vakcina, oltás Forrás: Getty Images/Ekaterina Goncharova

Oltás után edzeni: mit javasol a sportorvos és a futóedző?

A koronavírus elleni oltás jelenleg az egyik legfontosabb téma - de tisztában vagy azzal, mire kell figyelni, ha sokat sportolsz? Egy sportorvos, háziorvos és egy futóedző válaszolt a kérdéseinkre. A Runner's World.hu cikke

Dr. Molnár Dóra háziorvos, sportorvos

Dóra szerint mindenek előtt fontos leszögezni, hogy alapvetően ezekre a kérdésekre nincs hivatalos előírás, egyik vakcina előirata sem tartalmaz olyan kikötéseket, hogy az alkalmazás előtt vagy után célszerű kerülni az edzést. Amiket mégis érdemes figyelembe venni, azok a következők:

Ne terheld magad túlságosan!

,,A vakcináció célja, hogy az oltóanyag megfelelő immunválaszt váltson ki a szervezetben, hiszen ennek az immunválasznak köszönhető későbbiekben a védettség. Éppen ezért célszerű, hogy olyan állapotban legyen a szervezetünk az oltás felvételekor, valamint az azt követő napokban, hogy ez az immunválasz a lehető legoptimálisabb formában tudjon lezajlani. Az intenzív edzésterhelés átmenetileg legyengíti az immunrendszert, tehát az oltást megelőző és azt követő 1-2 napban végzett intenzív edzésterhelés kerülendő (hogy kinek mi számít intenzívnek, az az egyéni edzettségi állapottól függ, de semmiképpen ne időzítsünk erre az időszakra a megszokottnál nagyobb intenzitású vagy időtartamú edzést)."

A cikk a Runner's World oldalán folytatódik.