Vegán lettem egy hétre, férjestül, gyerekestül - ezek a tapasztalataim
A tudatosság gyakorlása egy nagyon fontos szelete az életemnek – és tudatosan írtam azt is, hogy gyakorlása. Hiszen ez egy folyamat, melyben én is és az igényeim is folyamatosan változnak, ahogy fejlődöm, és ahogy egyre tudatosabban élek.
2021-ben, a férjem javaslatára érkeztünk el oda, hogy csináljuk végig a „Veganuár” kihívást – amikor egy hónapig csak növényi eredetű ételeket fogyasztunk. Sokszor szemeztem már a kihívással, de sose fogtam bele – pedig a hús fogyasztásunk körülbelül havi 1-re csökkent az utóbbi években.
A többéves fenntartható életmód után most érkezett el a pillanat, hogy kipróbáljuk ezt is. Az egyedüli hiba ott volt a rendszerben, hogy mindez a férjemnek december 30-án jutott eszébe. Nekem viszont kellett egy kis idő, míg a kamránkat és a konyhát is átalakítom az ötlethez.
Január első felében kerestem olyan recepteket és alapanyagokat, amiket tudtam, használni tudok majd az egy hét során.
Két szempontot követtem:
- Legyen szezonális – amennyire lehetséges
- Az alapanyagot be tudjam szerezni csomagolásmentesen.
Így alakítottam ki az egy heti menüt (reggeli-ebéd-vacsora) és vittem bele egy extra adag ínyencséget, amit extraként el lehet készíteni uzsonnára vagy tízóraira, ha nem gyümölcsre vágyik az ember.
A menü elkészítése segített az alapanyagok beszerzésében és nem kellett gondolkodni, mit főzzek aznap.
Az első pár nap fel se tűnt a különbség, mert eleve sokszor fogyasztunk vegán ételeket. A fiaim (3 éves és 10 hós) szerencsére mindenevők és nem szoktak válogatni. A hét közepe körül nekem nagyon hiányzott a sajt – mert húst keveset fogyasztunk, de sajtot szinte mindennap. A kisfiam is kérte – neki adtunk természetesen.
Az egyik dolog amit felfedeztem, hogy egy alapanyagból mennyi mindent lehet készíteni és mennyire változatos ételeket lehet készíteni belőle. Az egyik kedvenc alapanyagom a vöröslencse lett – azt hiszem, ez a hét felfedezése számomra. Gyorsan elő lehet készíteni – hiszen nem kell órákra beáztatni és nagyon finom íze van – és mind emellett nagyon egészséges is. Készítettem belőle fasírtot, levest és köretként is megállja a helyét. A másik nagy kedvencek pedig a magkrémek lettek (földimogyorókrém, mandulakrém, mogyoró krém), mind-mind csodás alapanyagok süteményekbe, de egy szelet kovászos kenyéren is megállják a helyüket.
Íme néhány inspiráció a galériánkban!
Az örök kedvencem pedig a sütőtök. Mi gyakran készítjük tésztához krémként, illetve a sütőtökös rizottó nálam egy téli alapétel; bevallom, kicsit hiányzott belőle a parmezán íze. De a sörélesztőpehely remek sajtos ízt kölcsönzött az ételnek.
Úgy gondolom, hogy a változás nem megy egyik napról a másikra – időt adunk magunknak. S ha nem is leszünk 100 százalékban vegánok törekedni fogunk arra, hogy egyre több növényi alapú terméket fogyasszunk. Ha a gyermekeim fognak kérni húst, sajtot, joghurtot; persze fogok nekik adni, hogy aztán ha felnőnek, majd meghozhassak a saját döntéseiket.
A legnagyobb eredménye ennek az egy hétnek, hogy a tejet 100 százalékban elhagytuk és saját magunk készítjük a növényi tejet otthon így hulladékot sem termelünk. A másik hatalmas hozadéka az új ízek beépülése az étrendünkbe, aminek különösen örülök. Hiszen így mi és a gyerekek is új ízekkel ismerkedünk meg. A vegán életforma számomra különösen fontos a környezetre gyakorolt pozitív hatása miatt. A teljes vegán életforma nem csak az ételekre fókuszál, hanem minden olyan termékre, amivel kapcsolatba kerülünk életünk során.