, másnap elmegyünk dolgozni. Minden oké.

Aztán hirtelen átalakul a bot szerepe, azzal üthetjük a nyomát egy süllyedő világnak. És a történet végére lehet belőle akár egy új földet kijelölő zászló rúdja.

Miért maradt fiókban a szöveg évekre?

Valahogy sosem volt időszerű dalt csinálni belőle. Évekkel később, mikor a mostani zenekarom a Best of Geszti már egész jól ment, megmutattam Kálmán Tomi barátomnak. Összeraktuk a zenéjét, de közben kijött a Miamiba mentem klipünk, aztán tavaly már a Jazz+Azt kezdtük el tolni, és egyszerűen nem volt érdemes előállni még ezzel a dallal is. Túl jó volt ahhoz, hogy mellékszálon fusson. Mígnem a járvány utolérte a szöveget, és a személyes világvége után globális aktualitást is adott neki.

Egy hagyományos klippel könnyen válhatott volna közhelyessé, az animáció viszont telitalálat. Hogyan született?

Amikor anno felvettük a dalt, rögtön tudtam, hogy egy rajzos, régi stílusú, egyszerű, kétdimenziós dolgot szeretnék hozzá. Felhívtam hat rajzfilmrendezőt is, de mindenki tele volt munkákkal. Úgyhogy megint félreraktam a projektet, és úgy nézett ki, már nem is nagyon lesz belőle semmi. Mikor beütött a koronavírus-járvány, tettem még egy próbát, hátha akad szabad animátor – így találtam meg Brunszkó Lászlót és Bogdán Balázst. Bennem már megvolt a forgatókönyv, amihez elkészült 53 vagy 54 kép, ezekből állt össze az animáció. A végeredmény videónál több, rajzfilmnél kevesebb. Mi hárman egyébként egyszer sem találkoztunk személyesen, videókonferenciák nyomán jött létre a klip.

Részlet Geszti Péter feat. Káté - NOÉ c. klipjéből

Van benne gyerek meg kutya. A tuti sikerrecept.

Pedig nem marketingfogás, a kezdetektől is így jelent meg bennem a történet. Ez az én parafrázisom a Noé legendából.

Az évek során a humoros oldalad mellett egyre többször villan meg a lírai éned.

Mert meg kellett tapasztalnom, hogy az idővel együtt múlik minden, ami anyagi, de a szeretet meg a szerelem lehet állandó. És ez csodálatos. Biztos a korral jár meg az apasággal, hogy egyre szentimentálisabbnak vagy romantikusabbnak tűnök, de hát basszus, ez van! Az elmúlt két hónap, amit itthon töltöttünk a gyerekekkel, egyrészt iszonyatosan inspirál, másrészt meg nagyon stabilizál érzelmileg.

Itt nem az isteni erőknek köszönhetően teremtődik egy új világ, hanem a saját hitünkből, erőfeszítéseinkből.

Milyen jövőt terveztél a dalnak? Felkerül majd egy lemezre?

Posztalbum időszakot élünk, ami azt jelenti, hogy csak egy-egy dalt érdemes kiadni, amik kapcsán magadra tudod húzni a figyelmet, és építeni kezded a branded a közösségi médiában. Így jutsz el a hallgatóidhoz, akik ma már nem vesznek albumokat, legfeljebb csak számokat a Spotifyon. Ez esetemben nem olyan könnyű, mint egy fiatal popsztárnak, akinek a célközönsége az elsőszámú felhasználója a digitális platformoknak. Igaz, a Noét nem is azért írtam, hogy sláger legyen belőle, csak úgy kiszaladt. Olyan nekem, mint a Magyarország című dal, vagy a Hungarian in Europe volt. Az üzleti relevanciája zéró, sokkal többe kerül létrehozni, mint amit valaha hozni fog, de számomra fontos ügy.

Geszti Péter,Noé,koronavírus

Nehezen elérhető célközönségről beszélsz, pedig az életérzés, ami a dalban megjelenik, most sokakat érint.

Ebben igazad van, ám él az a szabály, hogy 33 éves korod után beáll az ízlésfagyás. Ami addig eltalált téged, később az jellemzi többek között a zenei ízlésedet is. Azt szereted hallgatni, amit fiatal korodban. Az elmúlt tíz évben a zenéim nagyon más irányt vettek, mint a korábbiak, ez alapján elmarad az egykori közönségem egy része is. A Noé zenei stílusának, semmi köze nincs a Rapülőkhöz, sem a Jazz+Azhoz, vagy a Gringo Sztárhoz. Ha a Halott pénz vagy a Wellhello posztolja Facebookra, Instára, hogy lesz egy koncertjük, tömegével jelentkeznek be a gyerekek. Ha én rakok ki egy ilyen hírt, arra nem kommentelnek a felnőttek, mert ők másképp működnek. Nem rajonganak olyan elszántan, nem akarnak maguk után annyi digitális nyomot hagyni, de majd előbb-utóbb megtalálják a hirdetést, és eljönnek a koncertre. Csak mindez nem feltétlenül a social média felületeken realizálódik.

Részlet Geszti Péter feat. Káté - NOÉ c. klipjéből

Mi a víziód a világról, amibe a négy fal közül visszatérünk?

Csak apró, praktikus ügyekben jön változás, például kevesebbet járunk be az irodába, még az is lehet, hogy felmondjuk az irodabérlést. Egyébként ugyanaz a világ folytatódik, csupán közbeszólt egy szokatlan dolog, ami a mi életünkben eddig nem volt. Eközben a történelem rengeteg járványt látott már. Nemrég olvastam, hogy a reneszánsz kialakulásának az egyik oka az európai pestisjárvány volt, ami 40–50 százalékos halandóságot hozott, és meghasonlást az emberek számára, hogy az Isten ezt hogy engedheti? Megrendült a középkori vallásos világkép, abból fakadt aztán az a nyitás, amit a reneszánsz hozott. Nem érzem, hogy a mostani járványnak ilyen erős következménye lenne. Bődületes hedonizmusban élünk, amivel tönretesszük a Földet. Sokan lesznek, akiket az elmúlt hetek arra késztetnek, hogy csak még jobban rákapcsoljanak élvezetek hajszolására. Mert ki tudja, mikor jön a járvány következő köre, legalább addig lehet bulizni, meg fogyasztani. Mindenhol el szoktam mondani, hogy nem a vírust meg ezt a járványt tartom igazából ijesztőnek, hanem a klímaváltozást, ami folyamatosan, szép csendesen zajlik. Ezért is csatalkoztam Ne térjünk vissza a „normálishoz” felhívás támogatóihoz, mert az ökológiai összeomlás beláthatatlan következményekkel jár, de még mindig elenyészően akarunk ránézni a problémára.

Így a világunk akkor fog eltűnni a lefolyóban, amikor a mi gyerekeink élete a felnőtt szakaszába ér.

Szerinted nincs a pandémiának semmilyen ébresztő jellege?

Van, de csakis egy kisebb tömeg számára, akik amúgy is nyitottak a változásra. Akik most meglátják a lehetőséget arra, hogy behúzzák a vészféket, és másként éljenek. Belátóbban, felelősebben.

Ők tehát kevesen vannak ahhoz, hogy a változás széles körben érezhető legyen?

Véleményem szerint a változás társadalmi szinten nem fog jelentkezni.

Visszatérve a dalodra, szerinted lehet belőle pandémia-himnusz? Kicsit ugyanis himnusz jellegű.

Nem tudom, de egy ideje már gyanús vagyok magamnak. Ott van ugye a Magyarország című dal, és a Pál utcai fiúkból a Mi vagyunk a grund..., úgy látszik átmentettem gyerekkoromból azt a kisfiút, aki a mai napig megmaradt egy reménykedő, idealista, szeplős srácnak. Aki szeretné, ha körülötte minden szép és nemes lenne, tisztán emberi. De a himnusz szót kerülném, mert annak idején a Magyarország miatt már megkaptam, hogy le akarom vele cserélni a jelenlegit. Bulvártémának kiváló felvetés volt, miközben én csak egy álmot fogalmaztam meg arról, milyennek szeretném látni Magyarországot. Nagyon kevés ilyen típusú dal születik itthon. Ott van a Ha én rózsa volnék, de ha folytatni akarnád a felsorolást, nem lenne egyszerű dolgod. Az ilyesmihez álmodozó, idealista emberek kellenek, akik még mindig kopogtatnak odabentről, hogy helló, nem lehetne, hogy valahogy ilyen legyen a világ? Hogy mi magunk ilyenek legyünk? Jobb napjaimon ezek a dalszövegek csak úgy kiszaladnak belőlem, de amúgy nincsenek illúzióim, ez leginkább csak számomra lelki szükséglet. Maradjunk is ebben.