Egyszerre voltunk terhesek, de az enyém elment

Egyszerre voltunk terhesek, de az enyém elment
Forrás: pixy.org

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem: két párhuzamos terhesség története.

Egy kerthelyiségben találkozott a társaság. Én a hatodik hétben jártam, és nem titkoltam a világon senki elől. Mondjuk nem is lehetett volna, mert amikor kijött a pincér, hogy felvegye a rendelést, rozéfröccs helyett limonádét rendeltem. Mindenki kérdően nézett rám, én pedig csillogó szemmel, lelkesen árulkodtam az állapotomról.

Ma már hallgatnék, mint a sír.

Szinti, a volt kolléganőm, aki Aperol Spritz-rajongó volt, vállalta velem az antialkoholizmus rögös útját. Szolidaritásból, mondta, nekem meg nem tűnt fel, mennyire kapóra jött neki a vallomásom. Csak magamat és áldott állapotomat dédelgettem, kihunytak az érzékeim más emberek vagy a külső történések irányába. Vidám volt az este, fogyott a bor és a limonádé, csevegtünk az élet legszokásosabb dolgairól. Szinti tíz éves fiáról mesélt, Csongor az új munkájáról, Tomi, az én barátom pedig zenekara legfrissebb felvételeiről. Harsányabb voltam, mintha hat fröccsöt ittam volna meg: talán soha korábban nem voltam ennyire felszabadult.
Hazamentünk, szeretkeztünk Tomival. Utána pisiltem, és a vécépapíron mintha rózsaszín csíkot pillantottam volna meg. Képzelődsz, intettem le magam, nincs ott semmi. És tényleg nem lehetett eldönteni.

Másnap megjött. Megkésett menstruáció volt, ahogy az orvos később elmagyarázta, nem volt még baba, csak egy üres petezsák. De én hetekig gyászoltam. 39 éves voltam, nem álltak már előttem korlátlan lehetőségek. Sőt. Olyan mardosó fájdalmat éltem át, amit nem ismertem, és amit véglegesnek tekintettem, s mint kiderült, nem véletlenül.

Mert az volt.

Egy hét múlva merészkedtem először utcára, és az első ember, aki szembejött velem, Szinti volt. A fia kezét fogta, a gyerek hevesen magyarázott valamit. Szerencsére nem vették észre szétsírt szememet, mert időben elbújtam egy kapualjba. Hihetetlen, gondoltam. Ez a nő a világ másik felén lakik, soha nem találkozunk a belvárosban, és most kibe kell belefutnom? Abba, akinek majd valamikor el kell mondani, vagy valahonnan, valakitől megtudja, hogy hát, a fecsegős Julinak, aki képtelen tartani a száját és kikotyogja, amit a bölcsek nem hiába titkolnak hónapokig, hát neki babája, az nem lesz.

Nyúlt az idő. Eltelt egy, majd két hónap. A sebek az elviselhetőségig hegedtek, elfedte őket a munka, a hajnali kelés, a mókuskerék. Aztán egyszer csak újra hallottam Szintiről. Közös barátunkkal ültünk be egy kocsmába, nyeltem megint a fröccsöt, mint kacsa a nokedlit. Hallottad, kérdezte. Szinti gyereket vár. Negyvenkét évesen! Ki hitte volna!

Gyors utánaszámolással hamar kiderítettem, hogy ott, akkor, a szórakozóhelyen már Szinti is terhes volt, és körülbelül ott tarthatott, ahol én. Megdermesztett a felismerés. Pedig nem jelentett semmi különöset, az események ilyetén egymásba folyása és különböző kimenetele mégis hatással van a legmateriálisabb lélekre is.

Felhívtam, hogy dumáljunk egyet.

Félénken, szinte bűntudatosan jött el. Ne viccelj, mondtam, nem te tehetsz róla, hogy nekem nem sikerült. Akkor is pokoli érzés, válaszolta. Annyira drukkoltam! Annyira örültem, hogy egyszerre sikerült nekünk! Égi jelnek éreztem, és már azt is elképzeltem, hogy majd együtt lökjük a hintát, és a két gyerek közösen homokozik a játszótéren.

Elmesélte, hogy Levi születése után nagyon szerettek volna a férjével még egy gyereket, de nem jött össze. Harmincas évei végére depressziós lett, és amikor egymás után kétszer is elvetélt, alig bírt reggelente kikelni az ágyból. Már a házassága is megingott, és akkor, váratlanul valamilyen felsőbb hatalom segítő jobbot nyújtott neki.

A baba jól van, simogatta meg domborodó hasát. Azért óvatos vagyok, de az orvosok csupa bíztatót mondanak. Minden rendben lesz, válaszoltam, mintha tisztában lennék vele, mi az univerzum szándéka velünk, percemberkékkel. Szomorúan nézett rám, de próbált mosolyogni. Nektek is biztos sikerül. Biztos, mondtam mindenféle meggyőződés nélkül.

Ez öt évvel ezelőtt volt. Szintinek született egy gyönyörű, egészséges lánya, azóta óvodás, és imád rajzolni. Nekem volt még egy vetélésem, aztán a nagy semmi. Az élettársam és én egy éve szakítottunk. Szinti és a férje ragyognak, egyre-másra osztogatják a Facebookon a fényképeket a kislány mindennapjairól. Tudjuk: az egyiknek sikerül, a másiknak nem.

De elég a közhelyekből. Nem leszek irigy. Ha úgy érzem, mégsem bírom visszagyűrni, majd törlöm Szintit az ismerősök közül a boldog családjával együtt.

Híres nők, akik nyíltan beszéltek a témában:

Nézd meg a galériánkat>9 kép
Híres nők, akik nyítlan beszéltek a vetélésről
Tovább olvasok
Kép
Drogok és médiumok – egykori CIA-kísérletek az agyunk manipulálására

Megvan a filmekből ismert jelenet, amikor a kém vagy bérgyilkos nem is tudja magáról, hogy az, de kap egy bizonyos jelet – mondjuk egy jelszót –, amitől hirtelen tudatossá válik számára a feladata? Szürreálisnak tűnik, ugye? A CIA szerint korántsem.

Kép
A maszk és a távolságtartás hatására ezerszer kisebb lesz a vírusterhelés

Egy friss olasz tanulmány jelentkezett ezzel a radikális állítással és az is olvasható benne, hogy a tünetek is kevésbé súlyosak, ha mindenki betartja a Covid elleni védekezés alapvető szabályait.

Kép
Újra együtt a Doktor Szöszi színészgárdája: Selma Blair is csatlakozott a nosztalgiázáshoz

A 2000-es évek egyik nagy kedvence minden kétséget kizáróan a Doktor Szöszi című film volt.

Kép
35 éve halt meg rejtélyes módon Bódy Gábor

A magyar filmművészet legrejtélyesebb sorsú rendezője korszakos műveket készített, s miközben igazi fenegyerekként tartották számon, szorgalmasan jelentett társairól a hatalomnak. Öngyilkos lett vagy megölték? 35 éve halt meg Bódy Gábor.

Kép
„Előttem van, ahogy szülés után guggolgatok a János Kórház folyosóján, mert annyira hiányzott a mozgás”

Kulcsár Vajda Enikő mozgást addict. Ezt nem én mondom róla, ezt ő mondja magáról. Naponta ugyanis több órát is mozog és mozgott, még a várandósságai utolsó napjaiban is. De teljesen normális és természetes módon az, hogy két gyermeket kihordott, az ő testét is megváltoztatta. A különbség közte és mondjuk (khm…) köztem viszont az, hogy ő ebbe nem törődött bele. Beleásta magát a témába, hogy is lehet a szülés utáni testet regenerálni, formálni és ma két gyermeke mellett már hivatásaként segít személyesen és online kurzusaival is nők százainak – ha nem ezreinek –, hogy mindenki boldog lehessen anyaként is a testével. Ez az ő projektje: az Anyatest Projekt.

Kép
Pozitív lett a koronavírus-tesztem: elmesélem, miért örültem neki

Nem őrültem meg, természetesen nem voltam boldog, hogy elkaptam a fertőzést. Elmondom, hogy volt.

Kép
Öt szuper kirándulóhely (nem csak) az őszi szünetre

Nincs jobb program az őszi szünetben, mint az újabb és újabb természeti csodák felfedezése, ami minden korosztály számára óriási élmény lehet.

Kép
Integrált kirekesztés – avagy mire nevel az oktatás?

Zoltán annak idején egy kertvárosi iskolában dolgozott, ahonnan néhány év után eljött. Megkérdeztük, miért, és talán túlságosan is részletes választ kaptunk tőle.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem